Prijava
   

Domaći

Poreklo: Usled slabljenja patrijarahlnog uređenja ovaj kućni duh se vremenom stopio sa samim domaćinom kuće u isto vreme dodavši u svoju leguru i komponentu zadušne babe: tup trup u mestu - mrmljmrmlj u avanu smešano. Došlo je do restrukturiranja odnosa unutar jedne kuće, dobijeno je tri u jedan: ličnost omatorelog domaćina, domaćeg i jedne obične babe – u prevodu što bi narod reko – gadan čiča rasteš.

Pojava: Zbaboso se, pogurio, rastrapavio. Vuneni džemper pa preko kožuh pa prsluk i gunj pa pocepana radna bluza, što više belog luka, crnog, pihtija i zaprške ostalim ukućinama: gasi svetlo, ne bojler na skupu, kuda kolima imaš poni biciklu u garaži, itd iz već uobičajenog asortimana duge tradicije domaćih.

Osnovne odlike: Na sve ima primedbu, prigovor i amandman; preterana štedljivost,
često izlišna i suluda – broji šibice u kutiji, psuje kratkoveke sijalice, ne pušta vodu za sobom. Gunđa kućom, mrndža nešto na dijalektu kašupskih Slovena, mrzi sve nekom pokoričnom mržnjom: to su te godine rabljenja od njega učinile baksuza i namćora: ispod te površine nije on loš starčić nego, eto, malo se probaksuziro pa zaboravio u zanosu – kvari stvari po kući, gega se zaludan ko prijatelj Garac, gricka potkorušene zidove, iza njega paučina gušća ostaje i brže se hvata prašina.

Posebne odlike: Ponekad se približava podvrsti špajzara, liže neku brlju krišom al nikako da se našteluje, loše ga radi, ne izbija iz kuće u hladne dane nego se zamotava u ponjave, krpare i prljave jorgane: grumpf furmp mrzim zimu, kolki račun, ženo samo gledaš farmu, država nam propade, šmrvlj mumlj opet sam sanjao da sam krompir koji mrzne.

Za slavu uštedeo je – kupio je vino: proizvodi i puni doo Otrov Svrljig umesto Tikveš SR Makedonija, celih 73 dinara sve ukupno uštede – napisano u ukrštenim rečima u poljima gde treba da se upiše ime i prezime našeg pozantog glumca sa slike. (_ _ _ : _ _ _ _ _ _ _ _)
Gosti ga posle ogovarali on sladostrasno uživao u zamišljanju tih ogovaranja.

Ko to tamo čangrlja, pretriša, nered čini, lompoće po kuhinji oh pa to je domaći et hiz best zavirimo u stan Lepšanovića (Ah Gala konačno sami), L E P Š A N O V I Ć I:

- Ostavi čoveče taj tiganj, što se mešaš u ženske poslove, ajde skloni mi se, uplićeš mi se oko nogu, idi pleti džemper neki il paučinu, o bože pa jel moraš sve da pokvariš: ostavi to, fuj iz ruku, fuj, fuj, a uzmi popravi ovo što treba: roletna se zaglavila, veš mašina ne radi dvaes dana, internet secka, jel znaš ti nešto u kući da uradiš vrećo jedna i zašto nosiš te krpljene čarape kad sam ti kupila tri za 100 onomad? I daj taj daljinski zalepio ti se za šaku neću da gledam bilijar po ceo dan, mrdni, uradi nešto... U stvari kad bolje razmislim ne, zasraćeš, ne, ne, idi uzmi novine stavi ih na glavu i samo sedi i ćuti molim te....
- Grmlj mrmlj šnuf snif snif leleeee kolko zejtina stavljaš...vruuumlj
- (tras tiganjom behend paralela izuzetna - gorbačov na ćeli)
- jauć jauć mrmlj frmlj snivlj leleeee nov tiganj ulubi... u njem baba pržila jaja za četnike... mogo još da traje...
- (tras tras tras smeč dovrš tiganja o domaćeg)
- unji unji grmlj frmlj farenhajt
(smanjuje se do veličine palca u domaćeg pauka brblj brblj brblje i beži u muškatle da odrema jednu partiju pod suhim listom.)

za takmičenje bića mitoloških

Komentari

Хахахахаххаха +

Ali jebo si mu kevu sa deskripcijom :)

+++

Odlicno, plus slovima jer ne znam gde je na telefonu

Nema šta, vrhunska naracija. +

Nešto sam bio skeptik kad videh naslov i onako po pasusima razvrstano... kad ono, masa genijalnih situacija npr.

Vuneni džemper pa preko kožuh pa prsluk i gunj pa pocepana radna bluza, što više belog luka, crnog, pihtija i zaprške ostalim ukućinama...
kvari stvari po kući, gega se zaludan ko prijatelj Garac, gricka potkorušene zidove...
liže neku brlju krišom al nikako da se našteluje, loše ga radi

u njem baba pržila jaja za četnike... mogo još da traje...

baš onako drugačije, što je organizator i tražio a opet odlično +++

gega se zaludan ko prijatelj Garac

uraczaganje hahahaha