Prijava
   

Fina parica

Manja svota novca koja ti dodje u pravom momentu, baš kada si načisto ostao bez love. Milija ti je od svake zamašne sume novca koju zaradiš kad si finansijski situiran.

Čovek otvori novčanik iako unapred zna da je prazan i da je u malom džepiću novčanika samo nekoliko zvečećih moneta, nedovoljnih i za kupovinu žute štampe. Beznadežno kopa po fiokama gde je nekada davno ostavio neka sredstva za kafanski crni fond. Nema. Više ne može da se seti da li je potrošen u kafani ili ih je ona beštija od žene pronašla i nenamenski utrošila za namirnice. Vreme ističe. Još pet-šest minuta i beštija će tražiti da pre polaska na posao ostavi par hiljada dinara za redovne potrepštine za taj dan. U glavi počinje da pravi spisak mogućih kreditora. Od koga zajmiti sredinom januara? Zvoni mobilni: kum Janko. Ajde da se javi, mada od kuma nema vajde, nema za šta kuče da ga ujede. I u kafani se uvek žicari i šljamči uz njega. Ali izgleda da kum Janko nije kasno stigao na Kosovo. Sluša i ne može da veruje: "Zdravo kume, do juče nije imalo za šta kuče da me ujede, al' od juče je druga situacija. Tu sam u prolazu, pa rek'o da ti konačno vratim onih 70 evra što ti već nekoliko godina dugujem, ako si kući da svratim?" "Svrati kume moj najdraži, evo reći ću Milici da pristavi kafu, nema problema za dug, znao sam ja, kum nije dugme." Po završetku razgovora još nekoliko minuta stoji kao hipnotisan. Nije nešto, ali fina je to parica, baš u pravo vreme.

Komentari

Fina definicija. Odista.

Баш добра. Тело дефиниције кратко, концизно и јасно. Пример је ок, али можда је боље да буде краћи и ефектнији, у форми дијалога. Небитно.

Na primer se nisam ni osvrtao posebno. Naslov i telo čine ovo baš definicijom nedefinisanog pojma, neophodno za rečnik :)

Primer u formi dijaloga čini definiciju zabavnijom, ali kad je već telo tako precizno, onda neka bude i pričica u primeru, ko ga hebe.

Na primer se nisam ni osvrtao posebno. Naslov i telo čine ovo baš definicijom nedefinisanog pojma, neophodno za rečnik :)

Управо.

Честитке за аутора, само цепај.

Fin autor, fino definiše.

Naslov i telo čine ovo baš definicijom nedefinisanog pojma, neophodno za rečnik :)

+1

Primer je potpuno nepotreban, ovako napisan. Da sam prvo pročitao primer, dao bih minus bez razmišljanja.

Baš se sad setio da mu vrne lovu +

Ајде признајте да је међу ових 18 плусева (до сада) барем 19 нас који смо се препознали у тексту. Ја признајем.

Vrh realizovana ideja,dobar opis i ok primerer :)

Све је како треба, само да је пример графички уређен и вр!
Капирам сад је неки дупли, ал га немрем лоцирати.

Jako lijepo urađeno, primjer sasvim solidan, korektno, efektno, plus.

Ja jednom našla 600 lira u novčaniku dok je isticao sedmi sat čekanja na grčkoj granici u vrelom autobusu. A vraćam se sa mora, sve zalihe iscrpljene. Ovo ostalo valjda sestri iz neke posete Italiji, pa mi dala. Taman za 5 hladnih limenki u fri šopu Marka Miloševića. I sada se sećam zveketa oznojenih limenki u kesi.

Nema nista ljepse nego popiti 5 hladnih piva.

Dobra je

Hvala svima na korektnim primedbama. Istina da je primer malo nategnut i naivan. Što reče Stevčo gore u komentaru: "Baš se sad setio da mu vrne lovu". Ali nije lako baš sve uraditi besprekorno.

Није, Горане, пример је сасвим на месту. Мени је баш кум вратио 200 евра после више од годину дана. Чим је могао. Није ни мени тада преливало, али њему је било густо (здравствени разлози, а нигде прихода на видику, зајмио колико је ко могао да му да). После му кренуло, тако то иде у животу, и вратио ми, а и другима. А да ли ми је добро дошло? Па, то увек добро дође:)
Зато сам и написао оно горе. Свако може да се препозна у твојој дефиницији: ако не као главни лик, кум Јанко или бештија Милица, а оно барем као четврти лик у дефки:)

Istina da je primer malo nategnut i naivan.

Jeste, baš to, vidi se da je autor mlad. Ili bar mlad na sajtu. Dijalog, sa crticama radi preglednosti - najbolja i najčitljivija forma.

Ovaj primer je bez problema mogao da se pretoči u kvalitetan dijalog, čak bi i manje posla imao oko njega.

Ali, svaka čast, retki su koji su spremni i na samokritiku. :)