Prijava

Otvorih temu jer nisam sigurna da li postoji još jedna slična, a sigurna sam da je bilo polemike o tome.

Dakle, nije poenta u tome šta vi mislite, već šta savremena lingvistika prihvata.

Da li je ispravno izvesti ženski rod određenih zanimanja, da li je preko potrebno ili je još uvek u domenu "pa ne bi bilo loše to uraditi, ali uostalom i nema veze"?

Mislim da je u domenu trebalo bi uraditi, ali ne jos. Problem kod zenskog roda su i dubleti, zar ne? Samo razmisljam kako bi zvucale neke reci neprirodno.... Recimo psihologica i psiholoskinja. Ili pedijatrica i pedijatrinja. Neke jednostavno zvuce neprirodno. Dok su druge opsteprihvacene, poput doktorka, autorka itd... Mozda se vremenom to i resi...
Ne mislim da je preko potrebno, tacnije smatram da ocito lingvistika nasa ne zahteva to, inace bismo koristili. I "ONA JE AUTOR" mi zvuci sasvim u redu.
Pa imamo i neke reci muskog pola, zar ne? Babica? Medicinska sestra? Sekretarica?

Секретарица-секретар,Медицинска сестра-медицински брат.

Mediji korist termin autorka bez problema i zamerki lingvista, tako da islim da je ok, a opet mediji koriste sekrtear i sekretarica u razliciyom kontekstu,npr. "AFP Bivši američki državni sekretar Madlen Olbrajt" tako da jebes li ga sta je ispravno, zato lepo koristimo autorka koa sto je opsteprihvaceno, i onako novi srpski pravopis jos nije do kraja zavrsen.

Да, али секретар и секретарица су скроз различити послови. Секретарица није женски облик секретара.

Ма знам, зајебавам се.

Да, али секретар и секретарица су скроз различити послови.

To sam hteo da kazem u sustini, mada nisam bas bio siguran da li sam u pravu pa zapalamudih.

@rnrt-rain

Ali vidis, i skroz normalno koristimo doktorka, zar ne? Samo zvuci neprirodno za neka zanimanja....

Jebem li ga, valjda ce se uvoditi to postepeno kako budu odredjena zanimanja dobijala na popularnosti i valjda ce nam to vremenom leci...

@zlocesta
Slazem se da je normalno, kao i profesorka, a opet mediji i lingvisti kazu profesor cak i ako je rec za osobu u zenskom rodu, tako da mislim da je najbolje da se saceka kraj pisanja novog pravopisa a dotle te malo nepojasnjene izraze i po rodu nedefinisane da koristimo prema sopstvenom nahodjenju, nadam se da smo se razumeli. :)

Kazes da mediji i lingvisti ne koriste profesorka? Ili da ne insistiraju na tome?

Pa kako kad, kada se misli na profesorku u srednjo ili na fakultetu,onda pisu profesorka, a opet kada jer rec o titulama onda pisu npr. Prof.Dr. Mirijana Popovic (profesor doktor) daklem u muskom rodu.

Ili da ne insistiraju na tome?

evo malo sam guglao i nasao http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/9/Srbija/58191/Intervju:+Dana+Popovi%C4%87,+profesor+Ekonomskog+fakulteta.html ovo gde se kaze provo profesor pa profesorka, jebes li ga izgleda da ni oni sami ne znaju kako da ga pisu.

ауторка дефинитивно. kinda goes with the flow

Gospode, kakav fail. Da su se bar odlucili za jedno i da se drze toga...
Da, mislim da jesi u pravu, u pisanom zvanicnom dokumentu bas se i ne srece profesorka..

I tripujem se da zvuci kao veci autoritet ako je muskog pola.

Ja sam nedavno na poslu pitao jednu koleginicu da mi kaže kakvo pravilo važi, ona je lingvistkinja inače, i reče mi da je po njenim saznanjima pravilno upravo reći "direktorka", "doktorka", "operaterka" i sl. Mada, ona trenutno ne radi u struci, pa njen sud nisam uzeo zdravo za gotovo. Više ću se osloniti na ono što tvrde Vukajlijaši i Vukajlijašice.

Zeljcek, a sta cemo sa ostalim zanimanjima? Nekim recima je teze odrediti pravilan mocijski parnjak.

Pretesko je. Moze instruktorka.