Prijava

Ne znam da li ova tema postoji. Pokušavala sam da kopam po forumu, naišla sam na teme: Hrana, Omiljeno jelo, Kako pojesti govono i tako...Uglavnom, nigde nema recepata, ili ja nisam dovoljno vešta u traženju.
Pošto se proteklih nekoliko meseci vrlo interesujem za kuvanje i gotovo svaki dan spremam nešto, značilo bi mi da i vi podelite sa mnom vaše kulinarske savete.
Za kratko vreme sam se uveštila u kuhinji i mogu reći da spremam baš sve što ti srce poželi. Osim morskih riba, rakova i tako nekih sličnih gamadi. Čak sam naučila i testo da umesim, pitu da razvučem i krofne da pravim. Evo par nekih recepata, lično isprobanih:

Kremasti kolač sa breskvama

Umutiti 5 belanaca, 5 kašika šećera i kad se napravi gusta pena, dodati jedno po jedno žumance- ukupno 5. Mutiti i dodati 5 kašika vode, 200 gr mlevenih lešnika, 2 kašike brašna, prašak za pecivo i 1 kašiku prezle. Sve dobro umutiti i peći u zagrejanoj rerni pola sata, dok ne porumeni, na 180C.
Za fil: Napraviti puding od vanile, malo ređi i sačekati da se dobro ohladi. Dodati u njega margarin za kolače i mutiti dok se ne dobije glatka masa. Posebno umutititi slatku pavlaku i cvrsto umućenu pomešati sa pudingom i margarinom. Zasladiti po želji. Kad je kora ohlađena i pečena, preliti je sa 3 kašike mleka, da omekša i premazati filom. Breskve iz kompota iseckati, poslagati po filu i sve premazati šlagom. Ohladiti u frižideru i uživati :)

Musaka od karfiola:

Skuvati u slanoj vodi karfiol, iskidan na komadiće. Kuvati 5 minuta, samo da malo omekša. Na ulju propržiti crni luk- 2 manje glavice i dodati 400 grama mlevenog mesa. Preliti šoljicom vode i dinstati dok voda ne ispari.- Dodati kašiku pavlake i začine po želji. Vatrostalnu posudu premazati uljem, složiti kuvan karfiol, pa preko njega dinstano meso. Umutiti 2 pavlake i 4 jajeta, posoliti smesu i preliti preko mesa. Peći 30 minuta u zagrejanoj rerni na 200C. kad požuti i zapeče se, vaditi i uživati :)

Lazanje na moj način

Probala sam jednom da napravim lazanje, nije bilo kora, pa sam kupila kore za pitu-gibanicu i svi su se oduševili. Prodinstati 2 crna luka na malo ulja i dodati 400 grama mlevenog mesa. Dinstati dok meso ne pobledi, pa preliti sa 2 decilitra paradajz soka. Začiniti po želji i ostaviti sos malo ređi. Propržiti na vrelom ulju 3 kašike brašna, dok ne porumeni, ali paziti da ne izgori. Skinuti sa ringle i preliti mlekom- po želji, do 1litar mleka sipati. Vratiti i mešati dok ne postane gusto. Posoliti i kad provri, skinuti sa ringle i dodati u to 200 grama rendanog trapista. U tepsiju premazanu uljem složiti 2 kore za gibanicu. Preliti ih belim sosom, pa sosom od mesa, pa rendanim trapistom. Tako ređati red kora, pa red filova i na kraju završiti sirom. Peći u zagrejanoj rerni na 220C, 45 minuta. Izvrsno je :)

katija

Ne znam da li ova tema postoji. Pokušavala sam da kopam po forumu, naišla sam na teme: Hrana, Omiljeno jelo, Kako pojesti govono i tako...Uglavnom, nigde nema recepata, ili ja nisam dovoljno vešta u traženju.

E svaka čast za ovo, toliko sam se zasmejala da mi idu suze sad, bukvalno. :) Sviđa mi se tema, piskaraću po njoj, pošto volim da se petljam po kuhinji. Samo da nađem svoju čuvenu sveščicu sa receptima... :)

Пази кад постоји и тема са рецептима и омиљено јело а богами и како појести говно :) Мрзи ме сад да тражим

Ma neka postoji. Ja iskucah ovde pola strane, valjda će se sažaliti pa mi neće brisati. Sad sam se setila da sam pre par dana pravila super slatki kupus. Verovatno to niko ne voli da jede, ali kad se spremi na ovaj način, odlično je.

Proprži se glavica crnog luka na malo ulja i doda se 300 grama junetine sečene na kocke. To se dinsta na blagoj vatri dok meso ne pusti svoj sok. Preliti sa šoljicom vode i ostaviti da se krčka pola sata. Pola glavice kupusa se iseče na kvadratiće, veličine po želji i doda u dinstano meso i luk. Sve se to prelije sa pola litre soka od paradajza, dodaju se 2 kašike vegete i kuva se na tihoj vatri dok junetina ne omekša skroz. uz to servirati jogurt, odlično ide :)

Ja bih govno pojeo sa maslinovim uljem, majke mi

Evo jedan iz glave, brzo se sprema i ukusno je vrlo. U pitanju je poslastica, voćni kolač-torta, kako već.

2 pavlake
1 litar slatke pavlake
15 kašika šećera
voće po izboru
2 velike kutije piškota
mleko za piškote
oko 300g šlaga

Slatku pavlaku umutiti mikserom, a šećer dodati kiseloj pavlaci i sjediniti kašikom ili varjačom. Kad se šećer rastopi, dodavati slatku pavlaku kašikom i izmešati, ali nikako pomoću miksera, već ručno. To bi trebao biti glavni fil.
Natopiti piškote mlekom kratko, naređati na tacnu, premazati polovinom fila, dodati voće po izboru (stavljala sam ananas, breskve iz kompota i onaj crveni voćni mix), premazati drugom polovinom fila, natopiti piškote i poređati ponovo. Od gore šlag. To je otprilike to. :)

Staklena, taj je izvrsan. Pravim ga česo leti, osvežavajuči je i kad me mrzi da pečem koru, piškote su super zamena. čini mi se celu tacnu bih mogla da pojedem, posebno sa ananasom kad pravim.
Evo jedna čorbica, moj dečko šerpu pojede sam :)

Propržiti veću glavicu crnog luka na ulju, dok ne omekša i ne bude staklast. Dodati iseckanu šargarepu i dinstati. Na sitnije kocke iseći junetinu- 300 grama i dodati je u luk i šargarepu. Na tihoj vatri dinstati i eventualno, ako je suvo preliti šoljicom vode. Sašekati da meso omekša, pa dodati još vode, da ogrezne i kuvati. Oguliti 3 manja krompira, iseći na sitne kockice i dodati u corbu. Kuvati dok meso ne bude mekano i dok se krompir ne raspadne. Kad čorba bude gusta, dodati 2-3 kašike pavlake i 2 kašike vegete. Služiti onako lepu toplu i uživati u hlanim zimskim danima :)

Iskreno, više se petljam sa slatkišima, ali probaću da spremim nešto što si predlagala..Lazanje zvuče primamljivo. :)

Evo prilažem još recept jedne torte koju sam pravila pre par dana, mada neću je skoro praviti ponovo, iznervirao me fil, nikako da se ohladi, a ja bih sve to na brzinu. :)
Dakle, za strpljive, Kremisimo torta:

Kora: 8 belanaca, 280 gr šećera, 100 gr mlevenih oraha.

Fil: 1l mleka, 10 kašika gustina, 250 gr šećera i 8 žumanaca. Skuvano i ohlađeno pomešati sa margarinom. U 2/3 dodati 150 gr mlevenih prepečenih lešnika, u 1/3 150 gr otopljene čokolade.

Posebno otopiti na pari 200 gr čokolade i 100 gr margarina.

Filovati: kora, 1/2 fila sa lešnikom, 1/2 topljene čokolade, kada se čokolada stegne, onda čokoladni fil, preko njega druga polovina topljene čokolade, kada se stegne onda druga polovina fila od lešnika. Preko toga šlag.

Katja, u musaku sa karfiolom mozes dodati i brokoli i pecurke i izbaciti meso.

Joj staklena, teraš me da pojedem sve iz frižidera u ovo doba :) Torta mi se čini super, samo kako ću ja sa tim gustinom, pojma nemam :) Nisam to nikad radila.
Pufnice, ma može na razne načine. Samo, ja sam mesožder. Obožavam sve vrste mesa, a posebno mleveno. Sledeći put dodajem i meso i gljive :)

Pa vidiš, oko tog gustina sam i ja češkala glavu...ali uspeli smo da nađemo sporazum. Razmutila sam žumanca i šećer prvo, pa onda u posebnoj posudi razmutila gustin sa oko 2-3 dl mleka, a ostatak mleka stavila da se greje na pari. (treba mu čitava večnost!) Onaj gustin sa mlekom sam za to vreme dodala žumancima sa šećerom i dobro umutila, dobije se nešto kao smesa za puding. A onda ide lako. :) U ključalo mleko dodala tu smesu, prebacila ringlu da greje na keca, i non stop mutila dok nije postalo gusto. Nije bilo grudvica, sve na mestu. Ukus je onako bezveze dok se ne umuti i margarin, a kad se dodaju i lešnici i čokolada, njam..
Jbt, sad sam i ja gladna. :)

Zasto ne moze puding od vanile da se koristi umesto gustina? Nece valjati?

Verovatno može, tipa 3 pudinga od vanile na litar mleka, ali kontam da je ovo zbog žumanaca, da ih ne bacaš. Ma nije gustin problem uopšte, isto se s njim radi kao i sa pudingom! Ista konzistencija, isto se ponaša..kontam da je puding 95% gustin, 5% aroma.

Стаклена, ПВТ за твог дечка ишчитај и пренеси мом брату.

Duncane ne spemuj temu :P

Pa kao fil za krempitu kad se pravi sa zumancima i mlekom i gustinom, umesto da se kuva puding od vanile. Probaću za vikend pa baš da vidim. A inače, kad nemam vremena, a jede mi se slatko, ja spremim puding. I to sam počela da izmišjam pa iseckam voće i prelijem pudingom, ili pomešam puding od vanile/čokolade i suvo grožđe. Ili skuvam sutlijaš pa pomešam sa pudingom od vanile....Nije loša poslastica, kad nemaš vremena.

Ja kad me mrzi i kad nemam nista posebno u kuci od sastojaka slatko ja pravim ovo- oljuscene jabuke presecem na pola, stavim u mali podmazan pleh, zasecerim i zapecem da postanu onako mekane, a sa druge strane napravim puding od vanile. I samo prelijem.
A i ovako volim uglavnom obicne vocne i pudingaste torte, ne volim cokoladne niti zajebane, niti orasaste i sa 5 kora. Jake su.

E, pravila sam te jabuke jednom. Odlično mi se one slažu sa aromom vanile. Moja mama pravi često i ovako : izdubi jabuku i to meso njeno pomeša sa mlevenim lešnicima, šećerom i sokom od limuna, napuni i zapeče. To je isto fenomenalno :) Može i cimet da se doda, ali ja lično nisam ljubitelj

Uuuuuu, imam ja recept za jednu sa 6 kora, ne da je dobra, nego perverzija. :) To mi je omiljena. Ako neko voli rum i oraščić kao začine, ova je pravi pogodak. :) Samo nemam recept ovde, prekucaću prvom prilikom.

Cekaj, nisam sigurna da razumem. Izdubi malo i to pomesa sa time i onda napuni istu jabuku, tako?