Prijava

Vidim da nema teme na forumu, pa me zanima, ima li vegetarijanaca i koliko? Razlozi, sugestije, predlozi...

Наслов је могао да гласи и: "Има ли лудака на форуму?" :)))

Samo cu da kazem:Moja hrana sere po njhovoj hrani :D

Tek tri posta i sva tri govore o netoleranciji i nerazumevanju...mislite malo o tome...
Nisam vegetarijanac, ali kapiram one koji jesu...

natnat - nažalost i jedan moderator

Ja sam žestok mesojed.
Mnogo volim meso, i ribu i jaja i tako, uglavnom sve životinjskog porijekla osim mlijeka. Mlijeko i mliječne prouzvode ne volim jer su mi se ogadili kad sam bio klinac. Imao sam krzamak pa me stara non-stop šopala mlijekom. Otada mi se stvorio refleks gađenja prema bilo čemu mliječnom. Stara mi je nudila 100 maraka da popijem čašu mlijeka. Pokušavao sam i sam na razne načine, ali ne ide. Poslije prvog gutljaja počnem da povraćam.

Mliječne proizvode mogu da konzumiram samo onda kada je njihov ukus totalno zakamufliran drugim ukusima i aromama. Tako bez problema jedem picu iako ima sira, i sl. Čokoladu, većinu kolača itd. takođe mogu da jedem.

Što se vegetarijanstva tiče, mislim da je to zdrav način ishrane i dobar sa ekološke i ekonomske tačke gledišta. Biljna hrana je jeftinija, a njena proizvodnja manje zagađuje okolinu. Takođe, biljna hrana je uglavnom zdravija.

ALI, ALI, ALI... sa vegetarijanskom ishranom (naročito kod vegana koji ne jedu ni mlijeko ni jaja) vrlo je teško unijeti sve kvalitetne proteine. Mora se strogo kombinovati biljna hrana da bi se unijele sve esencijalne aminokiseline. To uglavnom podrazumijeva i unos soje. A soja za muškarce nije baš preporučljiva jer sadrži dosta fitoestrogena koji onda dovode do određene feminizacije i čak mogu izazvati probleme sa plodnošću i potencijom.

Dakle, lakto-ovo-vegetarijanstvo (sa mlijekom i jajima) - to je OK, veganizam, ne preporučujem.

Druga stvar u mesu ima vitamin B12 koga je vrlo teško naći u biljnoj hrani. Takođe određena jedinjenja kao što je kreatin i l-karnitin se uglavnom nalaze u mesu, a daju čovjeku dosta energije.

Sve u svemu, vegetarijanstvo je možda zdravije, ekonomski i ekološki osvještenije, ali je mnogo komplikovanije, dosta restriktivno, i neke ključne hranjljive materije se teško mogu unijeti bez suplemenata.

Ja preporučujem ishranu koja bi se bazirala na mesu, piletini, ribi, jajima, povrću i voću, mlijeku i mliječnim proizvodima (premda ih ja lično ne mogu jesti, ali ostali mogu) sa što manje prerađene hrane (paštete, kobasice, keksi, čipsi, smoki, čololade, to sve što manje), takođe bez previše žitarica i hljeba, a i to malo žitarica što se unese trebale bi da budu integralne.

Alkohol može svaki dan do dva pića za muškarce i do jedno piće za žene.

Naravno, svi se mi s vremena na vrijeme i napijemo, ali opet ne mogu napijanje staviti u preporuku za zdravu ishranu.

Ne razumem, al' ajde. To je glupost, životinje su ispod nas na lancu ishrane i čoveku treba životinjsko mesa da bi dobio dovoljnu dozu proteina. Nisu džabe svi vegetarijanci mršavi.

Šta? Vegetarijanac ili hejter?

Smeju i moderatori da budu netolerantni. "Nije ovo demokratija, ovo j Vukajlija"! Dobri ljudi vegeterijanci, ne jedu masno...

Ko moze da izdrzi svaka cast, mislim da nije prirodno jer covek nije "konstruisan" da bude biljojed kao sto nije "konstruisan" za letenje. Treba postovati prirodu, a vegetarijanstvo je jedna titanska borba volje protiv priorode.

Ja ne bih ni dva sata izdržao.

A znam i da utice na ponasanje, neki vegetarijanci su agresivni a neki u "anesteziji", za umereno ponasanje je vazna i umerenea ishrana.

Ma ćapiš koje prase, i šta ćeš više.

У природи човека је да је да једе месо, и докле год постоје они који ће то да одбијају, биће и оних који ће њих да исмејавају. Не схватите ме поглешно, ја волим животиње и схватам да неке од њих нису за јело (Зец нпр., не појмим како неко може да једе зечетину, али некима је сврха живота да буду поједене.

Ja od mesa jedem isključivo piletinu i ribu već 5-6 godina. Jednostavno je sve ostalo od mesa prestalo da mi prija. Zdrava sam ko dren, jedem tonu svežeg voća i povrća svakodnevno, ne jedem hleb i peciva, umesto toga palentu, krompir ili pirinač. Mislim da pečurke sadrže proteine identične po građi kao i meso, nisam sigurna, ne bih sada da konsultujem google. Obožavam sve mlečne proizvode i ne bih mogla da zamislim život bez jogurta i sira.
Imam drugaricu koja je vegetarijanka i stvarno je jako mršava, ali je zdrava, retko kada ima i kijavicu.
Mislim da bi svako trebalo da jede ono šta mu prija i da je bezveze biti vegetarijanac čisto iz ubeđenja, kao na primer Pol Makartni koji je jednom prilikom izjavio da ne jede ništa što je nekada imalo oči. To su već gluposti.

Mali zeka, mala guda, malo žuto pilence, mala srna.....jebiga, sve su to slatke i simpatične životinje, ali su ipak u lancu ishrane.

Ne zaboravite na sve one poslastice koje jede Ber...mnjam crna udovica...ili tvor:)))

Suštinski, šta ne možeš sam zaklati ne bi trebao ni jesti! A? Može tako?

Da, da, sve se šunjaš po šumi i vrebaš divlju svinju za ručak :)
Zamislite samo da danas ne postoje mesare...al bi bilo krvi do kolena!