Prijava

Ideja je da jedni drugima pomognemo u orijentisanju na relevantno značenje nekog pojma iz starih jezika, jer čak i ako na forumu postoji i ekspert za izvesni jezik, značenje među užim strukovnim poljima usled vekovnog iscrpljivanja i morfoze može drastično varirati. (plexus u medicini, i plexus u sportu već nose različite implikacije, i mišljenja sam da će bliže (relevantnije) odgovoriti neko ko je prezentniji u polju postavljača pitanja, nego jezički stručnjak).

Šta je teleologija? Wikipedia ne pomaže mnogo, članci na jezicima koje znam kontradiktiraju jedni drugima. Treba mi teleologija u smislu stvaranja, formiranja, oblikovanja. Zapravo, ovde bi i jezički stručnjak zaista bio cenjen - da li je τέλος svrha (;rezultat) ili koren (;polazna tačka)?

Zanimljiva tema, mada tesko da ce naci puno postovalaca. Jer bi se svela u najboljem slucaju na par ljudi koji barataju latinskim i starogrckim, i jos nekolicina koju to zanima (u koje ubrajam sebe).
Zar ti etimoloski recnik ne govori vise od vikipedije? Evo ti par resenja - http://www.etymonline.com/index.php?search=teleology&searchmode=none
http://www.myetymology.com/english/teleology.html

Vidiš kako je dobra tema, ja nikada nisam čuo da etimološki rečnik uopšte postoji. :) Hvala na pomoći, pitanje je razrešeno.

Ne znam ko barata a koga zanima, ali mislim da ne pripadam nijednoj grupi. Prosto učestalo nailazim na reči starih jezika, pa ću možda i sam umeti da pomognem nekome ako je neki pojam već iza mene, ali je pomoć prvobitno (bila) potrebna meni.

Vidimo se za 6 meseci kad opet neko nešto postuje :)

A koja je poenta ovde konkretno? Ja ucih oba jezika, mozda mogu pomoci, samo ne vidim u cemu.

Ah, pa super. Prvobitna poenta je bila "pomozite mi drugari", ali ako ne zaključaju temu, onda će se možda i još neko obratiti za pomoć. Naime, koliko za vikend, ja ću te smarati pufnice, preći ću ponovo neke tekstove u kojima je nekoliko reči ostalo nerazjašnjeno, more?

Okacicu i na ovoj temi Skokov etimoloski recnik, mozda nekome bude koristan.

Evo linka

VC, okej, pitaj, ako znam pomoci cu.

Ту сам да помогнем за све везано за биолигију и сличну научну терминологију, као и за тумачење значења исте речи на различитм местима. Можда не знам да направим хистолошки препарат, али знам да серем на латинскогрчком о њему :Д