Prijava

Vratio sam se posle četiri meseca izbivanja, promene vidljive, sve u redu... ali zapažam nešto što, čini mi se, nikada pre (u kratkoj istoriji mog boravka ovde od momenta registrovanja) nisam primetio: svi - i članovi, autori sajta, a i novinari i komentatori čiji se citati sada mogu videti na dnu ovih strana, pišu da je "Vukajlija DALA mnoge primere"... itd. Kako god okreneš, Vukajlija NE MOŽE da bude ženskog roda: prvo, izvornik iz kog je ime poteklo, je čovek sa imenom i prezimenom Vujaklija... mislim Milan, nema veze ime. Potom, u zaglavlju našeg sajta je nacrtan čovek, MUŠKARAC, sa belom bradom. Na kraju, ako idemo od imenice "sajt", i ona je muškog roda. Dakle, jedino ispravno je "Vukajlija nam je DAO mnoge primere". Da li sam u pravu ili sam u pravu?

У праву си.

Potpisujem...

Mislim ja bih isto rekao VUKA NAM JE DALA... Ali je pravilno da je muškog roda :)

Ja se ne bih složila baš.
Jer, deklinacija glasi ovako:
N. Vukajlija
G. Vukajlije
D. Vukajliji
... shvatili ste :)
što je kao:
N. žena
G. žene
D. ženi
...
a ne:
N. grad
G. grada
D. gradu
...

Dakle, Vukajlija se menja kao imenice III Stevanovićeve vrste, gde su uglavnom imenice ž. roda, ali mogu da spadaju i neke imenice semantički (značenjski) muškog roda, tipa: vladika, sudija, pijanica (nije da ne mogu da budu ženskog roda nosioci neke od ovih "radnji", ali su izvorno muškarci bili sve ovo, vladike i dan danas). Tako da je pravilno reći: "Vukajlija nam je dala mnogo", ili: "Vukajlija nam je dao mnogo", ali ne bi trebalo Vukajliju kroz padeže menjati kao imenicu muškog roda.

Prase care, nek' si se ti nama vratio.
Samo želim da ti poželim dobrodošlicu a za tvoju temu me iskreno zaboli stojko... :)

Prase care, nek' si se ti nama vratio.
Samo želim da ti poželim dobrodošlicu a za tvoju temu me iskreno zaboli stojko... :)

Hvala na dobrodošlici, bolje vas našao! Nek je nama stojko (muški rod, valjda nesumnjivo) na mestu...

Euterpa, kako bre prezime Vukajlija može da se menja kao da je žensko? Šta onda sa imenom Milija, Aleksa, Đoka... nije valjda i to po ženskom modelu, samo zato što se završava na "a"?

Mijenja se kao imenice ženskog roda.

A i Vujaklija (rječnik) se često upotrebljava sa pridjevima i glagolima u ženskom rodu; vjerovatno zbog analogije sa knjigom, a ne prezimenom.
Pa tako onda i Vukajlija.

Trebalo bi da su pridjevi i glagoli muškog roda, ali narod 'vako odavno govori. Neka nas. :)

Vukajlija je burazer od Bokija trin'es

Boki 13 prica kao Matriks

aman bre muškog roda...mojne ga u upišulje turate..ni po koju cenu...

Nije valjda menjao pol? Oo

Stratimiru za ovo ide vopsa... lol