Prijava

nije ni ovo lose. uklapa mi se u budzet, nije nesto preterano ni preso, jedino sto stariji malo, jebi ga. ja, posto ne radim daleko od gde zivim, necu da prelazim vise od 20ak km dnevno u proseku (90% autoput), tako da mislim da mi je bolja varijanta mladje auto - veca kilometraza nego obrnuto, manje ce da mu opadne cena nakon mene, nakon 4-5 god.

mozda gresim?

plus leti idem biciklom na poso, da se ne nagojim ko prase :)

sta je to? izgleda mi kao nesto sto ti se ucini povoljno pa posle mora prodas bubreg da registrujes.

zar ovo nije bmw 2, sad ovo novo cudo sto ima?

u dvojke je prednja maska malo vise nagnuta naprijed i malo vise ima linija koje ga oblikuju
ovaj m1 c je mislim oko 2010-11 proizvodnja

aj vi sto ste iskusniji s automobilima, koje vece popravke mogu da se ocekuju kod 7-8 god starijih bmw-audi automobila npr, koji su prosli preko 200 000km, i recimo imaju ovakvu servisnu knjizicu:
http://images.autoscout24.ch/custom/525/2509525/big_bmw_320_hh.jpg
http://images.autoscout24.ch/custom/525/2509525/big_bmw_320_h.jpg
(na 6 meseci proveravani)

dal to uopste vredi da se kupuje, ili ce da ide ide i samo da stane u nekom trenutku, ili da se nagomilaju kvarovi oko potrosnih delova.

i kako jebeno se ponasa auto u konkretnom primeru, sa predjenih 270 000km. mnogo bre jebo ga ja, a opet cini se da ako su menjani delovi da nema problema...

i sto ga taj koj kurac bas sad resio da prodaje, ako vec servisiran redovno i izgleda sve u redu?

majke im ga nemacke, lepe automobile prave...

mislim da ti niko ne moze dati tacan odgovor na ta pitanja, samo ces dobiti nagadjanja koja ce te jos vise zbuniti

Mislim da će kočnice doći tu, možda neka ulaganja u trap, ne vidim kad je kvačilo sa zamajcem menjano, a imaš ti i vanrednih stvari tipa anlasera, jbg istroše se četkice, vidi gume u kakvom su stanju, nzm u CH, ali u SWE su gume minimum 300e komad. Pogledaj stanje amortizera. Najbolje vozi ceo auto u servis pa da ti oni kažu tačno koliko je šta istrošeno.

Drug kupio audia četvorku, prije godinu i po', prešao 205 000 kad ga je kupio.
On prešao oko 45 000, ide savršeno

prednje kocnice zamenio, zadnje nije (po knjizici). na zalost onde ne pise sta je menjano, samo cekirano "pregled vozila". sta znaci, ne znam, mozda pregledao i reko teraj, do zadnjeg pregleda kad mu reko da treba svasta pa ovaj resio da proda.

jebem ti milion delova u automobilu. jedva cekam elektricne automobile, da se razumem u to kako funkcionise, a i vala da nema anlasere, zamajce, creva, kaiseve, klipove, dihtunge ahtunge i ostala sranja...

Drug kupio audia četvorku, prije godinu i po', prešao 205 000 kad ga je kupio.
On prešao oko 45 000, ide savršeno

Evo moja w124 200e, 325 000 km, ide super, ali su ipak malo drugačija kola nego neki noviji BMW.

nek idu u tri lepe sa svim servisima, uzecu novo auto na lizing, pa cu samo da ga vratim nazad nakon 5 god i da uzmem drugo posle :)