Prijava

Hm, ali ako imaš drugačije viđenje Isusa od onog koje neka crkva propoveda ali je to tvoje viđenje zasnovano na Bibliji, i veruješ da je Isus sin Božji koji je vaskrsao posle tri dana u grobu, ti si i dalje hrišćanin, jedino što nisi pravoslavac, katolik ili nešto treće. Ali sekti i raznoraznih konfesija ima na pretek, pa ko voli nek izvoli. Opasnost od lomače se znatno smanjila u poslednjih par vekova.

Ako govoriš isključivo o mejnstrim učenju hrišćanstva kao o sili koja utiče na društvo, onda rasprava skreće sa religije na sociologiju, jbg.

EDIT: Nisam siguran da sam uhvatio suštinu tvoje primedbe, al ajde.

interesantno da niko do sada na ovoj temi nije citirao ovo

Um, pogrešno sam te shvatio onda. Istripovao sam se da misliš da je samo čovek, koji je kao takav bio izvrstan filozof.

Možda i mislim, ali to je irelevantno. :)

Nešto sam razmišljao. Rišćanstvo kaže da je prepuštanje uživanju u seksu od strane čoveka, zapravo svođenje uzvišenog ljudskog bića na životinju i životinjske instinkte. Stoga, rišćanstvo tvrdi da je seksualni čin dozvoljen, oprvdan i da ima smisao samo kad ispunjava svoju svrhu u reprodukciji, dakle, zarad koćenja. Ali zar nije upravo suprotno. Zar nisu životinje te koje se seksaju samo kad u njima proradi instinkt radi koćenja, a da je sa druge strane čovek za koga je seksualni čin nešto mnogo više i značajnije, nešto u čemu se izražava najprisnije sjedinjavanje dvaju bića koja se vole i koja rade to iz sušte ljubavi koju osećaju i koja bukvalno taj čin doživljavaju kao nešto božanstveno, kao stapanje sa partnerom, da je to bukvalno jedan religiozan (povezujući, stapajući) odnos i čin

Zato mislim da je rišćanstvo to koje seksualni čin svodi na životinjski instinkt, parenje i koćenje, baš kao kod životinje, zanemarujući specifično ljudsku potrebu da u tom činu iskaže LJUBAV (ljubav koja prevazilazi erotsku) prema partneru, svodeći time samog čoveka na životinju koja treba da se koti.

Hm, interesantno. U pravu si.

Зависи на шта сводиш секс. Не верујем да ћеш негде наћи хришћански текст који нагрђује секс као "najprisnije sjedinjavanje dvaju bića koja se vole i koja rade to iz sušte ljubavi koju osećaju...", већ баш зато што га поистовећују са задовољавањем прималних нагона, оног животињског у човеку. А нагон јесте. И циљ му је размножавање. Сад што је човек успео да нађе начин да задовољава нагон, а да притом елиминише остваривање сврхе због које нагон постоји, то је већ друга ствар.
И људи се "паре" онда кад им се јави нагон као и животиње. Ако сам добро укапирао, поента хришћанства је у неком вишем, духовном свету, секс је примитивна ствар - отуд "сукоб".
(А имаш и хришћана разних. Дејвид Кореш јебо шта је стигао.)

@ GM

baš prelistah vikipediju i biće da si u pravu. Mada i odgovori se razlikuju od denominacije do denominacije. Zavisi koja verzija rišćanstva govori i o kakvom seksu se govori. Apostol Pavle je npr afirmativno govorio o seksu u braku, ne svodeći ga na reproduktivnu funkciju, ali opet nužan je bio brak. Pa i danas čini mi se mora da se ispoštuje ta formalnost. Npr ne sme se uživati u iskrenoj ljubavi sa više partnera tokom života. Neophodan je brak i tome sl. Neki isposnici su to u potpunosti videli ko đavolu rabotu i tako.. Uglavnom, postoje mnoga sporenja i nesporazumi, ali svakako se u običnom narodu kapira kao nešto "grešno", zbog čega dovoljno zaluđeni neretko osećaju krivicu zbog toga

Uglavnom, postoje mnoga sporenja i nesporazumi, ali svakako se u običnom narodu kapira kao nešto "grešno", zbog čega dovoljno zaluđeni neretko osećaju krivicu zbog toga

Мени се чини да је то некако и очекивано (да се кроз историју јавља такав став). Претеран нагласак на јебању може имати поприлично деструктивно дејство на друштво (тензије између људи итд.). Неко је вероватно то увидео давно и поручио "но, но". Јер, јебига, лакше је послати тако једноставну негативну поруку, него објашњавати људима понаособ зашто треба да се мало суздржавају.

Nisam pročitao ostale postove pa ne znam da li je neko već nešto slično spomenuo, ali mislim da te reči služe za smirivanje naroda kako ne bi izašao na ulice i kad god nešto ne odgovara izlomio ceo grad. Verovatno je nekad bilo i potrebnije koristiti ih da bi se smirile i sprečile pobune robova,kmetova itd. U Brazilu su pope čak i govorili da što ih više gazda utlačuje i šiba, bolji će tretman imati u carstvu nebeskom, da će kroz služenje gazdi oni ustvari služiti samom Bogu. Kroz odricanje od materijalnog više se bogatiš na duhovnom nivou bla bla bla

Кад морам ја да серем о реликигији који је не подностим поново... ЈЕБО МАТЕР. СЛОБОДНА ВОЉА КОЈУ ВАМА ВЕРНИЦИМА БОГ ДАЈЕ, НИЈЕ ЈЕБЕНО РАДИМ ШТА ХОЋУ! НЕГО:
Ово нисам ја реко, ово су ми испричали ученији људи и што се мене тиче једино валидно овјашњење, а сад серите по мени и тим ученима.
Бејаше једно вече и упитах мудра зналца Исусова ученија шта му је то слободна воља или слобода избора? У питању мојему дадох и некаква одговора, да радим што волим зар не? НЕ! Слобода избора представља потпуно распознавање доброг и лошег и даје ти апсолутну слободу да УВЕК изабереш ДОБРО и никада лоше. То је она права кршћанска слободна воља, док је све остало испреплетано пожудама или неким другим импулсима.
Е сад, овим хришћанство заиста јебе!

Zato mislim da je rišćanstvo to koje seksualni čin svodi na životinjski instinkt, parenje i koćenje, baš kao kod životinje, zanemarujući specifično ljudsku potrebu da u tom činu iskaže LJUBAV (ljubav koja prevazilazi erotsku) prema partneru, svodeći time samog čoveka na životinju koja treba da se koti.

Koliko ja znam, a ne znam mnogo :), postoji neka rečenica koja kaže 'ljubite se, grlite se, jer ljubav pokriva sve grehe', nešto na tu foru.
Inače, saglasna sam s Doterom za ovo što se tiče slobodne volje, a objasniću posle i zbog čega i na šta mislim da se svodi to da je BOG ustvari LJUBAV.

a objasniću posle i zbog čega i na šta mislim da se svodi to da je BOG ustvari LJUBAV.

Нема ту шта да се објањава. Љубав, за какву нам тај бог даје пример, ми не треба ни од најгорег јебеног психопате непријатеља. Лепше ми без ње. Бог није љубав. Бог је керов курац који, ако постоји, је гори психопата од свих овоземаљских када би се спојили у једну личност.

Čekaj, jel' možeš to malo podrobnije da mi objasniš? Baš me zanima...

Онај ко неку маленкост од своје воље оставља, тај не оставља само то него све оно што световни људи стичу, па чак и све за чим они могу само да жуде. Јер онај ко остави своју вољу и себе, тај је тако збиљски напустио све ствари као да су биле његово слободно власништво и као да их је поседовао с пуном моћи располагања. Јер све оно за чим нећеш да жудиш, то си све предао и оставио због Бога. Зато је наш Господ рекао: „Блажени су сиромашни у духу“ (Матеја 5,3), а то значи: у вољи. А ово не треба нико да сумња: да има било којег бољег начина, знао би га наш Господ, као што је и рекао:
„Ко хоће мене да следи, нека се најпре одрекне себе“ (Матеја 16, 24); томе ваља приписату сву вредност. Усмери на себе сву пажњу, и где нађеш себе, ту се себе одреци; то је од свега најбоље.

Мајстор Екхарт - Љубав нас претвара у оно што волимо (поглавље: О немирним људима који су пуни својеглавости)

Sve je unapred zapisano . Slobodna volja je samo kada biramo kojim cemo putem krenuti, to je nasa jedina slobodna volja. Posle toga sve je vec unapred predodredjeno. A i tada nas tvorac zna sta cemo izabrati. Bog je Bog ljubavi, ali i pravde, on nece stajati i mirno gledati kada neko huli na njega i njegovo ime, kad tad ce intervenisati, ako ne nad njim, onda na njegovim potomcima. Sve se vraca , sve se placa. On je lepo rekao da ce doci i kao mac pravde ! Da satre lose seme. Problem sto ceo svet odlazi u propast je ta gordost kod ljudi, jer svi misle da su oni odgovorni za sve sto rade, da oni vrte tocak sudbine, da su oni mali Bogovi, ali ne shvataju da smo mi samo obicni bedni crvi, kada rastavite coveka u operacionoj sali tek tada vidite da smo niko i nista. Svi idemo po istom sablonu i pravimo iste greske i predajemo se nasim nagonima, puni lazi, prevare, imperfekcije, tako slabi i lomljivi, podvodljivi. Da rezimiramo ako je sudbina zupcanik, onda smo mi pesak smrvrljen izmedju zubaca. Sve sto zelimo je moc, moc da kontrolisemo taj zupcanik, ali ne shvatamo da je nemoguce izbeci taj mehanizam.

E, religijo, religijo...Da te nema, gde bi nam bio kraj...

E, religijo, religijo...Da te nema, gde bi nam bio kraj...

Nije to stvar religije, imas mnogo religija.....to je stvar verovanja i smisla zivota.

Ja još uvijek ne kontam naziv teme.