Prijava

Afrika najgore pogođena kolonizacijom - Teško. U Aziji su evropski "mandati" doneli daleko masivnija umiranja, propast čitavih naroda, gladi, opijum i slična veselja.

Slabo poznajem ovu tematiku ali opste poznata stvar je sa su samo Belgijanci u Kongu pobili preko 5mil ljudi, neki kazu i 10 ali mislim da je to preterano. To je samo jedan primer.

Drugo, prevozenje robova iz Afrike cinili Afrikanci a ne Evropljani..Uf prvi put cujem, moze neki izvor, primer? (PHOTO) (VIDEO)

Mozda neka saradnja da, potkupe neke poglavice i to ali mi ova izjava stvarno ne deluje realno. Ili je sve to deo zavere u kojoj su ucestvovali Lebronov praprara djed i company da bi usred Amerike pripadnici crne rase usled fizicke superiornosti zaradjivali milione proturajuci loptu kroz metalni obruc.

Sta su to gore od ovog cinili u Aziji?

ahhaha koliko mi ovaj post deluje dodatno bedno bez clanadovih super cool animacija :(

Drugo, prevozenje robova iz Afrike cinili Afrikanci a ne Evropljani..Uf prvi put cujem, moze neki izvor, primer? (PHOTO) (VIDEO)

Ovo je istina, mada me muka sad da ti tražim izvore.
Mnogo Afrikanaca, naročito u Zapadnoj Africi je profitiralo od trgovine robovima... mada ono, to je kao da porediš kako je profitirao neki mamlaz koji je prodavao gorivo '99 i onaj koji je sve to sranje zakuvao

hahaah pazl, da l gledaš ace attorney bogte :D

Drugo, prevozenje robova iz Afrike cinili Afrikanci a ne Evropljani..Uf prvi put cujem, moze neki izvor, primer? (PHOTO) (VIDEO)

Šaka Zulu je omogućio veliko eksplatisanje svojih kontinentalnih sunarodnika, mada mi nije poznato da su ih Afrikanci izvozili. Ukoliko su to i činili, verovstno su bili pod nadležnošću belih šefova.

hahaah pazl, da l gledaš ace attorney bogte :D

ne brate, ja sam trve fan serijala. Obrnuo sam sve igrice osim dual destinies. (to uključuje i japansku verziju Gyakuten Kenji 2)

EDIT:

ahhaha koliko mi ovaj post deluje dodatno bedno bez clanadovih super cool animacija :(

Uživaj (edit: samo klikneš na ovo "gifs" ispod sličice lika koji te zanima... Phoenix i Miles su glavne zvijezde serijala naravno :D)

EDIT 2: evo i za Cara ako oće da nastavi tradiciju

Ozbiljan sam brate, oćeš da ti spojlujem sve negativce?

Pa to su potkupljivi pojedinci, poglavice i to, to sam i rekao. Okle im brodovi, novac..To sto je neki Mutombo izdao svoje pleme za malo zlata ili je vozio brod ne znaci nista, ratni profiteri..sigurno su i njihove cerke kasnije pravile bahanalije za rodj..

edit

Hvala za animacije ali sa mog bednog telefona ne umem izvesti tu caroliju i iskoristiti tu mogucnost cool postovanja

Sto se Azije tice u Indiji je bilo nekoliko(najmanje 3) pomora od gladi dok su bili pod Engl upravom.

Jel moguće da mi je 7 puta progutan jebeni post.

Sve bi to bilo lepo da nije zaboravljeno nekoliko činjenica: Trećina Magna Carta-e je prestala da važi po smrti Džona, druge dve po Ratu barona. Habeas Corpus je najčešće kršen zakon u istoriji. Da bi imao građansko društvo, moraš imati građansku vlast: VB-om u 19. veku upravlja Dom Perova koji čine aristokrate, koji se biraju pomoću trulih mesta, koje pokušavaju da svrgnu čartisti, gde se građani šibaju vrlo često, češće no u mnogim delovima kontinenta (Piterlu). Slavna revolucija je prvi slučaj da je kralj obezglavljen od raje u x godina, pogledaj koliko je Hanoverijancima trebalo da se posle legitimišu. Jedini slučaj do 19. veka da je država bila toliko u anarhiji.

Skauzere, pogledaj samo Taiping revoluciju. Po nekim procenama, odnela je više života nego WWI.

Što se tiče "ratnog profiterstva", nazovi to kako god želiš, ali to je duga tradicija u Africi. Sličan primer imaš i u našem narodu (trg Drijeva). Kada su u Građanskom ratu severnjaci govorili južnjacima o položaju robova, znaš li šta su južnjaci rekli? "Naši robovi uvek imaju šta da jedu i obuku, vaši slobodni najamnici umiru u stotinama svakog dana". Smrtnost na plantažama bila je manja od smrtnosti u Londonu.

Što se tiče prodaje robova, zaboravih:

The Atlantic slave traders, ordered by the volume, were: the Portuguese, the British, the French, the Spanish, and the Dutch Empire. Several had established outposts on the African coast where they purchased slaves from local African leaders.

http://en.wikipedia.org/wiki/Atlantic_slave_trade

http://www.court-records.net/animation/phoenix-nodding.gif
Dobar pokušaj, međutim otišao si ofsajd... Ne bih trošio riječi na pobijanje ovih argumenata te ću te tako prepustiti svom asistentu.

http://www.court-records.net/animation4/apollo-document%28b%29.gif
Gospodin Car u svom iskazu navodi da je trećina Magna Carta-e je prestala da važi po smrti Džona a druge dvije po Ratu barona.

http://www.court-records.net/animation4/apollo-confident%28c%29.gif
Mada prihvatamo ovu repliku, moramo nagalasiti da cilj našeg iznošenja ovog primjera nije bio u tome da pokažemo kako je englesko društvo striktno poštovalo formalnost pravnih propisa, već da je bilo dovoljno zrelo da već u tom periodu donese pravne akte ove prirode.

http://www.court-records.net/animation4/apollo-thinks%28b%29.gif
Drugim riječima, ono što je značajno jeste to što su bili uloženi napori da se ograniči monarhova samovolja... nešto nikome nije padalo na pamet u Evropi tog vremena gdje neki narodi još uvijek nijesu izgradili svijest o državi kao nečemu što postoji nezavisno od ličnosti nosilaca vlasti.

http://www.court-records.net/animation4/apollo-bashful%28e%29.gif
Istina MCL je najviše pogodovala plemstvu koje se i zalagalo za njeno donošenje radi ostvarivanja svojih interesa ali ono... hehe

http://www.court-records.net/animation4/apollo-document%28b%29.gif
Ahem... Da se vratimo na Carev iskaz... On kaže sledeće "Habeas Corpus je najčešće kršen zakon u istoriji"

http://www.court-records.net/animation4/apollo-confident%28a%29.gif
Možda poslije ZOR Crne Gore...

http://www.court-records.net/animation4/apollo-document%28b%29.gif
U nastavku teksta imamo neko proseravanja o batinanju građana bla bla bla...

http://www.court-records.net/animation4/apollo-thinks%28b%29.gif
Zanimljivo... Opet preskačete ono činjenično u korist onog anegdotalno. Zaboravljate pomenuti da je prema Zakonu o Pravima sa kraja XVII vijeka englesko stanovništvo imalo pravo podnijeti peticiju kralju, parlament (bar formalno) imao punu slobodu govora (u periodu kada je ostatak Evrope živio u strahu od apsolutnih monarha) i ono što je najbitnije - građani su imali pravo glasa...

http://www.court-records.net/animation4/apollo-zoom(b).gif
...ono o čemu je Evropa samo mogla da sanja još od propasti rimske države.

Da vidimo:

1. Nigde u Evropi nije ograničavana vladareva samovolja sem u Engleskoj - Šta je Zlatna bula Andraša II (1222)? Šta je, doduše sa izvesnim zakašnjenjem, čak i Dušanov zakonik (ali zato dosta revolucionarniji)? Vladareva samovolja ograničena, donesena pod istim okolnostima. Pritom je smešno se i pozivati na ovakve stvari, kada imamo sabore koji ograničavaju vladara u preko polovini tadašnje Evrope.

2. Država ne postoji van ličnosti nosioca vlasti - Da ovo nije napisao neko sa prostora eks-srednjovekovne-Srbije, ne bi bilo žalosno. Da li si čuo za izraz "venac kraljevstva mi"? Kruna kao transpersonalni simbol postoji u Srbiji, Bosni, Ugarskoj, Poljskoj i HRE istog tog perioda

3. Zakon o pravima - Parlament ima pravo na peticije (i to obavezne), kao i slobodu govora, u Ugarskoj. Što se tiče glasačkog prava, teško. Prvo mesto gde je uvedeno univerzalno pravo glasa jeste Korzikanska Republika (1755). Prvo mesto gde je uvedeno zaista opšte pravo glasa jeste Finska (1906).

(nastavlam u sl. postu)

S druge strane, Ujedinjeno Kraljevstvo to nije imalo ni 1945. Da nisi ignorisao moje pisanje o Piterluu i čartistima i posvetio 5 minuta Vikipediji, shvatio bi to i sam. Forma glasanja o kojoj ti pričaš je postojala i u državama nastalim po Velikoj seobi naroda, s tim što je ponegde (Nemačka Hajnriha Ptičara, kasnije HRE) moglo da se glasa i o šefu države (doduše samo među plemstvom) - što ne može ni danas u UK.

I zaboravih ključnu stvar: Parlament je 1688. bio pretežno aristokratsko telo - to je pobeda plemstva, ne građanstva. Britanski parlament je uveo princip supremacije zakonodavnog tela nad ostalima. To u kontinentalnim državama ne postoji (izuzev možda Skandinavije). Na kontinentu važi trojna podela vlasti, onako kako ju je odredila Francuska revolucija.

Care brate, sti zavrsio istoriju sveta ili sta? Ajde sto znas sve o bosnjacima i hrvatima i nama i ovo balkan govna al kako znas sve o svemu? Ne zajebavam ozb pitam, jel imate neki smer tipa opsti gde sve ucis kako koji kurac znas sta su radili u 1688 u britaniji