Prijava

OPLJACKASE OVAJ NAROD!

HAHAHHA A KAKO CES DA NAM ZABRANIS?? DA NECES KAKAV PROTEST ORGANIZOVATI ILI NE DAJ BOZE DEMONSTRACIJE??

VRAĆAJ PARE LEDENI! DETINJI LEB SI IM IZ USTA UKRO!

http://www.imdb.com/title/tt0475043/

solidan dokumentarac koji nudi odgovor na neka pitanja potegnuta ovdi

HAHAHAHA glumi pera kojot ahahahaha pera kojot jebeni ahhaha

Džared Dajmond je u biti Fernan Brodel za sirotinju.

Englez iznosi svoju viziju kako su oni sjebali pola covecanstva i to je kul.

Sims ledzit

ја сам луд прочитао сам ово све

I ja isto. Bilo zanimljivo u početku, posle sam se pogubio, zaboravio sam oko čega su i počeli raspravu.

Care verovatno i jeste Brodel za sirotinju ali svejedno vredi pogledati, solidan je.

Sale ti ne moras gledati ti vec znas unapred sve, anglo saksonska propaganda veruj od reci do reci ali nemoj nikom reci

Gledao jos odavno. Pa znam sta je. Eto summa summarum, mnogo smo im jebali kevu, ali to je normalno, mi smo imali ganz, dzrmz end stil, a oni niza bica, pa smo eto, zakon jacega. Nismo mi govna imperijalisticka, to je bilo prirodno, Srbi genocidni, Srebrenica, ne daju gej paradu.

Mogu i drugi da iznesu svoju verziju istine samo sto ih izgleda to smara. Ili neki Deretic prigrabi svu paznju i ostane sve na sprdnji.

kad je bre usao limeni trener hahahaha

Sad ti jos manje verujem da si gledao ali okrenimo se aktuelnostima iz Parova.

Ušao i Petko Frulaš Čovečina razmišljam da počnem da gledam ozb.

Common Law se zasniva na doktrini precendenta - Ne vidim kako je to relevantno

>impliciram da je sudski postupak bio stabilniji (bar za tadašnje uslove, danas je to diskutabilno)
>Kaže kako je to irelevantno
>mfw
http://i.imgur.com/ZbPn5A4.gif

Vidiš Care, ti kad nešto ne znaš, onda je to odmah glupo i nebitno.
Doktrina precedenta znači da se uvijek moraš pridržavati jedne presude za svaki identičan (tj. veoma sličan) slučaj (osim u izvanrednim okolnostima).
Dakle dok je neki Karlo, Luj ili Fridrih mogao danas da osudi ubicu smrću a sjutra da ga progna iz države, Džon, Džejms i Henri su morali da se drže jučerašnje presude za današnji zločin.

Ne vidim po čemu bi onda Engleska bila kolevka rađe od Ugarske, pogotovo što je Ugarska u 13. veku bila relevantnija.

Zato što ustavnost nije striktno pravni pojam... Sa pojmom ustavnost danas pod ruku idu i demokratsko državno uređenje, ograničenje vlasti, vladavina prava, hijerarhija pravnih propisa, parlamentarnost, garantovanje osnovnih sloboda i prava...
Engleska je kroz istoriju jednostavno bila ako ne najbolji onda najraniji reprezent elemenata ovakve pravno-političke kulture među relevantnim državama.

Dušanov zakon je mogao da razume samo pismen narod - Narod je mogao da razume postupak i presudu kojima prisustvuje.

Misliš li stvarno da si igdje u svijetu imao velike mogućnosti da se odbraniš u tom periodu razumio ti zakon ili ne?
Pa koliko je samo iracionalnih dokaznih sredstava korišteno u germanskom običajnom pravu - od zakletve, preko hvatanja za usijano gvožđe pa do sudskog dvoboja...
Nije sad da je Dušanov zakonik bio mnogo bolji po tom pitanju... jbg isto si moga da ispušiš kurčinu zato što si se opekao o vrelo gvožđe ili vodu.
Sve ovo sad zvuči možda irelevantno tebi ali ti samo želim reći da je sudski postupak u srednjem vijeku bio ispunjen brojnim iracionalnostima... možda čak više nego pravni postupci u istočnim despotijama antičkog perioda koji su bar imali jasno utvrđene procedure i formulisale posebne ugovore za određene poslove...
Ajde da ne idemo dalje u ovu temu. Priznajem ti da je relevatno to što je DZ bio pisan na srpskom jeziku ali mislim da bi bilo daleko produktivnije raspravljati o njegovom sadržaju nego formi...

To nije mogao na "Zapadu". I Stefan Dušan jeste bio nezavisan, ali to nema blage veze sa nezavisnošću, latinski se koristio u svim katoličkim državama, zavisnim ili nezavisnim.

To ima veze sa suverenošću jer prema definiciji suverenosti koju sam ja morao naučiti na studijama, to je monopol vlasti države na njenoj teritoriji, tj. da nije podređena nijednoj drugoj vlasti bilo na njenoj teritoriji (unutrašnji suverenitet) ili van nje (spoljašnji suverenitet).
E sad, kako to obično biva u politici svako sranje možeš dalje podijeliti na formalno i faktičko, a obzirom da je na zapadu svjetovna vlast bila konstantno uslovljavana od strane rimskog pape (ali i crkve uopšte zbog velikih feudalnih posjeda)... ja nešto ne bih rekao da su te države bile faktički suverene.
Čak ne mogu zasigurno reći za sve da su bile formalno suverene u savremenom smislu jer ipak je papa bio taj koji je brojnim vladarima dodjeljivao krunu... ovo bi se na kraju pretvorilo u raspravu o semantici imam osjećaj tako da ću izbjeći to i reći da su oni bili formalno suvereni.
Dušan sa druge strane je sigurno bio i formalno i faktički suveren.

4. Vidovdanski ustav je stupio na snagu 1928. godine - Nadam se da me zajebavaš. Ustav je suspendovan 1928. godine, kad je Radić napunjen olovom.

Vidovdanski ustav je prestao da važi 1929. godine. jače od pola godine nakon što je ubijen Stjepan Radić.
Vidi, sad sam nešto pogledao i izgleda da se moja literatura ne poklapa sa većinom online izvora. Evo ja ću prvom prilikom pitati profesora ustavnog prava da mi pojasni ove datume jer kapiram da ako 1928. godina nije vezana za sam potpis, onda je vjerovatno vezana za neku formalnost.

Bitno što je cenzusna imovina, ne poreklo - U nekad susednoj nam Ugarskoj, svi plemići su prisustvovali parlamentu. Ono što je karakteristično za Ugarsku jeste da je u njoj plemić zapravo svako ko ima lični posed. Dakle i ovde imaš takav princip. Slična stvar postoji u Resopoliti.

Je l mi vjeruješ da ne znam o čemu smo pričali ođe.

Plemenske i vojne demokratije - One su nestale još pre nego što su seobe krenule. Kada su Germani osnivali nove države, oni su davno prevazišli taj stupanj. Rotarijev, Eurikov, Teodorikov i drugi edikti su svi ekvivalenti ustava.

Edikti nijesu ekvivalenti ustava. Oni su obično (bar oni koje znam iz tog perioda) samo regulisali vrlo usku materiju i znatno su se razlikovali formom od prvih deklaracija a da ne pričam o prvim (a tek savremenim) ustavima.
Doduše evo, istaknuću Vizigotski zakonik kao značajan pravni spomenik iz tog perioda.

E sad što se tiče ovoga na kom su stepenu razvoja Germani bili pri osnivanju novih država... pretpostavljam da pod tim podrazumjevaš države koje su nastale po padu Zapadnog rimskom carstava... pazi, može narod biti sastavljen od totalnih debila koji ne umiju vatru da upale, ali ako formalno ozvaniče svoju vlast na određenoj teritoriji (ili bar neki pojedinac kako to obično biva, pošto kao što rekoh u tim državama, sama država se tretira praktično kao privatno vlasništvo vladara... odnosno feudalaca u zavisnosti od toga o kom periodu govorimo), taj narod ima svoju državu.
Dakle, onog trenutka kada su oformili svoje prve države Germani su definitivno prešli iz plemenskog u državno uređenje, ma koliko relikata plemenskog ovog prvog da su zadržali.
E sad ono što je specifično za Germane (i uopšte sva plemena koja u tom periodu formiraju države) jeste buran prelaz iz plemenskog u državno uređenje (zato se i zadržavaju toliki relikti plemenskog uređenja). Nije to kao kod drevnih istočnih despotija, Grčkih polisa i Rimske države đe je postojao dug proces razvoja države nego su države nicale, što bi se reklo preko noći, te su zbog toga i tretirane dosta neozbiljno kako za današnje, tako i za standarde najvećeg dijela starog vijeka.

Ali ne znam zašto si se ograničio samo na Germane... gdje su Sloveni, Huni, Avari?

I ja isto. Bilo zanimljivo u početku, posle sam se pogubio, zaboravio sam oko čega su i počeli raspravu.

Sve je počelo od toga da li bi sve rase imale više manje identične prosječne rezultate na IQ testovima ako bi svi djelili jednu zajedničku kulturu... samo to nije bilo tako fino formulisano, a sada kad jeste zvuči kao dosta relevantno pitanje obzirom na iz dana u dan sve brži proces globalizacije.

E sad, Car je u jednom trenutku odlučio da se uhvati jedne jedine rečenice i da nam svima demonstrira kako je on mnogo pametan a mi ostali glupi... onda sam i ja odlučio da demonstriram kako sam ja mnogo pametan a svi ostali glupi i evo nekako smo stigli do rasprave o datumu stupanja na snagu vidovdanskog ustava i atentata na Stjepana Radića... u međuvremenu smo uspjeli i da se dotaknemo drugog svjetskog rata ali smo nekim čudom izbjegli Hitlera, što je nevjerovatno obzirom da se radi o online diskusiji.

а шта ћемо са династијом лујан?

Meni je uvijek impresionirao Luj Lujan... Mislim da je njegov pristup geopolitici bio daleko ispred svog vremena, međutim usljed nerazvijene tehnologije nije mogao biti naročito uspješno primjenjen.