Prijava

8. Germanske države osnivane tek na teritoriji ZRC - U redu, zašto su kneževine Gota koje su izvršile invaziju na istok i koje je zaustavio tek Klaudije Gotik manje države od bilo koje docnije države?

9. Istočne despotije nisu lični posedi - Nadam se da me zajebavaš, Ahemensko Carstvo je doslovno školski primer skupa zemalja koje su lični posed. Aleksandar Makedonski je doslovno preuzeo taj model za ne-grčke zemlje, a kasnije je i Dioklecijan učinio isto. I ne upotrebljavaj naziv despotije, besmislen je.

10. Zašto ne upotrebljavam Slovene, Avare i Hune kao primer - Zato što nema dovoljno sačuvanih izvora o njima? Mi ne znamo ni ko su bili Avari, ni ko su bili Huni, ni ko su bili Anti, a kamoli da govorimo o njihovom uređenju.

I nisam ja prebacio raspravu na UK, ti si taj koji se uhvatio rečenicu o Engleskoj i izostavio ostatak rasprave, da bi mogao da koristiš one japanske debilske gifove.

(nastavljam u sl. postu)

Tačno je 23 sata. Sponzor tačnog vremena Mesara Glidžić

Каква случајност, баш сам вечерас гледао на хисторију емисију о Хенрију 3, и ту се помиње магна карта и како су барони и Симеон %&/(/( хтели да му ограниче власт јер је дебос. И на крају јесу, на чудан начин.

Stvarno je bila neka emisija na History, uhvatio sam samo fazon 15tak sekundi, spominjali Henrija i Francuza pa sam pomislio da se radi o Stogodisnjem ratu..

zašto su kneževine Gota koje su izvršile invaziju na istok i koje je zaustavio tek Klaudije Gotik manje države od bilo koje docnije države?

Lol daj neki primer, koja gotska drzava?

Btw citao sam dal kod Corovica il tako nekog da je Gacko dobilo ime po Gotima, kao gatsko-gotsko eto jedna mega zanimljovost :/

Inace jel postoji neko objasnjenje, kad spomenuh Gacko, zasto su u okolini Gackog Trebinja itd generalno Dinaridus balkanikus, najvisi ljudi na svijet?

Bravo Care

(nastavljam u sl. postu)

Ja stvarno hocu da citam ove postove sto Car pise nekad al kontam bolje da procitam skriptu jednako je dugacka i dosadna a mozda ispit polozim jbg.

Ja tripujem da Cara na fakultetu ne jebu dva posto (ili ga nisu jebali dva posto ukoliko je čovek već završio faks) i da su ga profesori baš gadno šikanirali kad on pokuša da pokaže koliko zna, a kolege studenti mu udarali roditeljske po hodnicima.
I onda čovek dođe na Vuku, iskenja nekoliko predugačkih postova gde pokazuje koliko zna (a očigledno zna mnogo), par njih mu napišu u fazonu ''To Care'' (zamisliti i aplauz u tom trenutku) i on se onda primi i krene da kuca još duže postove.
Neki fazon kao u filmu ''Lajanje na zvezde'' kada Đuričko pije živa jaja, a ovi iz odeljenja ga bodre sa ''Pij Tupo, pij'', tako.

Ja stvarno hocu da citam ove postove sto Car pise nekad al kontam bolje da procitam skriptu jednako je dugacka i dosadna a mozda ispit polozim jbg.

Otprilike ovo što napisa Mici, a ja čak i volim istoriju.

(NASTAVLJAM U SLEDEĆEM POSTU)

ovo mu nista nece pomoci u rl

Eto, Car jadan učio sve to kao manijak al opet Bohor vozi benvea. I ko je sad tu pametniji?

jedan je tako znao istoriju pa je umro

Zamišljam situaciju kad Car muva vukajlijašice po pvt-u, kakav li je to pakao.

verovatno ce biti siromasan ceo zivot i na kraju i umreti u bedi

Ma ne mora značiti, mislim da će se fino snaći, znanje se ipak cijeni, samo što će, kao društveno biće, biti malo zakinut.

Mozda su njegovi bogati pa je on upisao ono sto ga zanima.
Ovo je vec palo u vodu, telefon jbg.

O Common Law-u - Nije toliko problem u mom neznanju koliko u manjku tvog praćenja rasprave. Zato smo i došli od Ašantija do Dušana. Bilo kako bilo, da bi se precedent usvojio, prvo bi sudija morao da ga prihvati, dakle može se i odbiti. S druge strane imamo Rotarijev zakonik, koji ima ispisan set propisa koji se ne smeju kršiti, koliko god procedure bile smešne za današnje uslove.

Jebo te, je l toliko teško da priznaš da je neko iznio dobar argument...
A i realno, nemoj sad da mi pričaš da ja ne pratim raspravu jer je ti sam vodiš u ovom smjeru.
Na startu si uzeo da pretjerano analiziraš moj onako ofrlje napisan post vatajući se za moje stavove o kolonizaciji Afrike (o kojima sam napisao maksimalno dvije rečenice), a onda si nastavio tako što si na svaku analogiju koju ja udarim, uzeo da se fokusiraš ne na ono što ja želim reći njome nego na njen sadržaj.

2. O parlamentarizmu - Do 19. veka Velika Britanija se ne može smatrati zemljom sa demokratskim državnim uređenjem

Vidiš, onda možemo reći i da rane germanske države nijesu države jer nemaju sve elemente moderne državnosti koji uključuju neprekidnost i nedjeljivost vlasti, da ne pričam o problemima sa utvrđivanjem državnih granica, problemima suvereniteta vlasti država pod uticajem katoličke crkve itd.
Naravno, ne kažem da nijesu bile države ali su imale manje zajedničkog sa savremenim državama, nego što engleski parlamentarizam srednjeg i ranog novog vijeka ima sa savremenim parlamentarizmom.

Kada pričaš o poređenju Dušanovog zakonika i germanskog običajnog prava, moram te pitati, da li si ti pročitao ijedno od ta dva, kad praviš ovakvo poređenje?

Ajde napusti livadu molim te... Mogu da povlačim paralele između Dušanovog zakonika i Zakona 12 tablica ako hoću.
Pitao si me da li sam čitao germansko običajno pravo što me navodi da pomislim da i ne znaš baš najbolje o čemu pričaš.
Ne možemo govoriti o nekoj univerzalnoj kodifikaciji koja obuhvata sve germanske pravne običaje, već samo o pojedinim kodifikacijama, od kojih sam se ja imao prilike sresti sa Lex Burgundorum i Lex Salica.
Samo treba da imaš u vidu da su postojali i običaji koji nijesu bili kodifikovani u ovim kodifkacijama a primjenjivani su pri rješavanju sporova na teritorijama gdje su u upotrebi bili ovi zakoni. To je posljedica pravne tehnike tog perioda prema kojoj se vrlo rijetko apstraktno definišu dispozicija i sankcija pravnih normi, ali aj da ne idemo sad u tom smjeru.

Suverenost kao monopol vlasti države na njenoj teritoriji - Jeste definicija iz 19. veka koja nema veze sa stvarnošću feudalne Evrope (13-19. vek). U feudalnom društvu ne postoje zavisne teritorije/države, zavisni ljudi. Kada bi prestao da projektuješ sadašnjost u prošlost, ove rasprave ne bi bilo

Suverenost je termin iz 19. vijeka, ali termini država, land, stato nijesu (u zavisnosti od toga šta uzimaš kao početnu tačku novog vijeka stato može biti vezan i za taj period).
Naša riječ država je u srednjem vijeku označavala vlast naroda, zajednice ili pojedinca nad određenom teritorijom... Dosta labava definicija ali kada definišeš pojam državne vlasti u okvirima tadašnjih okolnosti opet dobiješ nešto što čiji je element i sama suverenost vlasti.
Ako baš hoćeš da rapsravljamo kao da smo na nekom seminaru, onda je možda bolje da koristimo termine regnum ili teritorijalne monarhije za opisivanje pojedinih država o koje pominjemo ođe.

Edikti regulišu usko pravnu oblast - Ne i u poznom Rimu.

Govorili smo o ediktima vladara ranih germanskih država, stvarno ne znam zašto sada skrećeš priču na Rim... Možda je bolje pitanje da ti meni pokažeš jedan od takvih edikata koji uređuje širu pravnu oblast... Moguće da ih ima, ali tvrdim da ih je veliki broj uređivao prosto samo jednu konkretnu situaciju.

Germanske države osnivane tek na teritoriji ZRC - U redu, zašto su kneževine Gota koje su izvršile invaziju na istok i koje je zaustavio tek Klaudije Gotik manje države od bilo koje docnije države?

Pa Care jebo te, jesi li ti taj koji je rekao "nove germanske države"... u okviru naše rasprave dalo se pretpostaviti da govorimo o državama nastalim za vrijeme i po padu ZRC.

9. Istočne despotije nisu lični posedi - Nadam se da me zajebavaš, Ahemensko Carstvo je doslovno školski primer skupa zemalja koje su lični posed. Aleksandar Makedonski je doslovno preuzeo taj model za ne-grčke zemlje, a kasnije je i Dioklecijan učinio isto. I ne upotrebljavaj naziv despotije, besmislen je.

Gdje sam ja to rekao da nijesu bile lični posjedi... zbog toga valjda i koristim taj termin (ali evo neću više jer vidim da ti smeta).
O tim starim državama sam govorio kao o državama koje su nastale postepenim prelaskom iz plemenskog u državno uređenje bez obzira na to koliko ono bilo humano prema svojim građanima...
Takođe sam ih pomenuo kao države koje su imale zakone koji su jasnije definisali sudski postupak nego što je to činilo običajno pravo u dobrom dijelu Evrope... da ne pričam da možeš komotno da zauzmeš stav da je obligaciono pravo takođe bilo na višem nivou.

Zato što nema dovoljno sačuvanih izvora o njima? Mi ne znamo ni ko su bili Avari, ni ko su bili Huni, ni ko su bili Anti, a kamoli da govorimo o njihovom uređenju.

Pa zar to možda nije dovoljno da ti možda pane na pamet da možda nijesu imali definisan državni aparat, jelte?
Vizantijci su se i nama počeli posebno baviti tek od osnivanja prvih slovenskih država na Balkanu u IX vijeku i sa razvojem vazalnih odnosa u IRC, do tada su uglavnom (ispravi me ako griješim) zapisi o Slovenima bili fokusirani na vojnu sposobnost slovenskih plemena.

EDIT: I što se tiče opaske za gifove:

Važi. Klanade, u pravu si sve.

Važi. Klanade, u pravu si sve.

I ti isto brate oeeee!
Ozbiljno sad, nema svrhe raspravljati više jer ovo od rasprave o uticaju sredine na razvoj fenotipskih karakteristike ode preko rasprave o kolonizaciji i Stjepanu Radiću do čistih semantičkih prepucavanja. Evo ja kažem da je bilo i moje greške tu, ali to što ćeš ti da uzmeš da ćeraš inat to neće niko.

cemu sad ovo sikaniranje cara jbt