Prijava

Извињење прихваћено уз најискреније жеље да ускоро и срећно постанте Госпоџа. Људи који себе сматрају савршенима су или глупи или слепи. Ако ни највећи мудраци света нису себе сматрали савршенима (за ових 7 и кусур хиљада година писане историје) шта онда мислити о оним људима који тврде да јесу савршени? Несносни су у сваком случају. На крају крајева, савршенство је већ филозофска категорија. Имам утисак да је савршено само оно што је умерено (Конфучијева теорија умерености).

Stani, a zar mi trenutno ne živimo u najudobnijem i najlakšem dobu za život u istoriji.
Misim, da li si pre 100 godina uopšte mogao jedeš picu. Ne, nego si morao da crkavaš na njivi za malo hrane.
Drugo, da li si uopšte pre 10-15 godina imao internet, koji je bio ovoliko razvijen tako da si mogao na njemu da radiš šta god oćeš.
Da si se rodio ranije, bi li uopšte jeo čips, ili imao neograničenu količinu piva, DA LI BI TI ŽIVOT BIO TOLIKO JEBENO LAK DA SI SRAO PO FORUMIMA O NEDOSTIŽNOM SAVRŠENSTVU, JER U STVARI IMAŠ SVE ŠTO TI TREBA.
Idi ubij se, ako ti sve smeta, ili prestani da sereš.

I o kom jebenom savršenstvu vi govorite, to je nešto potpuno drugo.

Život je savršen jer je nesavršen. Kristal je savršen, pa je mrtav, u savršenosti ne postoji kretanje. Život je kretanje, nedostatak, njegovo nadoknađivanje i ponovno pravljenje. Savršenstvo je jedino smrt.

Život je savršen jer je nesavršen. Kristal je savršen, pa je mrtav, u savršenosti ne postoji kretanje. Život je kretanje, nedostatak, njegovo nadoknađivanje i ponovno pravljenje. Savršenstvo je jedino smrt.

Прочитах пет пута, и могу рећи да је ово доста добро речено.
Поготово последња реченица. Њом је речено да сви ми тежимо савршенству, које можемо делимично досегнути за живота, а потпуно у тренутку смрти.

Савршено не постоји. Ни ван твоје главе, а камоли у њој, нити је има у несавршености. Све је само језик и таштина, стога је сва срећа и савршеност у томе да си мртав. Желим да вам се у новој години усковитла најдубљи понор у души, желим вам само најгоре, незамисливе ужасе. Пустиња расте - јао оном ко пустињу скрива!

Савршенство је израз жеље да се постигне непромењиво стање блаженства - односно, потпуног задовољења свих критеријума личних тежњи за које верујемо да ће нас учинити спокојним (с` покојан, покој - односи се на мир). Отуда говоримо за ``упокојене`` - покој му души, почивај с миром, РИП, итд.
У будизму се ово стање зове - просветљење или нирвана.
У хришћанству је као и у исламу, савршенство обитавање у непроменљивом присуству Божијем.
Чињеница стоји да је такво стање потпуно не схватљиво за нас и да само нагађамо о истом. Нажалост 98% људског рода још увек није еволуирало даље од мајмунско-предаторског нивоа, па су наше тежње за савршенством првенствено усмерене на заводољење биолошко-естетских критеријума - храна, имовина, спољашња лепота, младост...

Ружа је симбол савршене довршености (према наводима Речника симбола), мудрости, па чак и Божанства. Тежња за савршенством је већ један од облика савршенства. Мислимо о томе...