Prijava

FCE je viši srednji nivo Kembridž ispita iz engleskog jezika i na skali Zajedničkog okvira Saveta Evrope nosi oznaku B2.Ovaj sertifikat je prihvaćen kao dovoljna potvrda znanja za zaposlenje i neke studije širom UK, kao i svuda u svetu.

Postoji li neko od vukajlijaša ko već ima ovakav sertifikat ili iskustva sa njim? Da li postoje online skripte za pripremanje ispita, koji je ujedno i diploma koju izdaje British council?

Ja sam to polagao posle časova na Institutu za strane jezike, mada uz malo predznanja opušteno može da se spremi i bez toga. Za ove onlajn skripte ne znam, mi smo koristili zvaničnu Kembridžovu literaturu za spremanje tog nivoa.

http://www.cambridge.org/gb/elt/catalogue/subject/item382392/First-Certificate-in-English-%28FCE%29/?site_locale=en_GB
http://www.cambridge.org/contacts/serbia/

Možeš da pronađeš nekoga ko ovo već ima pa da fotokopiraš ponešto, ili da kopaš po netu. Evo ti npr. ovo:

http://ebookee.org/Objective-First-Certificate-Workbook_286359.html

Tetka Drol, hvala mnogo :)

Nisam talenat za engleski jezik i imam fore 4 meseca, do septembra, da se spremim za FC. Imaću dva privatna časa nedeljno, samo profesor i ja, dakle 1 na 1, što mi više odgovara od grupnog rada. Krećem za par dana na te privatne časove, videću šta će mi profesor preporučiti od literature, znanje mi je negde osrednje. Pogledaću ove linkove što si mi preporučio, još jednom, hvala puno :)

Na ovom sajtu imaš gomilu materijala za FCE i inače za učenje engleskog jezika. Samo u polje search ukucaj "FCE". Moraš se registrovati da bi vidio download linkove.

http://englishtips.org/

Hvala, Sveznanje :)

Još samo kad bi sajt hteo sa ruskog da mi se prešalta na srpski, jer ću inače početi uporedo da učim engleski i ruski :)

Imaš gore u desnom uglu rusku i englesku zastavu za mijenjanje glavnog jezika pa prešaltaj na engleski.

Sad je sve kako treba :)

Polagao sam ga pre dve tri godine u NS. Nije nesto tezak, ali zahteva dosta spremanja i naravno love. Al mos se zaposlis sto kazes jedino ako dobijes tu neku 'vizu' u uciteljskom slengu za rad, pa jos sto kuraca...uglavnom moze da pomogne pri kasnijem zaposlenju...

Положих га и ја, а пре пар недеља сам полагао и адвенсд (мрзи ме да мењам писмо)....
Море да помогне код запослења у државама енглеског говорног подручја, а са положеном педагогијом мореш и овде бити наставник енглеског....

To je мит да можеш негде да предајеш енглески с тим. Тако су и мене триповали кад сам својевремено полагао тај, сад могу слободно да кажем, пичкин дим од испита. Положио сам ФЦЕ у другом разреду средње, а ЦАЕ у трећем и кажем да је пичкин дим, јер малтене никакве конкретне припреме нисам имао за испит, а и бесмислено је припремати се кампањски, јер на испиту треба да покажеш знање које си годинама стицао, а не током пар часова припрема пред испит; дакле применио сам своје тадашње просечно знање и положио сам, а положили су и они који много лошије знају од мене. Уметност је пасти тај испит. Чисто илустративно, на испиту ФЦЕ сам рецимо beautiful спеловао неколико пута са два л на крају и направио још сијасет дебилних почетничких грешака и болео их је курац да ме обарају, чак мислим да сам неку високу оцену имао на том писменом делу. Њима је битно да узму паре.

Једино на шта се можда треба обратити мало већа пажња је онај speaking, јер може да се деси да радиш исти у пару с неким кога не знаш и да он дроби све време и не да ти да проговориш. То је минус за њега (јер не да саговорнику да проговори), а минус и за тебе, јер не умеш да се избориш за реч. Ја сам имао среће да оба пута будем с ортакињом с којом се знам, па смо се унапред договорили како ћемо да организујемо те дијалоге.

Дакле, НЕ можеш да будеш наставник енглеског у (нормалној) школи с тим, али ЦАЕ (или још боље ЦПЕ) сертификат може да ти буде плус ако хоћеш да радиш као васпитачица, учитељица, рецепционар или послуга у хотелу, конобар у хотелу где долазе странци, туристички водич, или, ето, ако хоћеш да студираш или радиш нешто у иностранству. Иначе слаба вајда, бачене паре.

Слажем се са Џимијем. Какав црни наставник. Нису баш бачене паре, бар се тешим, али свакако није ни јефтино. Не знам какав ти је ниво енглеског али шта ће ти те приватни часови, осим ако ниси тотални почетник?

Не знам какав ти је ниво енглеског али шта ће ти те приватни часови, осим ако ниси тотални почетник?

Тај рад. Кад пређеш upper intermediate, требало би да си оспособљен даље да учиш сам, без помоћи наставника. Е, сад, прблем је што код нас приватне школе деле те дипломе шаком и капом, па сам имао прилике да држим приватне часове људима који су положили upper intermediate, а реално су на нивоу pre-intermediate. У ствари, шта ја лупам, кад има људи који су завршили енглески језик и књижевност, раде као наставници 20 година, а на неком средњем нивоу су...

a pazi, oni kazu da pomaze donekle kad im izneses nekoliko diploma pred nos sto je i logicno, ali ja cisto sumnjam da se to gleda...Sta znam, to sam polagao da bih se proverio, al i dalje verujem da ima makar neku vrednost, ta diploma.

a pazi, oni kazu da pomaze donekle kad im izneses nekoliko diploma pred nos sto je i logicno, ali ja cisto sumnjam da se to gleda...Sta znam, to sam polagao da bih se proverio, al i dalje verujem da ima makar neku vrednost, ta diploma.

То јесте, визуелно пет диплома боље делује него две. Још како до јаја делује сертификат на енглеском некоме ко нити зна енглески, нити је у тим водама. Па још онај холограм... :) То може плус да буде, слажем се.

Trenutno sam na pola upper intermediate, zavrsim ga i sto ti kazes gotovo sa tim...makar jednim vecim delom u poglavlju

Вако, ја положих сва три до краја средње школе. ФЦЕ је жешћи куртон и то може положити сваки индијанац. ЦАЕ је доста тежи и доста је већа разлика и није тачно да се може тек тако наштребати (као ФЦЕ), стога ти предлажем да не бацаш паре на полагање ФЦЕ-а, већ да радиш ко мазга још минимум годину дана да спремиш тај ЦАЕ. ЦПЕ илити профишнси је тежи од ЦАЕ у смислу да мораш много већи вокабулар да набуџиш и да бараташ идиомима и сл, да знаш шта значи locupletative, infundibuliform, cloakatively и још гомила глупавих речи којима се размећу препотентне профе са Кембриџа између сркова чаја. За ЦПЕ је потребан озбиљан рад и потребно је времена за спремање.

To je мит да можеш негде да предајеш енглески с тим

Ово је тачно.

Али не бих рекао да сам бацио новце, јер мислим да сам ваљано научио енглески и могу рећи да знам језик (не у смислу у којем га "сви знају"). А да је скупо, скупо је.

Kakav optimizam izbija iz vas. :)

locupletative, infundibuliform, cloakatively

Е, јебига сад. :)

Фора је била у томе што сам имала понуђен посао у Лондону, при амбасади. И уз факултетску диплому ми је био потребан доказ да знам и језик. Али, будала или не, ја сам баталила селидбу из земље...