Prijava

Dok mnogi pljuju generala Ratka Mladića i nazivaju ga ratnim zločincem, krvnikom, naredbodavcem genocida i drugim sličnim imenima, ti isti ljudi veličaju Vojvodu Putnika, Petra Bojovića, Živojina Mišića, Stepu Stepanovića i ostale vojskovođe Balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata.

Njih smatraju istinskim herojima i najsvjetlijim imenima srpske istorije.

A ono što je istina je da se u tim davnim ratovima, od strane Srba, vjerovatno učinilo daleko više ratnih zločina nego u ovom sad Ratu u BiH.

Međutim, o tome niko ne govori, iz prostog razloga što je Srbija iz tih ratova izašla kao pobjednik.

Ovim apsolutno neću da pravdam nikakve zločine, ni one iz tih starih ratova, ni ove iz ovog novog. Samo hoću da ukažem na to, da su suđenja za ratne zločine uglavnom političko, a ne pravno pitanje, te da percepcija o krivici određene strane u nekom ratu zavisi prije svega od ishoda rata, i od volje velikih sila, a najmanje od stvarne krivice.

Za početak, navodim jedan tekst sa Srpske Vikipedije.

http://sr.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%BB%D0%BE%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%B8_%D0%BD%D0%B0%D0%B4_%D0%90%D0%BB%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D1%86%D0%B8%D0%BC%D0%B0_%D1%83_%D0%91%D0%B0%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%BC_%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BC%D0%B0

Ili kome se više sviđa, engleska verzija:

http://en.wikipedia.org/wiki/Massacres_of_Albanians_in_the_Balkan_Wars

Još jedan od ciljeva ove teme je da realnije sagledamo našu istoriju.

Glupo je u istoriji praviti crno-bijele slike i dijeliti ljude na pozitivce i negativce. Niti treba praviti mitove o tim starim vojvodama, niti treba praviti mitove o Mladiću. Ali isto tako, ni jedne ni druge ne treba pretjerano pljuvati.

Da je Srbija poražena u Prvom svjetskom ratu, i da je tad postojao Haški tribunal, gotovo da sam siguran da bi mnogi od tih vojvoda završili na debelim robijama.

Samo da napomenem da ništa od tih zločina ne pripisujem direktno bilo kom od tih vojskovođa, već samo navodim da su i u prethodnim ratovima vršeni zločini, a ko ih je tačno vršio i naredio to ne znam. Ono što je bitno je da se o tim zločinima uglavnom ne govori, zato što je tad Srbija pobijedila i imala podršku velikih sila.

I naravno, zločini su vršeni i nad Srbima, ali to sad nije tema, ono što hoću da kažem je da kad određena strana vrši zločine (u ovom slučaju Srbi), za to će biti proglašeni krivim samo ako izgube rat i ako velike sile tako hoće.

Па сви су злочинци кад изгубе, а ослободиоци кад добију рат. Било, биће.
Врло просто, ја имам батину у руци ај да те видим да пискараш неку другу верзију од моје, или поготово да по њој учиш децу у школама. Моћ = право. Тачка.

Пази, што се евентуалних српских злочина у Првом рату тиче, смешно је да се њима МИ овде у Србији бавимо. У ситуацији кад нас безмало оптужују да смо криви за нестанак диносауруса, апсолутно је неинтелигентно, да не кажем идиотски, да себи проналазимо још једну кривицу.

Као кад би на суђењу оптужени, који је на ивици смртне казне, почео да прича о неоткривеним тешким кривичним делима из прошлости.

Не знам одакле ти дође ова идеја за форум Јовичићу, могу да те разумем само ако хоћеш да поделиш тај утисак "јеботе, испада да ко победи - тај је светац" и да видиш шта други о њему мисле.

Jovičiću a ko je bio u toj paravojsci?
Arkan?
Ajde molim te!

Важна напомена за линкове које си дао:

http://www.wikipedia.org

НИЈЕ валидан извор, када се ради о ближој историји, да не причам о политици. Сваки њен чланак треба узети, у најмању руку са пристојном дозом резерве.

Ono što me još interesuje je to kako bi normalan Srbin, pravdoljubiv, sa evropskim vrijednostima, trebao da doživljava određene ljude iz srpske istorije?

Ako pođemo od toga da su u svim ratovima vršeni zločini, a što je rat bio davniji, to su zločini bili veći (jer je civilizacija bila na nižem stepenu razvoja), onda ispada da bi trebao generalno da ima negativan stav prema svim vojskovođama iz istorije.

Ali to mi nekako nije prirodno.

Ako, s druge strane prihvatimo činjenicu da se u svim ratovima vrše zločini, onda bi se na sve vojskovođe koje su Srbima donijele neke pobjede ili štitile srpski živalj trebalo gladati pozitivno. A ni to nije prirodno, jer je zločina bilo i nisu zanemarljivi.

Na kraju ispada da se trebamo suzdržati od svih vrijednosnih sudova, a ni to, pogotovo nije prirodno (iako je možda najobjektivnije).

Možda je najpametnije da se prošlost ostavi istoričarima, a da se narod i političari fokusiraju samo na sadašnjost i budućnost.

A u svim budućim ratovima, ako je to ikako moguće, treba pokušati brzo i efikasno poraziti neprijateljsku vojsku, ali bez činjenja bilo kakvih zločina bilo prema civilima, bilo prema ratnim zarobljenicima.

Ma ne samo Vikipedija, nego i mnoge istorijske knjige nisu validni izvori. Ali ipak, kad se uporede razne verzije Vikipedije na raznim jezicima i pisane iz raznih perspektiva, da se naslutiti neka istina. Lično mislim da se Vikipedija bar trudi da bude objektivna koliko je to moguće, a i demokratična je jer sami korisnici mogu mijenjati članke, a o izmjenama se raspravlja na strani za diskusiju svake stranice. Naravno svaka nacionalna Vikipedija je u određenoj mjeri pristrasna, ali ovdje sam naveo baš Srpsku verziju, jer se čak i u njoj pominju zločini koje su činili Srbi.

Ne znam ništa o tome i vikipedija nije merodavna. Ono što se zna jeste da su Austrougari počinili stravične zločine u 1. sv. ratu u Mačvi. Postoje slike, dokumenta, sve.

Pa naravno da su počinili strašne zločine Austrougari. Oni su praktično uništili Srbiju. Al to nije tema.

Neko je jednom rekao,da su sve moderne evropske države podignute na etničkom čišćenju.Verovatno je bilo ovakvih zločina,mada sigurno ne u ovolikoj meri koliko su pisali Austrougari,zaboravio si da su oni tad imali ulogu SAD-a koji su praktično namontirali Račak.To su bili počeci propagande u službi ratovanja,tako da me ne bi čudilo da su pominjali i pola miliona pobijenih Albanaca,a na kasnijim popisima,maltene isti broj kao što je i bio.

mislim da u savremenim ratovima nije bitno ko je pocinio zlocine, nego onaj ko je izgubio, njemu se sudi

Pa da,ko pobedi istoriju piše...

U ratu, civili postoje samo teorijski. Dobro i loše su relativni pojmovi. Ono što je za jednog dobro, za drugog je obrnuto, ne bezuslovno, ali je tako. Svako ko je ikad zaratio, učinio je zločin. Rat je zločin sam po sebi. Nužan zločin.

Једини злочин у 1. св. рату је починио Гаврило Принцип.

Једини злочин у 1. св. рату је починио Гаврило Принцип.

Nije čovek kriv
:)))))))))))))))))))

Rat je sranje. Hoćeš da nadješ zaključak? Krenimo od početka: 100000 Srba napalo Solun i razjebali ga na sitnu granulaciju a 14 vekova kasnije se ližemo sa Grcima jer su oni naša braća?! U Evropi više ne postoje nacije. Postoje samo ideologije i sledbenici, a to vam je deco već neka druga priča...

JA sam pročitao na toj zloj Vikipediji da je kabinet Bele Kuće je izjavio da su "pogrešno primili informacije o broju poginulih albanaca" na Kosovu, ali da je NATO bombardovanje "i dalje opravdano, jer je pomoglo Srbima u ekonomskim i kulturnim integracijama".
Zatim je valjda Kina ili Rusija tražila da se NATO izvini Srbima za bombardovanje i prizna da je "Kosovo War" izmišljen.
Mada, te izjave ništa ne znače.