Prijava

Nakon raspada SSSR cela Ruska vojska se praktično raspala, što se videlo u neuspehu u Čečeniji. Naravno, Putin je sve to sredio i Čečene jebao u rč. E sada, iako vojska prolazi kroz obnovu, i dalje je pitanje koliko je jaka u poređenju sa Amerikom. Nedavni rat u Gruziji je impresionirao mnoge iako se ipak ispostavilo da je Ruska vojska u njemu mogla da prođe i bez ikakvih žrtava, ali da je bilo mnogo grešaka zbog kojih su se dešavali neki gubitci kao što je nedostatak informacija, jer nisu imali prikladnu opremu za izviđanje, kao i gubitak starih Su-25 aviona za koje je pitanje zašto se uopšte i koriste.
Zato je moje pitanje: Da li trenutno Rusija može da se poredi sa bivšim Sovjetskim Savezom po pitanju vojne snage??

Nema šanse.
U doba SSSR-a, oni nisu tu bili jedini pa su mogli da vuku resurse i održavaju vojsku, što tehnički, što brojčano uz pomoć populacije ostatka saveza ali sada pošto su solo plejerei moraju da se oslanjaju na svoju industriju i ljudstvo koje nije malo ali na odnosu na stanje u doba saveza jeste malo.

Pa Rusija je sada sa Belorusijom u većoj državnoj zajednici nego što je bio SCG dok se ZND razlikuje od EU po tome što su svi okrenuti ka Rusiji dok u EU imaš više članica sa većim privilegijama.
A osim toga, Kina je tokom Hladnog Rata bila protiv Sovjeta, zbog nuklearnog programa. Sada su stvari mnogo bolje, iako njihov savez nije baš kao NATO. Međutim, u slučaju rata, interesi bi im se poklopili kao što su se poklopili Sovjetima i drugim Saveznicima u WW2. Mada pitanje je koji bi to bio rat osim svetskog.
Ono što je kod nas poznato je da je SSSR imao najjaču vojsku na planeti. To je možda istina, ali to nije značilo mnogo. Jednostavno su i druge države jake. Npr, posle rata na Kosovu Rusija je htela da pošalje 10 iljada vojnika i podeli Kosovo na dva dela, kao Koreju. Onda je Klinton rekao Tuti Bugarinu da ne dozvoli da ruski avionu preleću preko njega i bijedni Jeljcin je mogao samo da kaže:
http://okayface.com/okay-face.jpg

E da i stvarno, zašto Rusija nije jednostavno nama dala tri S-300. Mislim, ne bi smo pobedili, ali bi se zato NATO teško obrukao, i imali bi mnogo više izgubljenih aviona. Te srušene avione bi zatim dali rusima, koji bi oni mogli da izučavaju. To bi koštalo oko pola milijarde a napravilo bi ogromnu štetu NATOu, a takođe bi olakšalo rusima koji sada daju velike pare u razvitak novih aviona.

zašto Rusija nije jednostavno nama dala tri S-300

Zato sto ih bole kurcina za nas.

Pa nije to okretaljka za ražanj pa da se to tek tako daje.

Da li trenutno Rusija može da se poredi sa bivšim Sovjetskim Savezom po pitanju vojne snage??

A istorijski kontekst? Zašto bi Rusiji uopšte trebala vojska te veličine? Njena uloga nije ista kao uloga SSSR-a. Rusiji je dovoljno da čuca onu tampon zonu oko svojih granica, i to je to. Poprilično samodostatna država što se tiče sirovina, tako da joj ekspanzija nije potrebna. Plus što im fali konkretan izlaz na more, a samim tim i konkretna mornarica. Defanzivno orijentisana država, bar u ovom trenutku. A Su 25 nikako nije zastario avion. Nikako. I negovo korištenje je izuzetno opravdano. Al do jaja je što su upravo Su 25 bombardovali tvornicu u kojoj su sklapani. Ne dešava se često.

Jel ima neko naoružan?

Jel ima neko naoružan?

Још питаш...

Tako znači, ti si onaj sa mitraljezom.

Nego ljudi koja je cijena automatske puške na crnom tržištu?
Imam par nekih iz rata ostalo od tate pa planiram da prodajem, a ne znam koliko da zacjenim?

Jel imaš i čaure u ladici?

Pa ono, imaš čaure i jedan metak?

Nema to, samo puške, prazne bez municije.

Ma ložiš da neaš čaure?

Ozbiljno. Imam da kažem rezervnu cijev, al je ko nova.

A jel misliš da je pametno ovako prodavati? Ukoliko ne lažeš, to jest.

JA UNAKRSNO ISPITUJEM!

U Zaječaru smo se mi gađali kamenjem, bilo je kul..

Znači unakrsno si me ispito. Neka.
I da kažem nabavio sam čaure.