Prijava

Dakle, nova država, Južni Sudan. Prva država koja ih je priznala jeste Sudan.

Evo teksta u Blicu:

Južni Sudan će danas dobiti nezavisnost

DŽUBA - Južni Sudan će danas dobiti nezavisnost i postati 193. država članica UN, čime će biti okončano više od 50 godina sukoba između pobunjenika sa juga i vlade iz Kartuma, koji su južni deo Sudana pretvorili gotovo u ruine.

Zaraćene strane su 2005. godine potpisale mirovni sporazum pod pritiskom međunarodne zajednice, posebno SAD, Britanije i Norveške, a na osnovu njega je organizovan referendum na kome se 99 odsto građana južnog dela Sudana izjansilo za odvajanje od Severa, preneo je AFP.

Neposredno uoči proglašenja nezavisnosti Južnog Sudana došlo je do žestokog sukoba snaga Severa i Juga, naročito duž granične linije, koja još nije u potpunosti dogovorena.

Krajem maja snage vlade u Kartumu zaposele su područje Abjei bogato naftom na koje pravo polažu obe strane. Iako je u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija odlučeno da se to područje demilitarizuje, još je neizvesno da li će mirovne snage uspeti da očuvaju mir, naveo je "Dojče vele".

Okupacija Abjeia dovela je do bekstva hiljade ljudi na jug. Do kraja godine očekuje se njihov povratak, a Jug pri tom nema mnogo šta da ponudi - nakon 50 godina rata sa Severom gotovo da nema puteva, nije obezbeđeno snabdevanje vodom, nema struje...

Upućeni kažu da je sukob između Juga i Severa kompleksan, ne radi se samo o kao u slučaju Abjeie o sporu oko teritorije, već o kulturološkim razlikama između naroda Miserija sa severa i Dinka Ngok sa juga, donosno diskriminaciji naroda tamnije kože.

Dodatne informacije:

http://en.wikipedia.org/wiki/International_recognition_of_South_Sudan

Do sad su ih priznali Sudan, Njemačka, SAD i Vatikan.

Šta mislite kada će Srbija da ih prizna?
Da li će to uticati na pitanje Kosova?

Kada ih je priznala ta drzava od koje su se odvojile ne vidim zbog cega ih ne bi priznao citav svijet... I ne vjerujem da ce to ista uticati na pitanje Kosova bas zbog toga sto je prva zemlja koja ih je priznala Sudan.

Pa mislio sam u smislu pritiska na Srbiju, tipa, eto vidite, kad je mogao Sudan da prizna Južni Sudan, sad i vi treba da priznate Kosovo.

Мада шта имамо и да их признајемо кад их ови њихови већ признају ако ми се чини... Чекај - од кога су се они одвојили?

NIKADA!!!!!!! ŠUMADIJA JE SRCE SRBIJE!!!!!

Што ми нестаде први пост??!!

Него, ако су се они одвојили од Судана, а они их признали то је њихова срамота, не наша...

Nece uticati, da se Srbija malo dvoumi sto se tice priznanja onda bi mozda i bilo pritisaka, za sada ovi politicari pokazuju da nemaju ni najmanju namjeru da priznaju kosovo, narod nikad nece priznati, tako da je to velika razlika u odnosu na miroljubivi narod Sudana...

Sramota priznati volju 99% naroda (toliko je na referendumu glasalo za otcijepljenje) ? Mada mi je taj rezultat sumnjiv jer čisto sumnjam da bi ikada i na kakvom glasanju rezlultat mogao biti toliko ekstreman. Biće da su oni protiv bojkotovali referendum.

Možda bi bolja paralela sa našim područjem bilo otcjepljenje Crne Gore, a to nam nije bio nikakav problem da priznamo.

Možda bi bolja paralela sa našim područjem bilo otcjepljenje Crne Gore, a to nam nije bio nikakav problem da priznamo.

Зато што је Црна Гора некада постојала као држава док Косово никад није нити ће постојати као држава...

al doduše ni Južni Sudan nikad nije postojao kao država

Него, ако су се они одвојили од Судана, а они их признали то је њихова срамота, не наша...

Ljolje, mojne da se brukaš... Evo malo više informacija za nemače pojma o Sudanu.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15222525,00.html

Nikakvih paralela sa Kosovom nema i Srbija treba što pre da prizna tu državu, kako bi imala normalne odnose. Da smo pametni, već bismo tamo poslali neke firme da grade nešto jer oni jadnici tamo ništa nemaju - samo naftu imaju, mada treba da se vidi kako će da je dele sa severnim Sudanom, s obzirom da naftovog ide kroz sever.

Pomozimo našoj sudanskoj braći, delimo istu muku!
Kosovo je Srbija, Južni Sudan je Sudan!

Оксе, јебига, ал ајде ми одговори на питање - зашто њих Амери нису бомбардовали како би спречили тај рат? Мислим, код нас су то тако одрадили, у Либији то раде, зашто је Судан нешто другачији?

Dobar onaj tekst na Dojče Vele, vrijedi pročitati.

Оксе, јебига, ал ајде ми одговори на питање - зашто њих Амери нису бомбардовали како би спречили тај рат? Мислим, код нас су то тако одрадили, у Либији то раде, зашто је Судан нешто другачији?

Pazi, mogu špekulantski da ti odgovorim na ovo pitanje, ali šta god ja napisao to neće imati nikakve veze ni sa čim što je ovde tema. Dakle, to što su Amerikanci kenjali po nama i pobili 2.000 civila ovde, a u Sudanu nisu treba da bude znak da Srbija ne sme da prizna Južni Sudan? Ne pije vodu...

Dobar onaj tekst na Dojče Vele, vrijedi pročitati.

Hvala, trudimo se.

zato sto nemaju nikakve interese u sudanu, i to malo nafte sto imaju nece dugo trajati i nisu neki veliki resursi, zato ih zaboli cosak za to.

ato sto nemaju nikakve interese u sudanu, i to malo nafte sto imaju nece dugo trajati i nisu neki veliki resursi, zato ih zaboli cosak za to.

Exactly!
Иначе што се тиче признавања Јужног Судана, сачекао бих да видимо шта ће Шпанија и Кина да ураде, пошто су оне у истом сосу као и ми...