Prijava

Другар би требало да смањи доживљај.

Милешева је саграђена тек за време владавине краља Стефана Владислава, те је фреска на њој настала после његове смрти. То што је насликан без круне то по тој логици значи да није ни крунисан, што је у супротности са свим изворима. Први краљ који је насликан са пуном капом је краљ Стефан Урош I, али зато што је у његово време почело пресликавање одеће византијских царева на фрескама: то неки узимају за почетак царске идеје међу Србима. Не могу наћи Урошеву, али ево фреске краља Стефана Уроша II:

http://www.hilandar.info/uploads/images/5-8.jpg

Уосталом упореди круне краљева Стефана Радослава, Стефана Уроша II и Стефана Уроша III, па види колико су сличне. Култ надперсоналне круне се у Србији није развио, као што се развио у Босни (а и тамо се развио тек под угарским утицајима).

А што се тиче мисије Методија у Риму из 1220, ваља имати у виду да је писмо из марта, и да је према садржају одговор на писмо краља Стефана којим он тражи благослов (али евидентно не и круну). Ваља имати у виду и да је Тома Архиђакон старији извор од Доментијана, а притом и вероватно мање пристрасан (пошто Доментијан и сам каже да је добио задатак да напише житије Св. Саве; житије, које за разлику од Сплитске историје јесте намењено јавном читању). О Теодосију да не причамо, за њега је и лаику евидентно колики је пропагандни рад у питању (на крају крајева "запослио" га је краљ Стефан Урош III, чији је став према римокатоличанству, верујем, опште познат). Оно што исто треба да нас интересује такође јесте да исто што и Тома Архиђакон сведоче и Андрија Дандоло, па чак и српски извор из 16. века (писмо српских монаха папи Клименту VIII из 1597), који каже да је краљ Стефан Првовенчани крунисан у цркви Св. Петра и Павла у Расу.

Ваља имати на уму још две ствари: краљ Стефан се и пре обраћао папству (1199), а и Доментијан прича о посланству Методија у Рим по круну - видели смо већ да је 1220. Стефан био краљ.

И још једна додатна ствар: колико православних краљева у средњем веку знаш, и да ли ти је познат иједан византијских великаш са титулом краља? Или још боље, знаш ли за средњовековни грчки превод титуле краља?

Коју облаcт највише знаш и волиш?

То је тајна.

Njemu su sve oblasti kao deca, ne moze da ih odvaja

ај признај да ти је омиљени дср ал се бојиш да признаш и да укрстиш сабље са мном хаха

Vrv unapred zna da ces da jedes govana i prepricavas price sto ti deda pricao o izbledeloj slici

U pitanju je opklada ali covek nece da isplati, kaze mani me te becke skole, treba da slusate izvesnog Ljubomira Steovovica (!?) koji to sve uspesno dokazuje i kaze posto je Mileseva je izgradjena 10tak god posle smrti Stefana a on tu nema papsku krunu sa ljiljanima nego to neko drugo sranje, venac, pa zasto mu je onda nisu nacrtali ako je bio dobio.. kako god dobrodosao u klub vatikanskih placenika, domacih izdajnika i laminata :)

И још једна додатна ствар: колико православних краљева у средњем веку знаш, и да ли ти је познат иједан византијских великаш са титулом краља? Или још боље, знаш ли за средњовековни грчки превод титуле краља?

Ne znam ni jednog, bugari su imali svoje careve i to pre srba, jedino ako racunas Mihajla Vojisavljevica ali i on je dobio krunu od pape a pitanje da li je bio powerslavac, zapravo mislim da nije sigurno jer do Nemanjinih osvajanja Zeta je bila ugl katolicka zemlja.

Znam da Stefan znaci kralj, to smo i uzeli od njih, ovencani krunom kako vec,sad ne znam na sta mislis. Pa ko je onda bio prvi kralj pravoslavac, Uros I?

Takodje se podrazumeva da ne znam ni ja jednog velikasa sa titulom kralja, ne znam sta je on zapravo hteo da kaze sa tim zvanjem sevastokratora i ikonama.

Знам, једини који то тако доказује по интернету је дотични Стевовић, али као што видиш није у праву. Ако ништа, чињеница да је краљ Стефан приказан у Милешеви после своје смрти као севастократор значи да се хтела нагласити православна компонента у његовој владавини, неспојива са западном титулом краља.

Ne znam ni jednog, bugari su imali svoje careve i to pre srba, jedino ako racunas Mihajla Vojisavljevica ali i on je dobio krunu od pape a pitanje da li je bio powerslavac, zapravo mislim da nije sigurno jer do Nemanjinih osvajanja Zeta je bila ugl katolicka zemlja.

Управо тако, краљевска титула је западног порекла. Сама реч "краљ" долази од имена Карла Великог. Иначе Зета није исто што и Дукља и не би требало да их користи као синониме.

Znam da Stefan znaci kralj, to smo i uzeli od njih, ovencani krunom kako vec,sad ne znam na sta mislis. Pa ko je onda bio prvi kralj pravoslavac, Uros I?

Не. Не знамо зашто је Стефан узето, али Стефан је било владарско име још пре Немањића (нпр. Стефан Војислав).

Основна грешка је што стриктно одвајаш православље и римокатоличанство у 1217. години. Та подела је постала битна тек после Четвртог крсташког рата и поновног освајања Цариграда. Читава та еволуција се може видети када упоредиш Доментијана који указује огромно поштавање за папу и Теодосија који га коју деценију после назива јеретиком. Не треба да имаш у глави данашње односе православља и римокатоличанства кад говориш о 13. веку.

Иначе што се тиче краља Стефана Уроша, њега помињем као пример како је еволуирала представа српских краљева, пошто је он први приказан са одећом византијског цара, што значи да је први који је кренуо да размишља у правцу освајања византијске титуле. Сама чињеница да је сада сачувано неколико "немањићких" круна ти говори да култ круне није исти као у суседној Угарској, где је круна представљала државу уместо краља: краљ се могао сменити, јер се заклетва полагала круни; круна влада земљом, а краљеви су потрошни. Зато Угарска кроз ових 1000 година има само једну круну; у Србији то не важи.

чињеница да је краљ Стефан приказан у Милешеви после своје смрти као севастократор значи да се хтела нагласити православна компонента у његовој владавини, неспојива са западном титулом краља.

Samo da razjasnimo, iako je eventualno bilo krunisanje od strane pape tj njegovih legata, nije poslata nikakva materijalna kruna? Ta sa ljiljanima. Valjda bi se bar negde slikao sa njom. I da li je Sava isao u Nikeju sa ciljem da osamostali crkvu i tako omoguci krunisanje brata ili se ovo drugo prosto potrefilo, da kazem da je bilo nusprodukt njegovog putovanja koje je imao za cilj samo osamostaljivanje crkve, pa kad se vratio ko veli daj da odradimo i to krunisanje sto da ne.

Основна грешка је што стриктно одвајаш православље и римокатоличанство у 1217. години

A ono, proslo je vise od 150 god, mislio sam da su vec bile stvorene odredjenje razlike koje su samo kulminirale 1204 osvajanjem Carigrada, mada znam naravno da to nije imalo veze sa verom nego novcem, dovoljno je reci Dandolo i Venecija itd, to mi je jasno.

Znam da Stefan znaci kralj, to smo i uzeli od njih, ovencani krunom kako vec,sad ne znam na sta mislis. Pa ko je onda bio prvi kralj pravoslavac, Uros I?

Stefan bi trebalo da znaci venac, pa kao ovencan, ili krunisan ili kako vec, ali najizvornije je venac. Ili su mi tako rekli, pazi slucajnosti, jer se ja tako zovem.

I znam da Sara znaci kneginja, ako nesto pomaze, jer mi je likusa koja se tako zove rekla sta znaci Stefan, nije bas da mi je palo na pamet, khm, sta li znaci Sara.

Sta znaci car, kako se doslo do cara?

Valjda bi se bar negde slikao sa njom.

Vec ga vidim kako hvata selfi :D

Samo da razjasnimo, iako je eventualno bilo krunisanje od strane pape tj njegovih legata, nije poslata nikakva materijalna kruna? Ta sa ljiljanima.

Доментијан, Теодосије и Андрија Дандоло изричито кажу да је круна стигла из Рима. Исто тако, из писма папе Хонорија је врло вероватно да је Стефан крунисан за краља пре 1220. године. Дакле практично је извесно да је круна стигла из Рима, немам идеју одакле идеја да је круна била са љиљанима. Круна краља Стефана Томашевића је настала нека два века касније, и не знам што би морала бити идентична српској.

I da li je Sava isao u Nikeju sa ciljem da osamostali crkvu i tako omoguci krunisanje brata ili se ovo drugo prosto potrefilo, da kazem da je bilo nusprodukt njegovog putovanja koje je imao za cilj samo osamostaljivanje crkve, pa kad se vratio ko veli daj da odradimo i to krunisanje sto da ne.

Ко ти каже да је Свети Сава крунисао свог брата?

Српски извори, Доментијан и Теодосије кажу нејасно да је крунисање обављено пошто се Сава вратио из Никеје, дакле најраније 1220.

A istovremeno kazuu da je kruna stigla iz Rima? To pokusavam da shvatim..Kruna je stigla iz Rima ali takodje (nejasno) kazu da je krunisanje obavljeno posto se Sava vratio..Zato sam povezao, logicno, da je on krunisanje tad i obavio.

Otisao sam danas do biblioteke tu da uzmem neku knjigu o Stefanu (izdavane su knjige posebno za svakog vladara, od Nemanje do Urosa) da nesto proverim, izdanje SVETIGORA, Domentijan veli tu da je kruna stigla iz Rima i da je krunisan 1217, Teodosije o tome nista ne govori ali da je krunisanje obavljeno u Zici 1220. Nek se dogovore vise..

Moracu da se pozovem na onu Sokratovu, znam da nista ne znam :/

Ко ти каже да је Свети Сава крунисао свог брата?

Pa kao ima zapisana ta neka beseda u Zici povodom te zgode, ne znam ko je od ovih burazera to zabelezio..

Ма тај лаже сигурно.

E a šta je sa Višeslavom Vlastimirom i ostalom ekipom pre Nemanje ? Koja je njihova funkicja vladarska na tom području u to vreme pod čijom vlašću ?

Царе, зна ли се колико је књига штампано у оној нашој штампарији што је направио Црнојевићев син? Јер прочитао сам да је имала велики утицај на Србију и Босну, а радила је веома кратко..Знам за три књиге, које су штампане у веома мало примјерака..