Prijava

Ма јесте сад ће Дуло маторог коња да учи новим триковима, момак има 29, још мало па фајронт.

Upoznajte Josha Akognona.

Profil: 29godina, 180 cm u patikama. Po ovome, reklo bi se – plejmejker. Ali... Neko je ovde postavio paralelu sa Goudelockom. Solidno poređenje, ali suštinski različito – Goudelock je bek šuter u telu beka šutera (bar po evropskim standardima), Akogon je bek šuter u telu ... dečaka koji čisti parket. Ovo je glavni razlog zašto niste čuli za njega. Drugi, još veći razlog, u nastavku. Inače, svojevremeno poređen sa Speedy Claxstonom, ja bih ga u današnjim okvirima stavio negde kao poor’s man Isaiah Thomas (Isaiah, ne Isiah). Za one starije i one koji ne prate NBA, možda Tyus Edney sa mnoooogo manje plejmejkerskih atributa. Nešto najbliže od naših bivših igrača? Paaaa, donekle Curtis Jerrells. Krenimo redom.

Šta smo dobili: Veliki izazov za sve domaće novinare koji se bave transkripcijom. Najbliži izgovor je AKOJON, stim što se ono drugo o skoro i ne čuje. Znam da su ga Kinezi zvali Ejkon (Akon) i puštali mu njegove pesme na predstavljanju. Ono što je bitno, dobili smo poene u rukama. Crnca ubicu na poziciji jedan, kako god vam je lakše. Nema sumnje da je Josh igrač koji mnogo koristi i troši loptu. Nije mu problem da rešava napade i kada ga napada double team. Ono što nam je možda najbitnije sada – dobili smo siguran prenos lopte (za promenu, licem, a ne leđima) i šut sa distance. Akogon nije igrač sa kojeg skupljate odbranu, nije neko koga jurite full court presingom na prenosu i sigurno nije neko koga čuvate ispod bloka u p&r situacijama. U pitanju je izuzetno eksplozivan igrač, brz, prodoran, ali fizički limitiran na floatere ili druge alternative završavanja prodora. Izuzetan šuter, manje više zbog preciznosti koja je na zavidnom nivou, koliko zbog izuzetne brzine izbačaja. Igrač kome je bukvalno potreban delić slobodnog prostora da opali šut. A opaliće ga sigurno, bilo vreme za njega ili ne. Logičan zaključak do sada je da je ubitačan u tranziciji, pitanje je samo koliko će ostatak tima da ga prati. Josh Akognon je stvoren za trčanje i pucanje. Izuzetan je šuter iz driblinga, jedan od boljih koledž igrača koje sam gledao u tom segmentu. Otvara se sa njim nova mogućnost akcija za njegov šut, jer je izuizetan kao catch&shoot opcija i odlično koristi postavljene blokove. Sve u svemu, high volume šuter, što znači da dosta šutira i dosta pogađa. Igrač je koji neće imati problem da preuzme odgovornost. Uvek je odlično igrao najvažnije mečeve, fantastične predstave pružao i na NCAA turnirima. Ima kratko pamćenje, u najboljem i najgorem košarkaškom smislu. U odbrani je, pa, recimo korektan. Igra je dosta ozbiljno, odličan je na liniji dodavanja, brzo se kreće kroz blokove, ali ne postoji mnogo toga što može da uradi kada ga viši igrač postuje. U svakom slučaju, dobili smo igrača koji je navikao da nosi tim i bude prva violina. Dar ili prokletstvo, vreme će pokazati...

Šta nismo dobili: Plejmejkera. Tj, dobili smo ga u onoj meri u kojoj je i Zvezda svojevremeno dobila Jenkinsa kao pleja. Dobro, ne baš toliko. Akogon nije distributer. Nije neko ko će mnogo ubrzati našu pozicionu igru i protok lopte. Dosta voli da ima loptu u rukama i u 9 od 10 situacija prvo gleda kako da izbori poziciju za sebe. Ne koristi dovoljno prodor da bi njime otvorio prostor za asistenciju. I kada je udvojen, prvo će pogledati obruč. Ima osećaj za dodavanje, ima i pregled igre, ali jednostavno ga lopta ponekad previše vuče. Otud je na mestu ono poređenje sa Goudelockom. Ono što je meni alarm br. 1 je to što nisam siguran koliko je Akognon igrač sistema. Uvek je do sada birao „sistem“ koji će se podrediti njemu. Na početku koledž karijere je bio solidan šesti igrač Washington State-a, u drugoj sezoni je sa klupe bio najbolji strelac. Ali tadašnji Washington State je bio tim u kojem se tačno znao sistem, u kojem nije bilo glavne zvezde koja odskače, već su svi igrači imali određenu ulogu. Akognon bi u takvom timu ulazio sa klupe i odmah opalio trojku sa 7 metara dok bi ostatak tima igrao zacrtanu akciju. Zato se i nije zadržao dugo. Tražio je tim koji igra up-tempo napad i u kojem će imati potpunu slobodu, i takav tim je i našao u Cal State Titansima. Zato je te sezone i bio 7. Najbolji strelac NCAA sa 23.9 poena(Steph Curry prvi sa 28.6). Zbog toga me i ne čudi što je prvo izabrao Estoniju, i tim koji ga je gledao kao boga, a kasnije i Kinu, ligu stvorenu za njegov tip igrača. Jedino me čudi zašto je sada u Partizanu. Tj, ne čudi me, situacija je daj šta daš. Samo sam siguran da Dule ovakav tip igrača verovatno nikada ne bi doveo da je imao izbor.

Sve u svemu, sigurno smo dobili pojačanje. Ostaje da se vidi kako će ostatak ekipe reagovati i još bitnije, kako će Akognon reagovati na ekipu. Prošlo je dosta otkad sam ga aktivno gledao, sada je sigurno stariji, zrelji, možda i nije više onaj tip igrača kojeg se sećam. Želje su nam se ispunile, samo uvek morate biti sigurni u to šta u stvari želite.

Trivia: Bio u timu Nigerije koji nas je dobio 2006. na Svetskom.

Ok tucani, samo sam hteo da vidim sta mislis ne bih da ulazimo u raspravu, vec je o toj temi bilo dosta price.

Nego nahvalise ovog akija poprilicno i samo me zanima kako ce ga dulo uklopiti u sistem gde nema ispucavanja...

Kolka je kvota da ce ga daviti vec u moraci? :)

Kvota da ce ga daviti ikad je bar milion. Dule mozda jeste lud al nije budala. Pa on Kinziju nije smeo posteno da prisere a o fizickom kontaktu da ne pricam.

Druga je stvar posegnuti za vaspitnom prema klincu koji jos uvek nije (kompletan) kosarkas. Uostalom, i deca se lemaju do nekih godina, nakon toga mozes samo da seres a nekad cak ni to

Pa nije baš sa Kinzijem je u jednom trenutku bilo napeto popičkali su se na treningu posle nekog poraza on i debeli. Činjenica je da Dule neće da davi jebenog Amera koji je došao na dva meseca, jbt on ni Gagića nikad nije pomislio da davi retko kad mu se i drao a to je zato što zna da ovaj nume bolje i da je ograničen čkode pa nema potrebe da troši energiju na njega. Dule generalno pizdi samo na igrače do kojih mu je stalo na njih se i najviše dernja pa uostalom samo je takve i davio.
Da ćuti Ameru neće sigurno, ako ovaj pretera odlaziće ili na klupu ili da "kaki" ali šanse da ga davi ne postoje, prvo jer je tu samo kratko, drugo jer ga jaje zasvrbe da izvodi na pravi put tolko matoru konjinu lolo

Dobro valjda ste izvalili sprdnju sa nacinom igre ovog crnje u dulovim mentalitetom...

Da je ovaj potpisao na vise godina suguran sam da bi ga dulo stavio pod jaram a ovako mislim da ce crnca boleti kurac da se uklapa u tim za ovo kratko vreme. Mada je i vama dovoljno njegovih 10 poena(minimum) po tekmi i cao.

Fora je sto kad ovakvog igraca krene mozes samo da mu ga duvas i ni dva branka lazica ne mogu da ga sacuvaju a kapiram da se dulo nada da ce ovoga ici u bar jednoj tekmi u polufinalu/finalu.

Ne mora njega ni da ide, samo njegovo prisustvo će dosta da otvori napad i raširi igru. Tepari su svi išli ispod blokova i izmicali dva metra provocirajući šut da bi što više skupili odbranu, ovaj će stalno da vezuje jednog igrača za sebe što će automatski mnogo značiti ostalima u napadu.

Млатони
Ne mora njega ni da ide, samo njegovo prisustvo će dosta da otvori napad i raširi igru. Tepari su svi išli ispod blokova i izmicali dva metra provocirajući šut da bi što više skupili odbranu, ovaj će stalno da vezuje jednog igrača za sebe što će automatski mnogo značiti ostalima u napadu.

+1000

Milosav, Pavlovic, Macvan pa i Tepara ako bude igrao na dvojci ima da procvetaju. Mada me ne bi cudilo ni da igraju Tepic i Aki u istoj postavi, gde Aki prevodi a Tepa nakon toga glumi pleja. Experimentisace i sa tim vrv, pogotovo u Superligi kad se bude igralo sa bUranijom

+1000

I moj + ovde. Plus sto u Kini daje 50 poena jer jebeno igra sa indijancima, lakse mu je uvek da prodje sam, vidi se po statistici da ima dobar procenat. Ovde ce se igrati tvrdje, valjda ce skontati da valja ponekad i dodati. Naravno da Dule tu ne moze nista da pomogne, covek ima 29 godina, star pas se ne uci novim trikovima.

Sad ce biti lakse i Milutinovu jer nece smeti da pune reket ostavljajuci prostor za sut. Cim krene povratna ovaj ce da prangija.
Meni se dja ova promena, nismo odavno imali skorera u timu, onako bas pouzdanog (dobro i Bogdan je bio skorer al ne ovakvog iskustva) jedva cekam da vidim kako ce to da izgleda

http://www.novosti.rs/vesti/sport.295.html:536823-Akojnon-Ucinicu-navijace-Partizana-ponosnim

Toeto pocelo je proseravanje, i eksimi znaju za ABA ligu, na aljasci idu vozom 6 sati do prvog televizora da gledaju striming protiv Solnoka!

Gaz, ti misliš da će ovaj da sipa u koš bolje od Bogdana?

Pusti to, koliku platu ima?

Mislim, jer samo to i zna

Pusti to, koliku platu ima?

Ne znamo koliku al znamo kakvu
NETRANSPARENTNU

KOLIKU TI PLATU IMAŠ DUŠANE