Prijava

Ma jok, sve vi pamtite petnaestu tetku cara Samuila. Osim ako ste profesori istorije neki, pa ajde...

Smaraš, liče, ali zaista. To što tebe istorija ne interesuje, ne znači da treba nam natrpavaš na nos vasceli dan.

??? Mene vrlo interesuje istorija, ali ne vasa verzija, gde uterujete neka leva pitanja. Pratim temu stalno da ne bih nasao neko pitanje koje znam, ali vi izgleda postavljate pitanja kao da se takmicite jebeno.

OVo se zove kviz. A i brate, Domagoj Mediči? Smisao za humor ti je na visini krtice. Mrtve krtice.

Koje jedenje govana, ovo što se ovde postavlja nije uopšte hardkor, nego ono... iznad prosečno znanje istorije. To što ste vi u školi na časovima blenuli u prazno, a van škole od istorije gledali samo Ancient Aliens na History-ju, nije ničiji problem nego vaš.

Upravo, Čače. Ali jugosloven, hoće da dokaže da znanje uopšte nije "in".

гуглате немој да се лажемо

Ovo pitanje nisam guglao, niti ijedno pre toga. Niti guglam odgovore da bi ih napisao. Ako već to i radim, radim da bih se informisao, a da ne bih ispadao genijalno pametan.

Ma jok, sve vi pamtite petnaestu tetku cara Samuila. Osim ako ste profesori istorije neki, pa ajde...

Nisam znala da je Samuilo im'o petnes' tetaka, hvala Jugoslovene na informaciji. Ali ti je stvarno humor neprimeren ovoj temi.
Druga stvar, guglati pitanja je jadno, i onima koji to rade, i ako to rade, neka je na savest. A ovo pitanje za broj poginulih careva Vizantije, sigurno da Ostrogorski negde navodi i tačnu brojku, morala bih da uzmem da čitam redom knjigu da bih našla, ali sigurno da ima, pa je vrlo moguće da pitanje nije guglano.

Zapravo, pošto sam čitao Ostrogorskog pre nekoliko dana, pitanje mi je iskrslo jer mi je znanje sveže. Da nisam, ne bih se ni setio. Koliko znam, Spada, ne piše nigde zaista. Više je pitanje zaključivanja. Ali pošto niko neće da odgovori, a ja guglam pitanja, odgovor je: 3 (ili dva, kako želite da uzmete da li je Konstantin Laskaris bio zaista vasilevs ili ne). Ostala dvojica su: Nićifor I i Konstantin XII.

Esam rekao Nićifor Prvi, ali neeee, niko mene ne jebe ni 2 posto

зашто византијске цареве неиронично зовеш василевсима на језику који није грчки

Ja ponekad kada nema šanse da znam odgovor, a jako me kopka pitanje, izguglam, ali naravno da onda ne odgovaram.

A bi li mogli mozda da postavimo neko pitanje umesto sto se svadjamo?

Ako Care, hoćeš da budeš cepidlaka, mogu da ih zovem Bazileu kai Romaion, ali titula nije ista. Car potiče od Czar, odnosno Cezar, što je bila u rangu treća titula u Vizantiji, ali ti to znaš bolje od mene. Vasilevs je jednostavno vasilevs i to je to. On je iznad cara.

Ajde, ko postavlja?

Ko je bio ministar spoljnih poslova Napoleona?