Prijava

ne znate šta ste propustili...pitajte šta vam nije jasno.

@celt

Постоје теорије о томе да је убијен, али мислим да се ради о другим стварима. Сам сценариста никада није до краја рекао шта је значио тај крај, остављао је гледаоцима да сами одаберу крај серије по свом нахођењу.

Такође, док Гандолфини није умро, размишљало се о филму, чија би се радња дешавала после серије, што значи да би у том случају Тони остао жив.

Колко ја контам задњу сцену, поента је да више уопште није битно шта ће бити са Тонијем, јер нешто добро сигурно није, тако увек ти ликови завршавају. Можда га је неко просвирао, а можда је и изашао из ресторана, где га опет чека суђење на ком не постоје теоретске шансе да се извуче, а видели смо на примеру његовог стрица како ће то заврши. Свеједно какав је крај, бедан је крајње, и када је једном довео причу до тог тренутка да крај таквом лику не може да буде ружичаст, одна је оставио гледаоцима да сами укалкулишу шта год хоће, ал доброме нико не може да се нада.

Мислим да је такав завршетак серије, у ком је остављено да сам направиш свој крај, са поруком да било какав крај који одатле уследи не може да буде добар, најгенијалније што је могао да уради, и најбоља порука коју је могао да пошаље свима који су до краја серије остали да се ложе на Тонија и сличне ликове.

pogledaj ponovo:

-ulazi toni u restoran. PING, vrata zvecnu, sledeca scena njegov gro plan, pa onda POV, kako on vidi restoran
-seda za sto, levo desno, PING, vrata zvecnu, njegov gro plan, onda POV, kako gleda kako neko ulazi na vrata.
-opet, malo prikaza restorana, PING vrata zvecnu, njegov gro plan, onda POV ulazi mu zena.
ista prica, PING, njegov gro plan, onda pogled POV ulazi sin i neki lik ispred njega.
-na dalje se smenjuju scene gde ima par njih koje su iz pogleda tonija, koji je fokusiran na njegovog sina a ne na lika u pozadini koji gleda u pravcu njega.
-lik ustaje, ide do wc-a prolazi pored tonija koji ga uopste ne gleda, gleda meni.
-cerka uparkirava kola, ne ide joj, najzad uparkirava, utrcava u restoran.

-PING vrata zvecnu, gro plan na tonija, ocekujes POV iz tonijevog ugla na vrata, al dobijes mrak, prekinuto naglo.

napravljena je cela scena, tih 4-5 minuta, da te dovodi do zakljucka da je lik izasao iz klozeta i zveknuo tonija u glavu, a kako ovi kazu, pominjao je i ranije tu foru sa metkom u glavu "never hear it coming" :)

sve u svemu, odlicna rezija. vodio racuna na detalje covek.
prikazao zadnju scenu kako izgleda iz ugla mafijasa koji se opustio i tako dobio metak u glavu.

EDIT: al opet ostavio mogucnost za nastavak ako mu se hoce :)

Ма знам све то напамет, потрошио сам ко зна колико сати по форумима да скапирам, имаш и милијарду теорија о симболици само у задњој сцени :)

Опет, са друге стране, немаш нигде ни назнаке да овај лик држи пиштољ или да се познаје са Тонијем, или да гледа у њега. Немаш ништа сумњиво у вези типа, сем што га камера снимила. Даље, ко ће да убије Тонија када је одрадио све непријатеље? Такве ликове не убијају љубоморни швалери или неки пљачкаши или слично. (СПОЈЛЕРЛИНА) Са ујорком се договорио, Леотарда је убио, више нема непријатеља. И, на крају, ПОВ на ћерки и одна мрак не мора да значи да је мртав, него да је то све што је имало да се каже у вези њега а да је битно за неку причу.

Кажем само да је оставио простора и за једне и за друге спекулације, што је генијално, мени је сасвим свеједно какав је крај, то је ситница. Али ми је ипак најгенијалније то што је одрадио крај тог лика, који је бедан какав год крај да ти као гледалац изабереш. Или је убијен као пас у ресторану пред својом породицом или ће да иструне у неком затвору до краја живота, али га правда стиже какав год крај да ти као гледалац изабереш.

Сам сценариста никада није до краја рекао шта је значио тај крај, остављао је гледаоцима да сами одаберу крај серије по свом нахођењу.

Gresis.
Em sto je svima jasno da je Toni mrtav, jasno se zna i ko ga je ubio.
CItao sam na netu objasnjenje upravo scenariste, lik je sve lepo objasnio kadar po kadar.
PRiznajem da su neke stvari i meni promakle, al jasno je ko dan da je Toni ubijen.

EDIT: Najbolja serija svih vremena. Toliko likova, psiholoskih profila, gluma koja je svakog sekunda vrhunska, kadrovi, sam scenario.. Posto savrsenstvo ne postoji, ovoj seriji dajem 99/100

Džabe kalkulišete šta je "zaista" bilo:
http://www.blic.rs/Zabava/Vesti/491226/Napokon-otkriveno-Evo-sta-se-zaista-dogodilo-na-kraju-serije-sa-Tonijem-Sopranom

И, на крају, ПОВ на ћерки и одна мрак не мора да значи да је мртав, него да је то све што је имало да се каже у вези њега а да је битно за неку причу.

Slažem se sa ovim.

јел јебо докторку, само ми то реците?

Ako je blic objavio, onda mora da je istina.

Posto savrsenstvo ne postoji, ovoj seriji dajem 99/100

Postoji. Zove se Breaking Bad lolo

CItao sam na netu objasnjenje upravo scenariste, lik je sve lepo objasnio kadar po kadar.

Ајд ми нађи где, леба ти, много бих волео да прочитам, јер сам провео сате да добијем његово објашњење, фора је била у томе што никада није хтео да каже јасно шта је било на крају. Једино што је икада рекао јесте да се трагови краја налазе у целој серији, као и да је разочаран јер фанови би желели да лик који има толико крви на рукама одјаше мирно у залазак сунца. Ако нађеш нешто конкретно, био бих ти захвалан врло.

Иначе се преговарало са Гандолфинијем о филму, који би се дешавао ПОСЛЕ серије, тако да би или морао да искористи једну од могућности коју је оставио, да Сопрано није мртав, или да доведе врача из Индије који би га подигао из гроба. Мени ово прво логичније.

јел јебо докторку, само ми то реците?

Nije joj ga stvarno munuo,al to ne znaci da nije bilo scene gde je teslaci :D

Ајд ми нађи где, леба ти, много бих волео да прочитам, јер сам провео сате да добијем његово објашњење, фора је била у томе што никада није хтео да каже јасно шта је било на крају.

EVo http://masterofsopranos.wordpress.com/the-sopranos-definitive-explanation-of-the-end/

Cak ima i ovaj neki update od pre dva dana, sve lepo pise.

bas sam ovo citao :)

Значи, речено је ово што сам већ имао прилике да прочитам "To simply quote David as saying, ‘Tony Soprano is not dead,’ is inaccurate. There is a much larger context for that statement and as such, it is not true." Иначе сам прекопао и овај блог, као и многе до тад.

На српском каже овако "Једноставно цитирати Дејвида Чејса као човека који је изјавио "Тони сопрано није мртав", је нетачно. Постоји много већи контекст у тој изјави, и не може бити тачна ако се само тако цитира." (Јер је Чејс негде пре тога изјавио да Тони није мртав). Ово је иначе изјава Чејсовог представника за медије. Е, сад, ајд ми реци где се овде децидно каже да је Тони мртав?

Све остало нема везе са сценаристом, све остало је нагађање овог лика што је направио блог.

И објасни шта би се десило у филму чија се радња догађа после серије ако би у њему глумио Гандолфини ако је већ умро у серији.

Brate gledao si seriju, kakav crni hepiend, on je boss jbt. Znaci ili tvorza ili metak u vugla.

A kad si saznao za to za film? Pre ili posle Gandalfiniijeve srmti?

Iskreno, meni je tesko da bi neko hteo da usere onakvu seriju zbog glupog filma od sat ipo

Пре, има по форумима по којима сам налазио све и свакакве верзије свега из серије, јер ме је баш заинтригирала серија кад сам је поново извртео пре једно годину ил две дана, тек сам сад похватао колико скривених и дубоких детаља има.

Зато ми је овај крај овако генијалан, јер ти оставља јасну поруку шта год да избереш као крај, нема срећног краја за такве ликове у било каквој математици, правда их стигне пре или касније, као што је и све остале у серији.

А ово за хепи енд, Чејс је изјавио колко га нервирају фанови који би хтели да Тони остане жив још сто година, јер није могао да верује да људи за једно онакво говедо прижељкују да "одјаше у залазак сунца".

toni bi trebalo svima da se zgadi u finalnim epizodama serije, ako već do tada nije, kad je ona milf psihijatar shvatila da je on sociopata. UBIO JE STIVA BUŠIMIJA ZASLUŽUJE GORE OD SMRTI

Evo sam odgledao pešes epizoda. Moram reći da me sramota što nisam pratio ranije. Pravo dobra.