Prijava

Da, u romanu se insistira na odabiru najboljih delova, to je eksplicirano, ali produkt, nakon sklapanja izaziva strah i kod samog tvorca.

Podseti me:
Ja tvrdim, tvrdim da je istinski umetnik i prorok, ta nebeska luda koja zna da stvara i zaista stvara lepotu, uglavnom na smrt zbunjena sopstvenim skrupulama, zaslepljujućim oblicima i bojama svoje preplašene ljudske savesti

je l čitao neko Flobera i Pintera...šta biste preporučili?

čekaonica level trolovanja stop

Da, FLobera ne bih preporučila sebi ipak.

Elem, čitam sada Dostojevskog, iako je trebalo prvo Džordž Eliot- Midlmarč, ali sam malo obrnula redosled u svom rasporedu hehe. :D
Moram malo sa smaram sa citiranjem jbg.

"Najglavnije je samom sebi ne lažite. Onaj koji sam sebi laže i svoju rođenu laž sluša, taj dolazi dotle da nikakvu istinu ni o sebi, niti oko sebe ne opaža, dakle dolazi do nepoštovanja i prema sebii prema drugima. A kad ne uvažava nikoga, on onda prestaje i voleti; a da bi tako bez ljubavi mogao sebe zabaviti i razonoditi on se predaje strastima i grubim nasladama, i dolazi sasvim do skotstva u procima svojim, a sve to od neprestane laži - i ljudima i samom sebi. Ko samom sebi laže taj će se lakše nego iko i naći uvređen. Jer, naći se uvređen, nekiput je vrlo prijatno, zar ne? Lepo zna čovek: da ga niko nije uvredio, nego da je on sam sebi uvredu izmislio, i nalagao radi ukrasa; sam je preuveličao, da bi neku sliku stvorio; zakačio se za neku reč pa od muve načinio medveda - sve on to i sam zna, a ipak se prvi nalazi uvređen, oseća se uvređen do prijatnosti, do osećanja velikog zadovoljstva, a time u isti mah dolazi i do pravog neprijateljstva prema drugima..."

Ja koliko se sjećam, Mici ti si imala neku opasnu mačku na avataru kako razvija pitu polagušu, i tako sam te i zamišljao. Tako da, fino je Mici što citiraš Dostojevskog, ali pita je bitnija, znaš li joj šta?

HAhahaha ali ta pita je sasvim izmaštana, a kada bih ličila na Sofiju Loren... :D Našla sam sliku, evo staviću je, nije problem. Vraćam se u kuhinju, dosta sam divljala. :)

Davno je bilo, mislio sam da pitu razvija kad ono riba neka, a kao što se zna da riba valja ne bi vuk u tor skakao nego bi čučio kraj potoka. Ništa mici dok ne bude razvijanje pite na slikici taman da si Elizabet Tejlor... Inače i ja čitam Dostojevskog, već 6 mjeseci

Pa brate nije bitna hrana na slici, valjda... :D
6 meseci? Čitaš ceo opus?

Ma jok, sporo čitam i nemam koncentracije , i nemam vremena, a i volim ja da se uživim, od njega neću ništa na brzinu, da kažem.

Hrana je najbitnija, džaba što si seksi kad se ubrašnaviš , ako pita nije ni za kurac , da proatiš

Jbg, meni je to sve suprotno, primim se baš i onda čitam brzo. A čekaj, šta čitaš onda, koje delo?

Ko će svakom muškom ukusu ugoditi... :)

Ako je ko kojim slučajem čitao Državu i slobodu od Bakunjina, molim da mi kaže kako mu se čini, vredi li je čitati.

Misliš na "Marksizam, država i sloboda"? Vredi čitati jer to šta propagira je Utopija koju sanjaju Utopljani, u principu lik je ispušio jer: "Sloboda bez socijalizma je privilegija i nepravda, socijalizam bez slobode je ropstvo i brutalnost" baš nategnuto teorijski može da se primeni na ljudskim bićima.

Hrvatski prevod kaže "Država i sloboda", valjda je to to. Hvala.

Žerminal - Zola i počela Slaughterhouse-five (Klanica 5) - Vonegat.

Богови лично од Исака Асимова, врло интересанто ко воли СФ

Oho, želim da čujem ovu raspravu jer sam uvek na ivici da uzmem Asimova pa se pokolebam. :)

Немој се колебати

hahahahha sad će deki da kaže: nemoj se kolebati da ga spališ ili tako nešto :D