Prijava

Mortiša sve je to bilo tako iznenada s romanom mada je bolovao dugo jbg nije se stiglo da se javi... pojma nemam murakami mi prvo pao napamet zbog definicije te mora je nađem

Да, роман постао превазиђена ствар прије него што је постао модеран...

Ako su Proces, Čarobni breg, Majstor i Margarita, Uliks, Slepilo i Tunel prevaziđeni, pa kako, ceo moj svet se ruši...

A raspisah se, i kad ošinuh enter, Vukajlija pregorjela, osjećam se rezignirano.
Ma, ja to sarkastično, iako ne cjelivam isti uopšte, ali eto. Reći da je roman prevaziđena stvar 19. vijeka je isto što i reći da najveća, "najveća" dostignuća moderne književnosti su napisana uz kurac. Ja bih prije rekao da je prozno djelo prevaziđeno, ali to sam samo ja, počela proza da davi.
A teoretičari neka prave distinkcije šta je moderno a šta savremeno, i koji su pisci od svega po malo.

pa još kad je glavni lik profesor/student književnosti/filozofije usamljen u velikim gradu, pa sreće kompatibilnu zamlatu u ženskom obličju koja čita murakamija u autobusu

...moraju odnekud da izrone apokrifni spisi iz novog sveta.

kad bi se pobili ryu i haruki ko bi izvojevao pobjedu?

Пустите Муракамија, то је сад нешто смути па проспи. Ту је Јасунари Кавабата, Кензабуро Ое, Јукио Мишима, Шибари Букаке, Наваши Кинбаку и остали непревазиђени класици.

ništa od Haruki Murakamija nisam čitao, tako da pojma nemam, od Rjua sam "U miso supi" pročitao.
Samo sam Mišimu i Kavabatu čitao s liste, Osamu Dazai, Natsume Soseki i Rjunosuke Akagatava imaju odlične pripovjetke koje sam čitao. Jesi čitao "Kokoro" od Sosekija?

Шибари Букаке, Наваши Кинбаку и остали непревазиђени класици.

Ja takodje cenim jako i radove Ai Uehare, Yuke Osawe i Marice Hase.

Jesi čitao "Kokoro" od Sosekija

Nisam, nisam naleteo. Ova prva tri prva našao u biblioteci, a i nisam ranije nešto bio oduševljen japanskom književnošću.

Murakami je intresantan, zbilja. Uopšte nije ni nalik Koelju.
Ostale nisam imala prilike.

Družba Sinjeg galeba, Tone Seliškar

Murakami je intresantan, zbilja. Uopšte nije ni nalik Koelju.

Nije nalik, daleko bilo, nego pročitao sam samo jedan roman, Sputnik ljubav. Nije mi bilo nešto interesantno, mada ni dosadno, onako.

Valde, dok čitam šta si sve ti u životu pročitao, zapitam se šta sam uopšte ja radila i gde mi je prošlo vreme :)

И ја се питам шта сам радио и колико времена провео читајући док су остали проводили време живећи.

ali to sam samo ja, počela proza da davi.

Naravno, moderna poezija i drama su sada u centru intreresovanja čitalaštva :)

Fluid dynamics
jer se mora dopuniti

Veruj mi, toliko ima sranja u savremenoj prozi da je to užasno. Ali tako je bilo uvek, vreme pravi filter. Većina ovih savremenih autora biće zaboravlljeni kao sranje, zajedno sa nekoliko onih koji su bili stvarno dobri, al nije im se dalo. Ja danas idem od police do police u biblioteci, jedva nađem nešto vredno pažnje. Mora da se napravi distanca. Inače, šta bi bila alternativa, ep, epopeja, poema, ekloga... Nema toga... Roman je to. Ako nije strip, ili "grafička novela". Ali ne budimo neozbiljni.

Vodila se ovde neka polemika o Crnom labudu na prethodnim stranama, pa sam uspeo knjigu da nabavim. Do pola sam stigao, lik u suštini osporava sve ove matematičare što predviđaju buducnost na konto brojeva iz prošlosti, i dodatno piša po zabludama o početničkoj sreci u kockanju i razbija slične logičke zablude. Deluje kao okej mešavina primenjene ekonomije i neke jednostavnije filozofije.