Prijava

Koliko je potrebno mladom coveku za normalan rad organizma?
Kada je najbolje leci?
Koliko vi spavate?
Zasto?

kad sam prva smena, ne vise od 3 sata. Posle kad dodjem iz skole spavam 4-5 sati pa nadoknadim.
Kad sam druga smena onda 8-9 sati, i bude mi taman.

Има табела о томе ја мислим. Чек' секунд

http://www.sleepfoundation.org/sites/default/files/how_much_large.jpg

Ево је ...

Ја нпр спавам отприлике у просјеку по 6 сати, 7 највише, тако сам навикао организам, а то је јако нездраво, мијењам дан за ноћ, лијегам у 5, будим се у 11, 12... Не спавам пуно.

Најљепше је кад човјек заспе у 10, пробуди се у 7 ујутру, најздравије бар по мени, ја сам се осјећао здраво кад сам био такав...

Чекај, ја сам нешто читао о томе, ал све сам заборавио. Ваљда ти треба 6 сати док ти се мождане ћелије не регенеришу. А као, најбоље да легнеш у 11х.

Е да, исто тако нпр, ја могу да заспем преко дана кад год хоћу, али то никад не урадим, нешто ми жао да ми дан прође ни у шта, а и пробудио бих се сломљен.

ja spavam 10ak sati, jer toliko mi treba da normalno funkcionišem, al kontam da bi se navikla i na 8, što mislim da je savršeno....
a trenutno liježem u zoru i spavam cijeli dan, budim se sva natečena i nikakva.... al od sutra se vraćam u normalu
najviše mi odgovara kad legnem oko ponoći i probudim se u 9-10 :)))) to mi je vrh :)

Зашто Тесла онда говори да је спавао само 2 сата? Је л он глуп? :)

Тесла није био човек.

Зашто Тесла онда говори да је спавао само 2 сата? Је л он глуп? :)

Тесла није био човек.

Тако нешто :)

Баш ми ноћас друг рече да се преселио неђе у УСА да би изучавао громове, и након неђељу дана, више је он знао о њима него сви научници што су их изучавали цијело вријеме... Е сад кол'ко је то истина.... А вјероватно јесте, онај лик је геније.

Сан масу значи... Ако си неиспаван баш, онда ти је дан обично усран...
Мени рецимо је доста тих 6 сати, али ако опичим 7 што је ријеткост, онда сам врх :)

Не верујем да ће се после њега икада родити такав геније, ова деца сад су све глупља и глупља, а за овог лудака не могу ни да поверујем да је уопште са ове планете... Ко зна ко је њега послао... Једино можда Да Винчи може да се мери са њим.

skoro sam radila neku, kao, psihološku analizu Tesle na faksu.... on je stvarno bio lud čovjek, bio je baš opsesivno kompulsivan, bio je opsjednut brojem 6 (večerao je uvijek u 6, na stolu je uvijek moralo biti 6 bjelih salveta, kad pere ruke prao ih je 6 puta i sl.), moralo je sve biti bolesno čisto oko njega, mrzio je deblje žene i žene koje nose velike minđuše.... imao je čovjek velikih problema :))

Је ли тачно и то да се није ни са ким руковао јер је имао тај страх од физичког контакта?
Чуо сам да се као плашио да нешто не изгуби тим контактом или слично... Зато се није женио ваљда

da, nije se ni sa kim rukovao, čovijek je bio misofob (ila kako se već zove strah od prljavštine) e sad da li se bojao da će nešto izgubiti kontaktom sa ljudima, to ne znam.
Ja sad nisam nešto pretjerano ulazila u analizu, al predpostavlja se da je patio od raznih fobija, moguće je da je on te svoje strahove objašnjavao kao strah od toga da će kontaktom sa ljudima izgubiti nešto...
Al jednom, sam pričala sa drugom kojem je Tesla bio opsesija jedno vrijeme, on kaže da je Tesla uopšte nikad nije razmišljao o seksu, da je on svu tu seksualnu želju i razmišljanja o ženama zamjenio opsesijom prema nauci...
al opet kažem, ne znam baš puno o tome...

Ja preterano ulazim u analizu samo ako devojka hoće, nekako mi neprijatno da insistiram ako ne voli.

Баш ми ноћас друг рече да се преселио неђе у УСА да би изучавао громове, и након неђељу дана, више је он знао о њима него сви научници што су их изучавали цијело вријеме...

Ко се преселио? Твој друг или Тесла? :))

inače najzdraviji san je kako kažu onaj sat spavanja između 23h i ponoći, tad se organizam najviše valjda odmori, i posle toga ti je dovoljno 6-7 sati do ujutro i ceo dan ima da budeš ko čigra. Znači bitno je da se legne pre 23h, al retko ko radi tako. To sam čuo masu puta i gledao sam i na 1RTS pre jedno 2 godine emisiju o tome.

A možeš da legneš u 5 ujutro i da spavaš 15h, svejedno ima da budeš izmrcvavljen posle toga.

Ваљда ти треба 6 сати док ти се мождане ћелије не регенеришу.

Moždane ćelije se ne regenerišu. Kad jednom umru zamenjuju se vezivnim tkivom. Zbog toga stariji ljudi postaju senilni.

Inače zanimljivo štivo su knjige na ovu temu:
http://en.wikipedia.org/wiki/Polyphasic_sleep

Ovako izgleda dan običnog čoveka
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Monophasic.svg
A ovako onog ko spava uberman načinom spavanja
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Uberman.svg

Sad nije baš najzdravije živeti predugo uberman načinom, ja koliko sam shvatio to samo u ekstremnim situacijama kad za nedelju-dve treba mnogo toga da se uradi, a ako bi se preteralo tipa nekoliko meseci kreću standardne nuspojave kao kod neispavanosti (snovi na javi, halucinacije).

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Everyman.svg
Evrimen je način na koji svaki čovek može da spava (sportisti i deca u razvoju ne bi trebalo da ga upražnjavaju). Ovim načinom vreme spavanja se svodi na svega 3-4 sata što je ušteda od neverovatnih 4-7 sati, što je na godišnjem nivou cirka 80 dana uštede što znači za 5 godina si bio budan kao neko za 6. I više si samim tim imao vremena za sebe, više proživiš.

Ima knjiga na ovu temu, ali ih je vrlo malo trve stručnih.

Ma jes' malo sutra. Ja bez 12 sati nisam ni za šta, bilo to odspavano po obdanici ili noću.

inače najzdraviji san je kako kažu onaj sat spavanja između 23h i ponoći, tad se organizam najviše valjda odmori, i posle toga ti je dovoljno 6-7 sati do ujutro i ceo dan ima da budeš ko čigra. Znači bitno je da se legne pre 23h, al retko ko radi tako. To sam čuo masu puta i gledao sam i na 1RTS pre jedno 2 godine emisiju o tome.

A možeš da legneš u 5 ujutro i da spavaš 15h, svejedno ima da budeš izmrcvavljen posle toga.

To što si ti rekao nema nikakvog smisla.
Ja kad legnem u 5 ujutro, u Bostonu je 11 uveče. I ako prevarim sebe da sam u Bostonu a ne u Vrnjačkoj banji trebaće mi manje vremena da se naspavam?