Prijava

@ Valdemar Peki i Neš
Ију! Шта ви људи написасте?
Oканите се телевизије и новијих писаних предања. Такође медији толико трују, да већина људи који гледају ТВ мењају причу о томе како је некада било и како су се одиграли неки догађаји.
Имате оригиналне јутјуб снимке са почетка рата, 1989-92. Ево шта кажу људи: "Надам се да ће сво ово лудило престати, да се вратимо кућама. Да живимо мирно." А гле случајности, сви они који се нешто прсе и серу о нацоинализму, касније се појаве још који пут у медијима као контравезни бизнисмени. Све јебени агенти удбе. Од сјаја на задатку, до блата после раскида уговора. Живела служба.
Господо, сваки ваш покушај да пљачку оправдате идеологијом, националним идентитетом и историским наследством је промашај. Историја настаје због економских разлога. Слобин мотив је била стара девизна штедња. Исту су зграбили и Алија и Фрањо... Љубљанска банка, Сарајевска банка...
Уосталом које је било право Србије да се сецесионише од Турског царства?

Уосталом које је било право Србије да се сецесионише од Турског царства?

Ničim ja ne pravdam rat, ako pogledaš, i ja sam pisao da tu pravde nema, i da se sve to dešavalo zbog rasporeda sile i interesa većih. Ne znam odakle ti vadiš "pravo" kao kategoriju u istorijskim procesima? Ajd, kad si baš zapeo, u doba kad se Srbija odvajala od Turske nisu postojale UN i nije postojalo međunarodno pravo koje je garantovalo teritorijalni integritet svojim članicama, pa je Srbija mogla da povrati svoj suverenitet od Turske bez kršenja prava. A devedeset prve je Jugoslavija još bila član UN, i uprkos tome su Amerika, Nemačka, Engleska, Francuska itd. ne samo priznale njeno cepanje, kršeći međunarodno pravo, već su i zdušno pomagale tom procesu. O kršenju međunarodnog prava u slučaju Kosova, ajd i da ne pričamo, suviše je jasno. Eto ti pravo. Nema prava. Sad, kad se priča o državnosti Bosne i nepovredivosti njenih granica, smešno mi. Sve što treba jeste da se teritorije odvoje, svaka na svoju stranu, i da to prizna trenutni svetski gazda, i eto ti prava.

Уосталом које је било право Србије да се сецесионише од Турског царства?

U pravnom pogledu nismo imali nikakvo pravo. Medjutim, ni Turska nije imala pravo da osvoji Srbiju, ako cemo tom logikom. To je bila borba jednog naroda za slobodu iz prostog razloga sto je bio u dosta podredjenom polozaju u odnosu na glavni narod. Hrvati u bivsoj Jugi nisu imali polozaj kmetova, bili su konstitutivni narod i bez obzira na to sto nisu imali drzavu pod nazivom Hrvatska, Jugoslavija je bila njihova drzava. Onoliko koliko je bila i nasa. Iz tog razloga rekao bih da se oni nisu otcepili vec stvorili novu drzavu (Hrvatska nije postojala vekovima pre toga). Ja im nista po tom pitanju ne zameram jer su to bili njihovi interesi. Imali smo i mi svoje interese u tom ratu, ali nazalost vecinu nismo ispunili. E sad, to sto je bilo mnostvo zlocina i u tom i u prethodnim ratovima, druga je tema i ne bih sada o tome.

i da to prizna trenutni svetski gazda, i eto ti prava.

U ovome je sva tragedija covecanstva. Pravo se menja sa interesima mocnika.

91. je sve počelo navodnim referendumom u Hrvatskoj koji je ustvari bio jednoglasno proglašenje nezavisnosti i prekidanje svih odnosa sa tadašnjom sfrj i to tzv. glasanjem gde je izlaznost bila 97% i to samo stanovnika tadašnje Hrvatske bez ostatka federacije. Isti kurac kao i sa Kosovom i Metohijom. Ostatak republike se žali ali UN odmah 92. priznaje Hrvatsku kao suverenu i samostalnu državu kao što je i Kosovo priznato. Nema neke velike razlike.
Hrvati su vekovima unazad strpljivo čekali svoju nezavisnost. Davali su svoje teritorije svojevoljno na upravu ugarskom a kasnije i austrijskom kralju. Jedino sa kime su ratovali su bili mlečani, turci i nešto kratko mađari. Beč je su hrvati odbranili od turaka. Čak je i mađarski jedno vreme bio službeni jezik na tadašnjim prostorima Hrvatske.
Da ne zavlačimo sad temu u nedogled.
Jugoslavija je pukla zbog nepovoljnog sprega sila koji je održavan u nekom balansu dok je to bilja volja svetskim sila. Prvi put kada je zasmetala ta izmešana država onda je bila slomljena i to ne tuđom akcijom nego akcijom dotadašnjih građana te države. Bacili su kosku među gladne kerove.

kulturno, nismo mi bili toliko izmesana drzava. postoje drzave sa znatno razlicitijim delovima koje se i dalje drze zajedno. srbi-hrvati-bosanci ista gomna...

religijska zatucanost i povodljiva narav nas jebe na balkanu. oni koji su hteli da ujedine zemlju su trebali da pokrste sve jednim gomnom, a ne da guraju sva tri pod tepih.

onda jadni ne bi imali razloga da se bijemo i svadjamo.

jer kako bi onda koj kurac mogo da kazes ovaj sto se zove i preziva ko ja, a uz to prica isto nije iste nacionalnosti?

jer kako bi onda koj kurac mogo da kazes ovaj sto se zove i preziva ko ja, a uz to prica isto nije iste nacionalnosti?

Frojd, narcizam malih razlika.

ma da, ali opet ne bi bilo neke sustinske razlike kojom bi mogao da opravdas klanje ljudi, i nateras ljude na ubijanje.

"kolji muslimane, ustase, cetnike" ima poprilicno veliku religioznu pozadinu.

jel bi mogo lako da nateras ljude iz cacka da krenu puskama na kragujevac, da ubijaju, siluju i pale? jel bi mogla crkva da opravda to i da zazmuri kao da je u pitanju novi pazar recimo?

TO nema nikakve šanse jer bi onda došlo do nabijenog napona u glavama onih koji su protiv svoje volje morali da se odreknu dotadašnje vere. Isto kao što je i partija branila veroispovest pa sad posle svega toga imamo prepune crkve i nikad veće pravoslavlje koje propagiraju oni kojima dok se uspinju stepenicama pravoslavnih hramova iz zadnjeg džepa ispadaju crvene knjižice.
Činjenica je da je svaka od članica ušla u taj savez iz sebi poznatih razloga i to je u tom momentu bilo nešto najpovoljnije što su učinili u cilju ostvarenju svojih planova za budućnost. Neću da zalazim u to je li to bio pametan potez drugih naroda ali znam da je bio više loš nego koristan po nas i to je činjenica.
Činjenica je to da smo uglavnom sami krivi što smo izašli iz te priče kao negativci iako nam je u tom putu i međunarodna zajednica dala vetar u leđa samom propagandom i pomaganjem naših protivnika.
Ukratko, serem se u Jugoslaviju i u SHS i u bratstvo-jedinstvo i u Tita i u Petra drugog Karađorđevića i u sve tri himne koje su postojale u doba KSHS i u grb na kojem su umobolno spojeni krst sa četiri ocila sa šahovnicom i polu-mesecom, serem se i u hej slovene i u titoizam i u te vaše priče o blagodetima zajedničke države i serem se jednim dugačkim govnetom od Vardara pa sve do Triglava i u sve ostalo što je išlo u tom paketu zajedno sa tom jugonostalgijom koja dođe na vrh gomile

Svi Sloveni su na primer nekada bili jedan narod, pa se opet podelili na manje narode, i taj proces još traje, narodi nastaju isto tako kao što nestaju. Mislim da ovi što su malo kasnije nastali, ili se kasnije državno konstituisali imaju veću potrebu da se dokažu kao pravi narod, a to čine tako što malo falsifikuju istoriju, malo odbacuju svoje poreklo, malo ugrabe teritorije ovde-onde... Tako se pravi nacionalnost i nacionalna država. Normalan proces, neki su to radili u srednjem veku, a neki opet moraju to sad da rade, jer im u srednjem veku i kasnije okolnosti nisu išle baš naruku. Sad jebi ga, nacionalna država mislim da je malo zastarela koncepcija, bar bi trebalo da bude, al šta ćeš, moraju varvari na lestvici civilizovanja da prođu i kroz taj stadijum.

Osim toga, nisu Česi i Slovaci toliki idioti, malo ih je teže naložiti, a nas očas posla.

Zakljucak: Takav maloumni narod, koji moze da zavadi svaka budala koja dodje i ne zasluzuje takvu drzavu.

Ne! Takav narod koji je lako zapaliti je narod koji je spreman da uradi sve radi ostvarenja svojih ciljeva. Trenutno, ta novonastala uspavanost koja nam ne priliči nas i razjebava.

Уосталом које је било право Србије да се сецесионише од Турског царства?

Srpska srednjovekovna država i njen kralj/car/knez su bili međunarodno priznati kao vladari u Evropi, od strane Pravoslavne crkve, Pape, ostalih vladara itd. Nije bilo međunarodnog prava u modernom smislu, ali mogli bi se reći da smo bili suverena država sa međunarodno priznatim položajem i statusom.

Kakve su ovo nebuloze... A otkud pravo Americi da se otcepi od Engleske, ili Alžiru da se odvoji od Francuske, ili Belgiji da se odvoji od Holandije... Ne radi se to po pravu.

Pa taj rad Valdemare, ne možeš da gledaš pravo. Otkud onda pravo fazon nekim kretenima da se odvoje od jedne pećine i naprave svoje pleme ili šta već?!

Mogu da zamislim to jedno pleme od kojeg pokuša da se odvoje dva klana, i ta dva klana naprave dil sa susednim mnogo većim plemenom: ako im pomognu da se odvoje i naprave svoje malo pleme, daće im pravo na korišćenje lovišta i izvore vode i ići će sa njima u lov i pljačkaške pohode na druga manja plemena. I onda to veliko pleme i ta dva klana polupaju ovo pleme sa početka priče, i nazovu ga Oni-koji-ne-biti-dobri. Oduzmu im lovišta, zatruju vodu i primoraju da razmenjuju dobra isključivo sa njima, pod nepovoljnim uslovima. Eto ti politike.