Prijava

Meni lično - ko kurac! Mislio sam u početku da sam nabasao na loš prevod, al neko mi reče da postoji samo jedan prevod na naš jezik. Nači - kurčina.

Mislim da je odlična, da osim frustriranosti društvom koga jasno vidi kao isfolirano, a bez snage i volje da ga manje, ova knjiga daje i jedan drugi tužni prizvik, koje nameće odrastanje uklapanje u svet odraslih i odricanje od svojih snova. Holden je hteo da bude lovac u raži, mislim daa je u pitanju romantična hiperbola, da uživa u dečijoj igri i da ih čuva od opasnosti... Šta god... Svi smo mi imali neku romantičnu neostavivu ideju profesije kojom bi se bavili čitav živat, odustali smo od nje shvativši da se od volonterizma ne može živeti.
Recimo ja sam htela da sadim vrbe uz reke...
A vi?

Šalu na stranu, ali ako posle prve strofe, koja glasi:

"Ako vas zaista sve ovo zanima, verovatno ćete prvo poželeti da saznate gde sam rođen, kakvo je bilo moje bezvezno detinjstvo, šta su moji roditelji radili u životu pre nego što su me stvorili, i još gomilu takvih gluposti nalik Dejvidu Koperfildu, međutim, nisam raspoložen da se upuštam u takve stvari, i drugo, moji bi se istog momenta razboleli kada bih nešto ličnije ispričao o njima. Prilično su osetljivi po tom pitanju, pogotovo otac.
Dobri su, i tako to, neću da kažem, ali stravično su osetljivi.
Uostalom, nemam nameru da vas sada gnjavim pričajući vam celu svoju autobiografiju, i to. Ispričaću vam samo ono ludilo kroz koje sam prošao tu negde oko Božića, pre nego što sam ozbiljno propao i morao da pređem ovamo, da se malo oporavim ..."

ne poželite da nastavite sa čitanjem ove izuzetne knjige, onda nešto nije u redu sa Selindžerom, ako vam je tako lakše...

Aha. Ona nikad nije pomerala svoje kraljeve. Šta je radila - kad god dobije kralja, nije ga pomerala. Samo bi ga ostavila u zadnjem redu. Sve svoje kraljeve postrojila bi u zadnjem redu. Nikad nije igrala s njima. Jednostavno joj se sviđalo kako izgledaju kad su svi zajedno u zadnjem redu...

a ovaj upao u friend zone :)

Aha Kofilde, izgleda da je za razliku od Selindžera Holden nije jebao. Ali opet izuzetna knjiga Ljaske, tu se slažem potpuno. Svaki pasus ima svoju ulogu...

Knjiga je nenormalno dobra ljudi ko nije pročitao ovu knjigu nije sigurno ni Trnoružicu još završio. Primetio sam nešto u vezi nje. Koliko god puta da je pročitaš uvek je zaboraviš a znaš da je dobra ostane onaj osećaj i onda opet uzmeš pa pročitaš. Kao neka droga sigurno je to jedan od razloga zašto je popularna. Kao odličan vic uvek ga zaboraviš kad ti neko ispriča a glupi zapamtiš.

Raža u lovcu?

Moje misljenje je da je knjiga precenjena, jer je bila prva knjiga dostupna sirim masama koja je u sebi sadrzala rec "FUCK". To je otprilike isto kad je, recimo, izasao prvi komiercijalan film u kojem su se videle sise. Zbog prisustva te reci u knjizi, samo delo je dobilo ogromnu paznju, a imalo je i taj neki smek ostvarenja koje krsi pravila, pa kakvo je da je ustvari - ipak je kul. Knjiga k'o knjiga - razumem zasto bi se nekome svidela, ali po meni licno je gubljenje vremena, premda je danas nazalost deo opste kulture da je procitate, a nije ni nesto mnogo velika. Jedina korist koju sam ikada izvukao iz nje je ova saka jada pluseva sto dobih na gorelinkovanu definiciju :)

Ako vas zaista sve ovo zanima, verovatno ćete prvo poželeti da saznate gde sam rođen, kakvo je bilo moje bezvezno detinjstvo, šta su moji roditelji radili u životu pre nego što su me stvorili, i još gomilu takvih gluposti nalik Dejvidu Koperfildu, međutim, nisam raspoložen da se upuštam u takve stvari, i drugo, moji bi se istog momenta razboleli kada bih nešto ličnije ispričao o njima. Prilično su osetljivi po tom pitanju, pogotovo otac.
Dobri su, i tako to, neću da kažem, ali stravično su osetljivi.
Uostalom, nemam nameru da vas sada gnjavim pričajući vam celu svoju autobiografiju, i to. Ispričaću vam samo ono ludilo kroz koje sam prošao tu negde oko Božića, pre nego što sam ozbiljno propao i morao da pređem ovamo, da se malo oporavim ...

Ne, ne, nisam pogriješio u svom prvom postu na ovu temu... Goli kurac! Sam ovaj uvod mi je tako pretenciozan, odma' se iznerviram...Kao: budale ste ako vas stvarno interesuje da čitate o životu mene smarača, neću da vas gnjavim, al ću ipak malo da vas davim, iako i nisam baš raspoložen da vas gnjavim...i tako. MRŠ! Da upoznam negdje tog malog, lupio bih mu šamar. Duvaj ga Holdene!

Jes' knjiga je goli kurac. Nema poentu... i kao da je nedovršena.

Mene mrzlo da je čitam... nije mi se prvih par strana svidelo, pa sam je dao nekome za rođendan. Meni je imala veću vrednost kao ufur za napijanje.

Спем постови обрисани, спемери бановани. Немој да се понови.

Ah nemojte tako kao što rekoh prvo gospodo Trnoružicu pročitajte onda teže štivo jer to je proces mislim čitanje knjiga pođeš od lakših pa onda teže jebeš ovo probajte vi da pročitate 3 toma Kapitala tu nema upozorenja odmah te čika Marks smara svojom produhovljenošću. Taj kolje na startu pa Holdenove dileme, a to uvek i jesu, izgledaju više nego komično. Kad mi neko spomene Kapital ili mi se učini da sam tu reč negde čuo ja odmah grabim Zakon o stvarnim pravima iz 2008 pa se davim u uživanciji i realnim teretima.

Jebiga, ja juče ponovo čitao Malog princa, sabila knjiga.

Meni se jako svidela knjiga. Mada me je poslednja recenica sasekla tako duboko. Video sam neke slicnosti sa Kolfildom i eto. Ali poslednja recenica... :(

Bila je to skroz dobra stvar :))

Ali zašto raža? Zašto ne žito?

ja je volim.
ma obožavam

e ne bih ti znao reći, mada možda mi zvuči bolje u žitu, zbog one pesme što se provlači...