Prijava

El neko stavio ovo

SOPA i PIPA – poruka od The Pirate Bay!
Internet, 18. Januar 2012.

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST, ZA NEPOSREDNO IZDAVANJE

Pre otprilike jednog veka, Tomas Edison je dobio patent za uređaj koji je “činio za oko što fonograf čini za uho”. Nazvao ga je kinetoskopom. Bio je ne samo prvi covek koji je snimio video, vec je takođe bio i prva osoba koja je posedovala autorska prava na film.

Zbog Edisonovih patenata na pokretne slike, bilo je gotovo finansijski nemoguće snimati filmove na američkoj istočnoj obali. Filmski studiji su se stoga preselili u Kaliforniju i osnovali ono što danas zovemo Holivud. Razlog je bio najviše to što tamo nije važio patent. Takođe nije bilo ni kopirajta, da tako kažemo, tako da su studiji mogli kopirati stare priče praveći filmove od njih – kao npr. “Fantazija”, jedan od Diznijevih najvećih hitova ikada.

Dakle, cela osnova ove industrije, koja danas vrišti o gubitku kontrole nad nematerijalnim pravima, je takva da su oni zaobišli ta nematerijalna prava. Oni su kopirali (ili da to kažemo njihovim rečima: “ukrali”) kreativna dela drugih ljudi, a da ih nisu plaćali. Uradili su to da bi ostvarili ogroman profit. Danas su svi oni uspešni i većina studija su na spisku 500 najbogatijih kompanija magazina “Fortune”. Čestitamo – sve je to zahvaljujući mogućnosti ponovnog korišćenja dela drugih ljudi. A danas oni drže autorska prava na ono što drugi kreiraju. Ako želite da nešto izdate, morate da poštujete njihova pravila. Pravila koja su oni kreirali nakon što su zaobišli pravila drugih.

Razlog zašto se oni stalno žale na “pirate” danas su jednostavna. Mi smo uradili ono što su oni uradili. Mi smo zaobišli pravila koja su oni napravili i stvorili naša. Mi smo slomili njihov monopol tako što smo dali ljudima nešto daleko efikasnije. Mi dozvoljavamo ljudima da imaju direktnu komunikaciju između sebe, zaobilazeći posrednika – profitera, koji u nekim slučajevima uzimaju 107% profita (da, jer oni Vas plaćaju da radite za njih).

Sve je to zasnovano na činjenici da smo mi konkurencija.

Mi smo dokazali da njihovo postojanje u ovom trenutnom obliku više nije potrebno. Mi smo jednostavno bolji od njih.

I najsmešniji deo priče je to što su naša pravila veoma slična idejama na kojima su zasnovane Sjedinjene Američke Države. Mi se borimo za slobodu govora. Mi vidimo sve ljude kao jednake. Mi verujemo da javnost, a ne elita, treba da vodi naciju. Mi verujemo da zakoni treba da budu kreirani tako da koriste javnosti, a ne bogatim korporacijama.

“Pirate Bay” je zaista internacionalna zajednica. Tim je raširen po celoj planeti – ali smo ostali van SAD. Mi imamo Švedske korene korene i jedan prijatelj šveđanin kaže:

- Reč SOPA znači “smeće” na švedskom. Reč PIPA znači “cev” na švedskom. Ovo naravno nije slučajnost. Oni žele da od interneta naprave jednosmernu cev, sa njima na vrhu koji bacaju smeće niz cev dole ka nama, poslušnim potrošačima. Mišljenje javnosti o ovoj stvari je jasna. Pitajte bilo koga na ulici i saznaćete da niko ne želi da bude hranjen smećem. Zašto vlada Sjedinjenih Država želi da svoj narod hrani smećem je izvan mogućnosti naše mašte, ali se nadamo da ćete ih zaustaviti, pre nego što se svi podavimo.

SOPA ne može da učini ništa da zaustavi “Pirate Bay”. U najgorem slučaju ćemo promeniti top-level domen iz .org u neko od stotina drugih imena koje trenutno takođe koristimo. U zemljama u kojima je “Pirate Bay” blokiran, npr. Kini i Saudijskoj Arabiji, blokirali su stotine naših domena. I da li to funkcioniše ? Pa, ne baš.

Da bi rešili “problem piraterije” morali bi ići do izvora problema. Industrija zabave tvrdi da oni kreiraju “kulturu”, ali ono što oni zapravo rade su stvari poput prodaje plišanih igračaka sa naduvanom cenom i primoravanje jedanaestogodišnjih devojčica da postanu anoreksične. Bilo zbog toga što rade u fabrikama koje prave te igračke za gotovo nikakvu platu ili zbog gledanja filmova i TV emisija koje ih ubedjuju da su debele.

U video igri “Civilizacija”, velikog Sida Mejera, možete da gradite svetska čuda. Jedno od najmoćnijih je Holivud. Sa njim možete da upravljate svom kulturom i medijima u svetu. Rupert Mardok je bio zadovoljan “MySpace”-om i nije imao problema sa njihovom sopstvenom piraterijom dok nije zakazala. Sada se žali kako je “Google” najveći izvor piraterije na svetu – zato što je ljubomoran. On želi da zadrži svoju kontrolu uma nad ljudima i jasno je sasvim da ćete dobiti iskreniji pogled na stvari na Vikipediji i Guglu nego na “Fox News”.

Neke činjenice kao što su godine i datumi su verovatno netačne u ovom saopštenju. Razlog je taj što ne možemo da pristupimo informacijama pošto je “Wikipedia” isključena zbog pritiska naše konkurencije u propadanju. Žao nam je zbog toga.

hteo sam da podelim samo jedan lep i razuman komentar na ovu temu:

Po zanimanju sam ekonomista pa tako mogu da posmatram na ovaj problem sa Megaupload-om samo iz tog ugla. U ekonomskoj teoriji postoji Laferova kriva po kojoj sa porastom stope poreza poreski prihod raste samo do odredjene tacke dok ne dodje do smanjenja poreskih prihoda zbog izbegavanja poreza i stvaranja ilegalnog trzista. Tu moze da se povuce paralela upravo sa cenom software-a, filmova i ostalih proizvoda,dakle da li je cena ovih stvari zaista realna? Posto vec zivimo u vremenu gde se zalaze za iskljucivo trzisno odredjivanje cene,dakle da je cena presek ponude i traznje onda se postavlja pitanje odakle ovoliko crno trziste? Kada bi cena bila realna onda vecina zainteresovanih bi dali svoj novac i ne bi se sigurno opterecivali krekovima i ostalim stvarima koje se koriste, jer ljudima je sigurnost i stabilnost ipak bitna. Bice da se ovde radi o pohlepi velikih kompanija koje pojedu manje, koji diktiraju svoje previsoke cene a bojim se da ce doci uskoro vreme da cemo mi to sve morati da placamo i onda dolazimo do one cuvene recenice,bogati se jos vise bogate, a siromasni su jos siromasniji, kao nekadasnje robovlasnicko drustvo.

neki nikola objasnio.
u americi, za prosecnog amerikanca odnos cena/potraznja je takav da producenti zaradjuju vise nego sto gube od piraterije.

u ostatku sveta nije. sada, oni pokusavaju i ostatku sveta da nametnu iste cene, al ne ide, pa moraju silom.

ne pricam ovde samo o ekonomskoj moci... npr, prosek zapadne evrope je bogatiji znatno od amerike, ali prosecan evropljanin je spreman da da manje novca na neki novi americki film od prosecnog amerikanca, pa i cene treba korigovati potraznji, inace ode prosecni korisnik na torrentz.

E sad ja ne znam ko je šta pisao na ovoj temi jer me mrzi da čitam postove, tako da izvinite ako sam povredio autorska prava.
Inače, brzina donošenja zakona mnogo je manja od brzine napretka tehnologije, tako da se nikad ne isplati regulisati tak'e stvari.
Takođe, javljeno je da je predlog stavljen na čekanje, tako da se odmah vidi koliko će to daleko dogurati.

Занимљиво му је поређење са порезом... али оно даље и није баш.

ACTA je tu mnogo duže od SOPA i PIPA, samo što ljude blago rečeno boli kurac za takve stvari. Ustaće i boriće se za to tek kada vide da niko drugi to ne radi i uglavnom, kada bude kasno. Sve svima smeta, a niko ni prstom da mrdne da to promeni.

ACTA je tu mnogo duže od SOPA i PIPA, samo što ljude blago rečeno boli kurac za takve stvari. Ustaće i boriće se za to tek kada vide da niko drugi to ne radi i uglavnom, kada bude kasno. Sve svima smeta, a niko ni prstom da mrdne da to promeni

eno protesti po evropi, si vidio možda?
izgleda da su ljudi ustali. a sad, da li je kasno...

jbt, mi ladno nemamo teme o ACTI...

evo jedan od novijih članaka sa razumljivim objašnjenjem, sa pregledom najvažnijih događaja i bez mnogo smaranja: http://venturebeat.com/2012/01/28/what-is-acta-and-why-are-thousands-of-europeans-protesting-it/

Ustali su, ali neke zemlje su već potpisale.

Za one koji ne znaju šta je, a mrsko im je da čitaju, preporučujem ovaj video:
http://www.youtube.com/watch?v=N8Xg_C2YmG0

Ustali su, ali neke zemlje su već potpisale.

potpis ne znači ništa prije ratifikacije u nacionalnim parlamentima i - naročito - u evropskom parlamentu.

ae otvori temu o acti, nije da nije važno
sramota bre - ko da nemamo pojma o tome šta se dešava u svijetu.

ae, a ja kopamneke linkove da najdjem