Prijava

Do ovog posta si ladno mogao da prođeš kao da imaš 20 i kusur godina, ali sad si se brate odao :)

Ништа сестро, нокте сам лакирала, па скидам са ацетон.

Шта имате против нас основаца велики људи децхко ?!

Traćenje vremena, inteligencije i talenta na gluposti i budalaštine

www.vukajlija.com

Čitao sam neku teoriju da treba oko 10.000 sati prakse da bi u nečemu postao vrhunski stručnjak. Eto zašto samo malobrojni postižu veliki uspijeh.

To mu dođe oko 2 sata i 45 minuta prakse svaki dan u periodu od 10 godina. Što i nije previše, ako se uzme u obzir da je puni radni staž 40 godina po 8 sati.

Naravno to se ne odnosi na jednostavna zanimanja koja se mogu mnogo brže savladati i prelaze u rutinu.

Ali recimo, da bi neko postao vrhunski književni kritičar treba da čita i da piše o knjigama cirka 10.000 sati da i postao iole ozbiljan, ili npr. vrhunski gitarista možeš postati nakon 10.000 sati svirke, ali ako stalno isprobavaš nove stvari, ako si stalno na granici svojih mogućnosti.

Čitao sam neku teoriju da treba oko 10.000 sati prakse da bi u nečemu postao vrhunski stručnjak. Eto zašto samo malobrojni postižu veliki uspijeh.

Živa istina. Pre par godina proradi klizište u mom selu i malo malo pokida kenjalizacionu cev, svi u govnima do guše. Dolazili majstori razni uvek kad padne kiša isto... I na kraju skupi raja pare i dovede nekog Starina Đovaka, čiča udari spiralu na cev pa voda fazon kruži oko cevi i smanjuje trenje pa neće da se pokida. Uzeo je mnogo nešto, mogli smo za tu kintu da izmestimo trasu, ali eto. Poenta: Šta god radio cimaj se da budeš u tome najbolji jer se to mora isplatiti.
E sad da se vratim na temu. Khm. Godinama već nemam vremena koje bih nazvao bačenim jer radim, mnogo, iskrivio sam se ko crnac i pocrneo ko Kvazimodo. Što se ideje tiče nemam pojma, uvozi automobile, dosta putuješ, dobra je kinta a nemora da bude primarno zanimanje.

За Јовичића дефинитивно предлажем књигу. Чини ми се као да би имао живаца и материјала за тако нешто. А не бих се сложила за ових 10000 сати праксе, све се ту рачуна, и таленат, и усредсређеност на то нешто чему се посвећујеш, а битна је и област.

А ја, могла бих боље да распоредим време, лаи биће времена за то.

The time you enjoy wasting is not wasted time. Bertrand Russell

Što je najgrđe imam osjećaj da sam i ja bio organizovaniji i disciplinovaniji kad sam imao godina kao Džimiks.

Divim vam se u neku ruku momci. Ja u tim godinama, sećam se, nikako nisam mogao da uskladim časove sviranja kurcu s ostalim aktivnostima.

Čitao sam neku teoriju da treba oko 10.000 sati prakse da bi u nečemu postao vrhunski stručnjak.

http://en.wikipedia.org/wiki/Outliers_(book)

Krute jebo naslov teme ko da je definicija vukajlije.

Definišite mi gubljenje vremena. Nisam siguran, ali mislim da je to prilično rastegljiva kategorija. Uvek možeš nešto korisnije da radiš tako da se sve može zvati gubljenjem vremena. Pazi, bilo koja aktivnost koja nas ili razonodi ili nam ikako angažuje mozak nije gubljenje vremena.

Ne znam, Jovičiću ti mi deluješ kao dete koje sve hoće da zna i koga sve interesuje. Nemoj pogrešno da me shvatiš, to nije ni malo loše. Čak je i vrlo pohvalno. I koliko god smešno zvučalo ne smatram to gubljenjem vremena, pa makar diskutovao samo na forumu.