Prijava

Пошто видим да сви спомињу неки курчеви морал, и све остало, позивају се на прађедове и чукунђедове, Словене, Грке, Аваре и Варваре да видимо шта је то морал.
Пошто сам лењ да тражим стручну литературу у кућној библиотеци, а богами и по интернет пространствима консултоваћемо Википедију.

Морал је скуп неписаних правила и обичаја који утврђују међуљудске односе и просуђују шта је добро, а шта зло. Дефинише се као облик друштвене свести, систем обичаја, навика, норми. Морал је релативан, јер није исти у свим друштвеним групама и историјским периодима. Централне вредности морала су: добро, исправно и праведно.

Морал је релативан, јер није исти у свим друштвеним групама

Ок, да видимо, морал је скуп неписаних правила =>правила нису писана => то је скуп правила која се преносе са колена на колено, усменим путем => подложна су сопственом тумачењу и изменама, прилагођавању и осталом. Слажемо се?

Морал је настао у људском друштву, још у првобитној заједници. Током своје еволуције човек је, најпре, живео у малим групама где је било потребно ускладити своје потребе са потребама других. На основу изналажења решења за то, формирана су правила људског понашања и настала је филозофска дисциплина - етика.

у малим групама где је било потребно ускладити своје потребе са потребама других.

Тражење компромиса, зар не? Друштво је машинерија коју не би смео да поремети ни један једини делић, нико не сме да га угрози и зато се кроз морал тражио облик понашања који ће свима бити прихватљив, то јест', неће бити штетан, људи неће ни на који начин угрозити живот другог човека. Зар не? И морал је са те стране јако добра творевина. И то је тако све док нека институција на чијем је врху неколицина, не почне да злоупотребљава тај морал. Како га злоупотребљава? Већ смо рекли да се разликује у различитим друштвеним групама и историјским периодима. Тако што тежи да га помери у том смеру да неке сопствене ставове, моралне кодексе и остале пичкематерине постави за глобално добре, важеће, моралне. А тиме, поред тога што се самим тим, та неколицина постави изнад друштвене заједнице, нужно ускрате нека основна права људи који ни на који начин нису угрозили ту заједницу. Слажемо се?

Е сад, мене занима шта је то морално, од онога што се свакодневно може видети, а шта није. Ово је питање проистекло из оне Валсинарбове теме, и неморалног као главног аргумента против Валсинарбовог мишљења. Значи, не ради се о мојим ставовима о оној теми, нити о оповргавању вашег мишљења, него ме само интересује шта ви сматрате моралним и зашто неке ствари које сте тамо или негде другде навели као моралне и сматрате таквим?
----------------------------------------------------------------
=> - Означава импликацију. Ако и даље није јасно, идемо овако. Имамо исказ и закључак изведен из тог исказа. Ако је исказ тачан, а закључак нетачан импликација добија вредност 0 (нетачно), у сваком другом случају импликација има вредност 1 (тачно). Ако кажем да нешто имплицира нешто друго, под тим подразумевам тачан закључак.

Da ne radiš drugima ono što ne bi volio da drugi učine tebi.

Кизо, управо то. Само, твоје мишљење и тамо видех. :) Више ме интересују ови који се позивају на морал.

Reme Jovičić :)

Љољ.

Da ne radiš drugima ono što ne bi volio da drugi učine tebi.

A sado-mazohisti?

Bacaš me u rebus Čače, Njih ćemo da napušimo kurcom.

Ок, то је друга ствар Чаче, радиш нешто некоме, што би тај неко волео да му радиш.