Prijava

Od momenta upisivanja Filoloskog sam znao da mi tu nekako nije mesto. Upao sam lako na dzetbu, jer sam znao solidno srpski i engleski. Vec imam zavrsenu visu skolu, loma sam se dosadjivao pa reko' sebi, daj da probam ovo "studiranje".

Slabo sam isao na casove, isto tako nisam video autoritet u silnoj zenskadiji koja je obitavala hodnicima te mermerno hladne zgradurine. Elem, posto sam u vremenskom kontinuumu zesce oboleo od kurcobolje za odlaskom na vezbe i sl, zadesila me hrpa nepredjenog gradiva kojem, kada sam ga otvorio, nemam pojma gde je glava, a gde rep. Posle dva dana pokusavanja da skapiram gde ko udara, rekao sam sebi, fuck this shit.

Razmisljam da krenem na pripremne vezbe za politicki (soc, istorija, srpski, ustav). Oduvek me i zanimala politika i voleo bih sebe da vidim sebe kao neki kurac u crnom audiju, ebemliga. Plus, mnogo volim da serem i namazan sam, lolo.

Enivej, da li je neko imao slicna iskustva kao ja, da li gresim, dajte savete i tk to. :)

Ne znam kakve to veze ima, al' ajde. Devedeseto :)

Misliš da nećeš razviti kurcobolju na FPN-u?

Sumnjam brate, volim politiku. Mada, razumem tvoje shvatanje jer si izvukao tu potencijalu iz gore napisanog. Politiku vidim kao jedinu plodnu granu civilizacije (ostali ne uvredite se), jer je vazda bilo budala koji ce da mazu oci plebsu svojim cirkusiranjem. Plus, volim istoriju, sociologija mi je takodje fina naukica. Ustav, jebo mater, malo ce se teze zvakati, ali ako bih stavio sve na brojke, 6 puta vise mi se svidja ideja FPN-a od FIL.

Bolje sto puta promijeniti faks ako ćeš na kraju izabrati pravu stvar. Samo pitanje je da li se radi o tome da te smara filološki, ili si trenutno u fazi da te smara bilo kakvo studiranje, ako je riječ o ovome drugom, teško da će ti promjena faksa pomoći.

Ako se odlučiš na promjenu, izaberi ono što stvarno voliš, i tu se trudi da budeš najbolji, budi štreberčina, fanatično idi na sve vježbe i predavanja, shvati faks kao posao. Stekni dobru reputaciju među kolegama kao osoba koja je odgovorna i koja ne zna šta je kurcobolja. Možda će ti takva reputacija malo ići na kurac - u smislu - kontaćeš "držaće me za štrebera", ali vjeruj mi, ipak ćeš htjeti da je zadržiš i to će te motivisati da ideš dalje. A ti ako si faca i raja, taman da imaš sve desetke niko te neće držati za štrebera niti zezati zbog toga, dobar prosjek ti može biti samo plus.

Inače malo pričam i iz iskustva, jer sam i ja mijenjao faks. Na pravu sam imao dugotrajne simptome kurcobolje, pa sam batalio, a sad na filološkom sam shvatio krajnje ozbiljno faks, volim to, ide mi, i rezultati su takođe tu.

Ako se odlučiš na promjenu, izaberi ono što stvarno voliš, i tu se trudi da budeš najbolji, budi štreberčina, fanatično idi na sve vježbe i predavanja

Veruj mi, tako se i osecam, sa voljom i snagom da kidam u politici.

A ti ako si faca i raja, taman da imaš sve desetke niko te neće držati za štrebera niti zezati zbog toga, dobar prosjek ti može biti samo plus.

Nemam kompleksa oko toga ko me smatra streberom, jer jebem :) Salim se malo, ali u pravu si. Trebao sam od pocetka da upisaem ono sto sam zeleo, bez da idem na siguricu: "Ah, srpski i engleski, pf. Dacu ko iz picke."

Problem je što upisuješ faks iz pogrešnih ubeđenja, ko da ne znaš šta se tamo radi. Ti ćeš na faksu da učiš -nauku-, -teoriju-, -istoriju-, a ne muljanje, dodvoravanje masi i utaju poreza. Il si rođen za manipulatora i prevaranta, il nisi, ako me razumeš. Greota da studiraš nešto što te u srži ne zanima, a možeš po partijskoj liniji da zarađuješ i bez takve škole.

Kuplunze, kroz salu sam rekao ono o mazanju mase. Vise me zanima politika kao sistem i njeno istorijsko nasledje, ratovi, sukobi, izlazak iz istih, generalno, sistem u celini. I ne bih radio ovo zbog novca, iskreno...

I još jedna moguća zamka na FPN-u je to što i tamo ima žena koliko oćeš - skoro kao i na filološkom, samo malo manje. Tako da i tu ti se može učiniti da "ne vidiš autoritet".

Ne znam kako tebi, Jovco, ali meni je to ucenje napamet bez ikakvog smisla i nemogucnost povezivanja pojmova sa poznatim (npr. konjugacije glagola) smrt od gradiva! Treba mi nesto zivo jbt, dogadjaj, prica, godine, hepening neki majkumu! A nije bitno da li ima sise ili kurac, ucicu za sebe, a ne za njih.

Pa to je samo jedan dio učenja na filološkom - uči se i književnost, teorija književnosti, zatim sam jezik, idiomi, istorija jezika, dosta toga, daleko od toga da je samo bubanje deklinacija i konjugacija napamet. A kad uđeš u sistem, čak i tu možeš naći neku logiku. Za većinu stvari se može naći neka logika, samo kad se čovjek dovoljno udubi, a za ono što ne možeš, jebi ga - štrebaj napamet, uostalom, ima ona narodna "fakultet ne završava pametan, nego uporan"

Ne vidim sebe u tome. Kako sedim za kompom i prekucavam prevod. Jebiga, mozda neko da, ali to mi je toliko monotono. Uprkos svim tim casovima knjizevnosti i civilizacije, jednostavno, taj faks mi je smor. Sta ima da ti pricam u detalje, i sam imas istu pricu sa prava.

Pa ne vidim ni ja sebe toliko u samom prevođenju , to je nateži i najnezahvalniji posao kod jezičara, ali se vidim kao predavača, ili kao nekoga ko bi pisao neke radove o jeziku i književnosti. Ili ko zna šta još, neka saradnja sa inostranstvom, nešto vezano za medije, ko zna. Nije filološki samo da budeš prevodilac. I to jeste uglavnom dosadno, osim ako ne prevodiš neku ultra zanimljivu materiju.

Ali generalno si u pravu. Ne treba na silu ganjati ono što ne voliš

A koji si ti smjer na filološkom, spominjao si srpski i engleski, šta si na kraju upisao?

Pretpostavljam engleski - ali otkud na engleskom konjugacije?

Romanistika, rumunski. Znas kaaaako je zanimljivo. Ubilo se :D

Ja samo da prenesem licni utisak da svi koje ja poznajem, a studiraju FPN, boluju od ogromne kolicine kurcobolje za isti. Isto tako su bili odusevljeni njim pre no sto su ga upisali. Raspitaj se ti dobro sta se tamo radi (ja nemam pojma), pa onda menjaj, ako to vec hoces. Svaki fakultet ti je mrzak kada lose ide. Upregni se malo i podjarmi, sve ce ide kao podmazano...