Prijava

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/343447/Drzavni-fakulteti-ukidaju-jedan-ispitni-rok
Оно о чему се причало дакле, стигло је. Од следеће школске године, студенти на државним факултетима имаће 5 испитних рокова у којима је потребно остварити 50 ЕСПБ-а за студирање о државној грбачи и у наредној години. Дакле један рок мање и један испит више.
С обзиром да систем који је делимично (и селективно) уведен предвиђа да студент много више времена проводи на факултету (на предавањима, вежбама, при изради семинарских радова и слично), а студенту готово не пружа готово никакве повластице (на многим предметима нема ослобађајућих колоквијума, примера ради), јасно је да се овом одлуком само поставља питање жели ли држава да подигне ниво образовања у друштву, или да га уназади. Из овога произилази једна контрадикторност да држава хоће да повећа проценат образованих, али истовремено и повећа школарине, број самофинансирајућих студената, док иста врло мало улаже у свој образовни систем.
Немам ништа против да се болоњски систем спроведе у потпуности и свуда подједнако (а не да то буде остављено субјективној одлуци сваког професора понаособ), и да онда и смање број рокова и повећају број бодова потребних за наредну годину, ал' овако не иде.
На страну то што је геј тема, и што кукају само бабе и студенти, ал' ово је већ подјебавање на кварно. Да изјебу човека одједном, не би толико болело као ово ситно јебуцкање. Опљачкаше овај народ!

Ni Bolonja ni Verona nego Napoli!

blokada.
rektorata, pa ministarstva.
JEBEM IM MAJKU.

ja imao ove godine uslov i budžet još u junu, mene ne mogu da jebu lolololo

DRŽAVA DURADI NEŠTO

Jebiga, meni ove studentske kuknjavine nikad nisu bile jasne niti realno vidim neke asne od njih. Prosečno inteligentna osoba koja je visprena da uči u proseku 6-8 sati dnevno završiće svaki faks za koji iole ima sklonosti, ko neće kukaće na šta god stigne i to je to. Nikad u tome nisam video neke dileme, npr. da li je relevantno da li se ispit polaže usmeno, pismeno, kolokvijumi, moraju bodovi skupljati, imati broj uslovnih ispita, tralala... Jedino što stvarno razumem je kad ljudi nemaju para kad studiraju, sećam se dobro kako je zaspati gladan i jesti jednu mekiku i jogurt za dan.

Иако сам мало заглавио са факсом, па ми тај последњи рок у години значи бога оца, плус један на све што Лукс каже.

i ja bih da plusujem ovo što je luks rekao, ko hoće da uči počistiće u junu!

Coa, 50 bodova od sezone 2013/2014, tad mi treba da upišemo četvrtu, tako da može da nas kači samo ako omanemo jednu. Dakle, treba da nas boli kurac, prc!

mnogo vam je i tih pet. ja bih ostavio samo junski i januarski.

Болоња. Због Мусолинија.

слажем се и ја, луксе, иако сам први кукао, ал' кукам зато што ми је досадно, ја сам своје завршио па ето, глумим овде неког дрвеног адвоката, што би рекли.
претпостављам да то што си поменуо 6-8 сати учења дневно важи за 10 дана пре испита, и то у роковима кад нема никаквих обавеза на факултету, јер би у супротном било немогуће провести 7 сати на факултету и још учити 7 сати. е зато је потребно спровести реформу тако да ових 6-7 сати који се проводе на факултету уђу у те "активности учења", да то време проведено тамо има смисла.
не видим потребу да студент, по болоњи оваквој каква је, седи на предавањима и вежбама 6 сати дневно у просеку, а тиме ништа не добија, јер, конкретно на правном факултету, ништа ново не може и неће (у маси од 200-300 људи у амфитеатру) ван оног садржаја у књизи. ако се уз то не може ослободити дела књиге путем колоквијума, чему онда то седење на предавањима? бесмислено је.
да се спроведе болоња у потпуности, и онда да се смање рокови. или да се укине болоња, и опет да се смање рокови, онда бих лако стизао све у 3-4 рока ако не бих морао уопште да се цимам по предавањима.

едит: верона, због ромеа и јулије. аwwwwww.

Cilj je da se poveća broj studenata na privatnim fakultetima jer su oni jeftiniji, a bolje plaćaju profesore. Dakle, win-win situacija i studentima i profesorima, a država smanji troškove za državne univerzitete jer će na njima studirati samo lovarni i genijalni.

Šta ste očekivali kad je ministar prosvete lik koji ne može da se zaposli na državnom univerzitetu, pa čak ni na nekom respektabilnom privatnom, nego radi kao profesor na megatrendu gde predaju narodnjaci i kafanske pevaljke...

претпостављам да то што си поменуо 6-8 сати учења дневно важи за 10 дана пре испита, и то у роковима кад нема никаквих обавеза на факултету, јер би у супротном било немогуће провести 7 сати на факултету и још учити 7 сати. 7 сати

Jesi siguran? ;-) Ja eto preživeo i faks i magistrat radeći sličnim tempom, doduše mahom sam izbagevao predavanja kad god sam mogao, jer su mi bila dosadna, pošto većinom odradim sve solo.
Sad mi je radna nedelja u proseku stacionirana na negde oko 60 sati, kad projekti stisnu ide i do 90 sati, može se i to preživeti. Samo treba biti vispren. Ili lud. Ili oboje. Kako hoćeš da definišeš. ;-)

луд, дефинитивно.:) добро, мало је лицемерно да ја кукам, ако сам и сам кампањски студент. ал' и поред свега тога, чак и кад бих себе довео у ред, мислим да би тешко било учити седам сати дневно оним данима кад има предавања. јебига, људи смо, и ја бих на пиће са друштвом, до кладионице, да одгледам фудбал неки и одиграм и слично. треба ту јести, срати и спавати, такође.
истини за вољу, могуће је свести рокове на 3 у години, и поред свега завршити, ал' 'ајд' сад, нећемо у крајност.

ŠKK 5 rokova, još se žalite pa mi u Sarajevu imamo samo 3 roka pa ti vidi, sad nedavno pisali peticiju da nam daju granicni rok za one studente kojima fali jedan ispit do uslova nisu ni to dal.

denisx mi ovde imamo i po 7-8 po potrebi lololololo

A u pičku materinu gdje ja studiram.

U Sarajevu Denise :)

Mamu im, izašli rasporedi juče, dvaput sedmično imamo po 9 sati bez pauze, a ostalim danima oko 6-7 sati predavanja (s jednom pauzom od sat i po). Pa kako stići pogledati knjigu nakon takvog dana?
Realno, da uvedu oslobađanje većih dijelova ispita preko kolokvijuma (na nekim fakultetima, kolokvijumima možeš sedmicu dobiti, za veću ocjenu izlaziš na ispit, ako nećeš-ne moraš), sve bi to lakše bilo, kad bi ove godine počeli lagano to da uvode, mogla bi lako granica da se pomjeri na 60 za čišćenje, nije to nikakav bauk.
ALI NEEEEEEEEEEĆE, MRSKO IM!

na Educons-u u Kamenici ima ispita na kojima možeš dobiti 6 preko kolokvijuma, za više mora ispit (negde pisano, negde i pisano i usmeno)