Prijava

Daklem, jednostavno pitanje - šta je bolje od ta dva, u smislu čime se više štedi struja i zašto, i šta više pomaže u očuvanju bojlera i zašto?

Шта је то бојлер?

sve to zavisi koliko cesto ti treba bojler i koliki je (tj koliko brzo zagreje)

E ako ti je tesko da samo tog 31. decembra drzis ukljucen bojler, onda ne treba ni da se kupas uopste!

gasim ga samo kace kupam

dokle_vise, recimo da mi bojler treba jednom dnevno, a prilično je veliki, s tim što je uvek namešten na "dvojku", dakle da se ne puni baš do kraja....

gazimudo, jebač, bez spema, moliću, ovo su ozbiljne životne teme!

Peres sudove jednom dnevno? Mora da imas veliku sudoperu.

Pa koliko znam, bojler ima termostat, odnosno kad ugreje vodu on se ugasi. E sad, posto se vremenom voda hladi, on se opet sam i pali..
A kad bi bio stalno ugasen, onda bi morala bar pola cuke ranije da ga ukljucis da bi mogla da se okupas. A mene to smara.
A i, ako bude ugasen,onda nes imati tople vode za ruke, a zajebano je umivanje ledenom vodom..

dokle_vise, recimo da mi bojler treba jednom dnevno, a prilično je veliki, s tim što je uvek namešten na "dvojku", dakle da se ne puni baš do kraja....

za jednom dnevno je verovatno bolje da se ukljucuje samo kad treba, posto ne verujem da ima toliko dobru izolaciju da malim dogrejavanjem drzi vodu toplom.

Ako hoces da ustedis struju, smanji temperaturu samo.

http://www.takolako.rs/user/include/takolako/images/items/3304aparat%20za%20kuvanje%20vode.gif
imam 4 ovakva i sa njima obavljam provec pranja genitalija i ako ostane vode operem se i ispod pazuha

bem li ga, neam pojma kakvu izolaciju ima... do sada sam ga uvek držala uključenim, što svakako olakšava život jer ne moram da se "planiram" tuširanje, a sad sam prešla na ovaj drugi režim, pa me jebe to planiranje, jer moram barem sat vremena ranije da ga uključim (volim dugo da se tuširam). čekam sad račun za struju da vidim da li je imalo kakvog uticaja...

a šta je štetnije za bojler?

Bojler ne gasiti osim u slučaju problematičnih situacija, najbolje na dve trećine ili tri četvrtine maksimuma, tada mu je iskorištenost najoptimalnija, naravno ako se koristi svaki dan. Uključivanje i isključivanje ne vodi ničemu, em se trošak struje drastično povećava em se bojler razjebava.

To mi je profesija

Moj povezan sa kotlom za parno grejanje, tako da stalno imam toplu vodu, a ne trošim struju na njega. Kacam buržuj.

e fala alkaloid, ta info mi je trebala! nije meni račun nešto veliki do sada bio, oko 1200 din, al reko daj da uštedim ako se igde uštedeti može, pa 200 dindži - 200 dindži. a to mi posle palo na pamet, džaba meni da uštedim pare, ako ću da razjebem bojler pa posle da kupujem novi...

bojanboj
Moj povezan sa kotlom za parno grejanje, tako da stalno imam toplu vodu, a ne trošim struju na njega. Kacam buržuj.

Takođe. A Beograđani moraju čekati jeftinu struju da bi se kupali, lolo! Mada, zajebano kad se kotao sjebe!

Lemajo, bojler, kao i većina drugih mašina i aparata, je projektovan tako da radi 24 sata dnevno. Recimo da bojler ima životni vek od 20 godina, on će toliko da traje bilo da je uključen celog dana ili da radi sat vremena dnevno.
Tako da ako ga već arčiš, arči do kraja. :)
A mislim da je, što se struje tiče, jeftinije da bude stalno uključen. Tako će i kad se voda malo ohladi on da se uključi na kratko i da je samo malo dogreje, a ovako greje hladnu vodu.

MA realno ako vas ima 5 ili više u stanu i da se minimalno jedno bavi nekom fizičkom aktivnošću onda i treba da je skoro stalno upaljen. A ako si ti sama ili sa partnerom onda nema potrebe za tim.

Uvek ukljucen, nikad ne znam kada cu morati da se "plaknem".