Prijava

Bojler se ne pali, već se uključuje!

ZBOG ANICE I BOKALA VINA, ZAPALIT ĆU SVE BOJLERE DO KNINA!

Фејзбукманијак

bojler se pali u 12 noću kad je jeftina struja a gasi se u 8 kad počinje da piči skupa

Bojler se pali, (da ne kažem uključuje) ujutru sat-da pre skupe tarife da se ne bi toplota tokom noći bez veze rasipala.
Tako da bude maksimalno topla pred jutarnje zapiranje.
Preostala mlaka voda se koristi tokom dana za sudove i slično.

ako se 4 clana porodice kupaju bar jednom dnevno onda je isplatljivije da se drzi non stop upaljenim. u ostalim slucajevima trebalo bi da se gasi. tako meni rekose.

Ako je u četvoročlanom domaćinstvu bar jedan član uživalac nikotina, onda uopšte nije bitan režim rada bojlera, jer je razlika u ceni manja od vrednosti jedne paklice cigareta. Kad imaš za cigarete, valjda imaš i za struju.
A ako niko ne puši, onda nije bitno kako radi bojler, jer ste razliku u ceni zaradili ne kupujući cigarete.

to za tajmer mi ne radi posao. ja se u proseku kupam dva puta dnevno, popodne i pred spavanje, nikada ujutru. i kad uđem u kadu, ne izlazim dok ne potrošim svu toplu vodu (bojler 80l). kevinu dinamiku ne znam. za sudove imam bojlerčić u kuhinji, ispod sudopere. drugi problem sa tajmerom je taj što nemam drugara koji bi umeo da namesti, a zarekla sam se da mi majstori više neće u kuću ulaziti neće, osim ako nije apsolutno neophodno. radije bih plaćala duplo skuplju struju nego da mi ta gamad ponovo prelazi prag (pre par godina sam imala toliko jezivo iskustvo sa nekoliko majstora, jednog malo falilo da bijem)...

Lemaja pozvala čoveka da joj namesti slavinu, a onda on njoj tražio isto to.

Lemajiću, u tom slučaju ti je rešanje protočni bojler. On nema rezervoar koji 24 sata zrači toplotu i greje ti zidove bez potrebe. Kupi trofazni protočni bojler, najjači što može da ti instalacija podnese i uživaj u neograničenoj toploj vodi. Platiš što potrošiš dok se brčkaš i ništa više.

slobodan izbor kapiram,kako ko misli i treba,tako nek radi.

Ja gasim bojler preko dana, a palim ga noću jer imam dovoljno vode u njemu za ceo dan, a od ponoći je toliko jeftinije da se više isplati noću da zagreje. E sad, da li ga to kvari ne znam, ali evo traje već jedno 15 godina, dodouše uz jedno menjanje grejača, a račun za struju mi nije neki ubica.

daklem, stigli su rezultati eksperimenta:

mesec dana je bojler bio uključivan samo po potrebi, u domaćinstvu sa dve članice, koje sprovode svaka po jedno tuširanje dnevno. u tih mesec dana, u kući su u periodu od nedelju dana boravile dve gošće, koje su takođe imale dinamiku od po jednog kupanja dnevno.

bojler je 80 litara, dobro izolovan, namešen da se greje do "dvojke", paljen je u proseku jednom dnevno, a od jedne ture zagrejane vode moglo je da se izvuče dva tuširanja (čak i kad je razmak između dva tuširanja bio 12 sati, jer zbog dobrre izolacije bojler je dugo držao toplu vodu).

uobičajeni račun za struju, pre eksperimentalnog perioda (kada je bojler bio konstanto uključen) je iznosio u proseku 1200 dinara.

račun za struju za eksperimentalni mesec je iznosio 900 dinara.

nije velika ušteda, ali je ipak drugačije kad račun platiš hiljadarkom i dobiješ kusur, a drugče je kad moraš da dodaš na hiljadarku... te tako ovqj mesec sebi mogu da priuštim dezodorans i da se više uopšte ne kupam!

Lemajo, za ovo istraživanje si zaslužila makar nominaciju za Ig Nobela a Vukajlijaši bi mogli da ti sponzorišu novo istraživanje, na primer, da li je jeftinije putovati kolima do Barselone auto-putem uz plaćanje putarine ili sporednim putevima uz veći utrošak goriva. Dva puta tamo i nazad, uz plaćene troškove puta i smeštaj na odredištu.

hahahahah zovite me RTS SAT Mitbaster!

I ja sam od juče počeo da isključujem. Jebiga, kada mi stigao račun 2.200 za struju, pa bar preko toga da probam da uštedim. Jbg, kad i svaki dan kuvam, mašina za veš je uključena svaki drugi, TV, Lap Top, Komp, punjači, svetla...

EDIT: Inače, sviđa mi se koncept teme u potrebu istraživanja i uštede.

Brao Lemajić na istrajnosti, hvala što si iznela rezultate. Inače, samo si potvrdila moju teoriju o odnosu broja članova i načina upravljanja bojlerom :)