Prijava

Moze se reci da sam odavno sposoban za rad i verujem da bih se u izvesnom broju poslova solidno snasao. Cale ne moze, a i ne zeli da finansira svaki moj prohtev, pa mora bulja da se mrdne leti ako planiram da ispunim sve sto sam zamislio. No, sve razumete i bez detaljisanja.
Kao sto naslov teme kaze, zelim da saznam vise o omladinskim zadrugama, nacinu na koji funkcionisu, lovi koju mi maznu, roku izmedju posla i isplate itd. jer zaista nemam iskustva sa istom. Pretpostavljam da moram neki dinar odmah da dam, ali me interesuje kakva su vasa iskustva i da li se odnos rad/lova makar malo isplati (ako se radi preko zadruge). Ponavljam, nisam se do sada susretao sa slicnom organizacijom. Verujem da je bolje naci posao i uopste ne ulaziti u Zadrugu, ali nisam se snasao jos uvek i pitanje je da li cu ikakav pos'o ugovoriti. Pisite i izvinite ako se ponavlja tema.

Gde živiš Sevaste?

Beograd, periferija tacnije.

Ја сам се прошло лето јавио Задругу у мом граду, оставио им најосновније податке, и после пар дана су ме звали и питали ме да ли сам заинтересован за очитавање бројила. Пристао сам, рекли су ми кад да одем у Електровојводину на обуку, отишао сам, обавио те формалности, одрадио посао и одма следећег 1. у месецу сам добио зарађено. У динар.

ЕДИТ: Ако хоћеш посао, мораш да их смараш, да их зовеш сваки дан, да им идеш тамо у те канцеларије и да их пропитујеш, мене је укењало да су ме звали...

Pa dinar onoga sto je ugovoreno, ali pretpostavljam da nesto uzmu od poslodavca. A jel su ti naplatili clanarinu ili nesto toga tipa?

Krpobabiću, pa zar i na Vukajliji?

Vidi nekog lokalnog građevinca, posao nije lak ali oni uvek pošteno plaćaju i stalno im treba radnik koji se ne petlja mnogo, a voljan je da se cima. Omladinske zadruge su mašine za pare, njima se veoma često živo jebe za radnika i uvek gledaju da te zavrnu, a ako se busaš prestanu da ti nalaze poslove. Šljaka je maltene ista, samo što ćeš sa zadrugom lošije proći.

Kao možda najbolju varijantu mogu ti preporučiti da probaš sa nekim od Vukajlijaša koji ima neku zanatsku ili trgovačku varijantu - evo ja pozivam svakog takvog koji je voljan da te isproba da ti ponudi sezonsku šljaku za neku normalnu kintu.

Sem tih opcija, uvek možeš probati da pronađeš neku varijantu mesec-dva na moru ili negde u seoskom turizmu, ako poseduješ bilo kakvu veštinu.

ЕДИТ: Ако хоћеш посао, мораш да их смараш, да их зовеш сваки дан, да им идеш тамо у те канцеларије и да их пропитујеш, мене је укењало да су ме звали...

A 'bem ih usta, onda mogu da izvisim 'ladno.

Ако хоћеш паре, а са периферије си, ево шта требаш да урадиш. За месец, два ће кренути први кукуруз да ниче, иди и свако вече бери кукуруз, не мораш пуно. џак један, евентуално 2, колико можеш да понесеш до куће, и онда иди у задругу и продај им тај кукуруз, нит копо нит оро, а на добитку си опет... А ни сељацима неће пуно шкодити тај џак кукуруза, само мораш да мењаш њиве свако вече да не провале, а и да их не оштетиш пуно, и немој у прве редове, уђи мало у кукурузе, два три реда и ту бери, и пробај без лампе да идеш да те не види неко, и обавезно нешто тамије да обучеш и паре су загарантоване, какве задруге какве пичке материне, ово су ти паре загарантоване, а посао пола сата сваки дан, а добијеш одличну лову ако узмеш 30 џакова... А ако оћеш још веће паре, онда можеш да и окруниш кукуруз, онда ће још више паре да добијеш, јер скупљи је џак окруњеног кукуруза него овог обичног... Ето, сад знаш како да узмеш лову...

Pa dinar onoga sto je ugovoreno, ali pretpostavljam da nesto uzmu od poslodavca.?

Не знам који су дилови, али мени су Електровојводини рекли која је цена очитавања бројила за куће, која за станове и која за локале, и кад сам завршио посао, прерачунао сам колико лове би требало да добијем и толико сам и добио. По којој логици-не знам.

A jel su ti naplatili clanarinu ili nesto toga tipa

Јок. Џаба је све, само сам морао из школе да извадим потврду да сам редован ученик.

Продаће те задруга у Италију да будеш проститутка.

ali me interesuje kakva su vasa iskustva i da li se odnos rad/lova makar malo isplati

S obzirom da od obrazovanja najverovatnije imaš samo osnovnu školu, svaki odnos rad/lova ti se isplati.

Zadruge uzimaju 30% od zarade. Ali ne od tebe, nego od firme.
Dakle, ako tebi zadruga kaze da ti je plata 70 dinara na sat, znaj da su oni od firme dobili kintu za 100 dinara na sat. Ali jebiga, ide ti staz, imas zdravstveno..
Moracu i ja da se aktiviram opet.
Pre sam bio uclanjen u jedno 5,6.. Moze da se nadje posao,al je uglavnom u Dobanovcima, Surcinu i tako nekim picka materinama.
Ovo po blizim destinacijama uglavnom traze zenke da budu promoterke i tako ta sranja ili ti upadne neki posao koji je 1,2,3 dana max. a za to se skoro pa ne isplati da cekas po 2,3 meseca na isplatu..
Sto se tice para , nece te zajebati,al da moras da ih smaras da ti nadju posao moras, i pritom treba debelo da te usere!

S obzirom da od obrazovanja najverovatnije imaš samo osnovnu školu, svaki odnos rad/lova ti se isplati.

zavisi, meni kinta treba za trosak i zajebanciju, valja proceniti koliko sam spreman da sljakam za to
dok ne zavrsim gimnaziju i faks ovo je verovatno najcesci nacin na koji cu stizati do love

Нема шљаке нигде у пичку материну, тражим ко блесав ал коооратз. А опасно ми треба кинта...

Vidi nekog lokalnog građevinca, posao nije lak ali oni uvek pošteno plaćaju i stalno im treba radnik koji se ne petlja mnogo, a voljan je da se cima.

Ауф! Проведох времена на грађевини. Одржало ме у животу то што сам ћутао и што сам би јачи од осталих. Често ти први колега на грађевини директно дошао са робије. Гурне те са грађевине или ти спусти циглу на главу, само ако му је досадно. А да те удари или посвађа да изгубите посао, да ти украде и да те лагано набеди лажно, па то му је занат. Хоћеш да радиш са дном, видећеш талог.

Dragisic motiviše! Realno ovo treba da pročitaju svi koji misle da su to lake pare. Još nije pomenuta ni vrućina... Ko god bi na građevinu treba da razmisli da li mu stvarno toliko trebaju pare. Ako ideš da zaradiš za bleju odustaćeš posle dva dana.

Da se mi razumemo. Lopata je moje penkalo! Ne bojim se ni sunca, vlage, mraza, ni otrova, ni tereta, koliko budala. Često samo jave, satrala ga prikolica, dok je seko brusilicom, nije čuo, nije znao da se čuva, nije imao svoj šlem od pišljivih 300 dinara.

Те задруге су ти го курац и ту немој ни да идеш ако немаш бар неку везу код њих или бар верујеш да имаш много среће. Они функционишу на фазону да имају брдо чланова и стално добијају понуде од фирми из околине. Онда задруга зове неког свог и нуде му посао. Е сад, фазон је што прво зову оне што имају неку конекцију, у супротном ће да ти увале неки посао типа да чистиш септичку јаму код деда Раке. Дакле, послове које нико неће нуде јадницима. Ја сам се негде тако као ти, пред крај средње, учланио у једну од тих задруга (наравно да се учлањење плаћа 500-1000 динара, што значи да ти треба бар један посао да повратиш паре). Никад ме позвали, ма ни реч. А рекао тамо, радим било шта, само зовите. Имај и на уму да ти они не налазе сталан посао, него ти увале рецимо да носиш гајбе три дана у Меркатору, за 800 кинти дневно.

Од свих тих послова, ја бих ти препоручио да ако си физички колико-толико јак и немаш фрке око тегљења терета, иди на грађевину, то ти је рај за тешку али сигурну зараду. У зависности од посла и послодавца можеш лако да узмеш 1000-2000 дневно.

Други предлог ти је да се информишеш мало по нету, сад кад дође лето треба све и свашта да се бере, поготову вишње и малине. Е то се плаћа по килограму, рецимо 10 кинти да обереш кило, па ти удри. По највећој врућинчини, ако си млад и алав на паре иди, обереш 30 кила и ето ти 3000 дневно зараде.