Prijava

Венера има тако спору ротацију да је она чак спорија од њене револуције (брже се окрене око Сунца него око своје осе). А гравитација је мало мања од Земљине. Постоје неке хипотезе да је судар Венере са неким другим телом успорио њену ротацију. Венера нема магнетно поље, а теоријски се сматра да је разлог управо спора ротација. Онда хипотетички, ако би се некако покренуло језгро Венере и убрзала ротација, повећале би се центрипетална и центрифугална сила и вишак гасова би се избацио у свемир, смањио би се атмосферски притисак, јавило би се магнетно поље и можда би Венера могла да постане гостољубивија планета јер се ионако налази у зони насељивости Сунчевог система, мада је то сама унутрашња граница.

А с друге стране ако ни Марсово језгро није активно, онда ни Марс не би требало да има брзу ротацију као Земља. Међутим, Марс има нормалну ротацију и дан му траје мало дуже него на Земљи. Марс има атмосферу, али веома танку.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7d/Mars_atmosphere.jpg
Претпоставља се да је разлог недостака Марсовог мaгнетонг поља превелико хлађење језгра, тако да не постоје кретања унутар планете које могу да створе довољно јако магнетно поље. А зато је и Mарсова кора много дебља него Земљина.

http://vukajlija.com/forum/teme/5469-tripovanje-svemira?strana=28#post_2788699
brate,al koja tripcina kad se zagledas u sliku
samo zamislis kako je jedan piksel ovih svetlecih tackica hiljadu galaksija fazon i pogledas u taj prostor i to je nesto najblize sto moze uopste neko biti svestan te jebene preogromnosti

Не да је трипчина, него трипчина на шурнаести степен. Глава да те заболи. Замисли само да зрак светлости путује од једног до другог краја милијарду година!
А пази, ја сам поставио клип где се напомиње само видљиви део свемира. Постоје делови које ће људи моћи да виде тек за неколико милијарди година.

Sto se tice jezgra, Zemljino spoljasnje jezgro je u tecnom stanju i njegovo kretanje proizvodi magnetno polje. Marsu je jezgro "umrlo". Veneri je, barem tako kazu, "na samrti".

EDIT: Inace, rotacija ne zavisi od rada jezgra. Zemlja bi morala da ima drugaciju rotaciju kada bi se svi parametri stavili u racunar. Ili masu, ili revoluciju. Stvar je u tome sto je sudar sa Mesecom poremetio i Zemljinu i Mesecevu rotaciju. Hvala mu na tome, omogucio nam je zivot. :D

Онда је Венеру успорио судар са неким другим телом. А Венера једина има обрнуту ротацију од осталих планета. Гледано са Венере, Сунце излази на западу, а залази на истоку.
Али убедљиво најлуђе кретање има Уран. Њему је оса нагнута око 90 степени у односу на путању око Сунца.
http://www.planetsforkids.org/upload/-uranus-b.jpg

To za Venerinu rotaciju je najverovatnija teorija. Mada me zanima i za Merkur, kakva mu je rotacija i tako to.

Te gasovite planete su mi mnogo interesantne. Mada mislim da mi nijedno nebesko telo nece biti zanimljivije od Zemlje.

Меркур нема ротацију, нема ни атмосферу. Увек му је једна страна окренута Сунцу. На светлој страни је температура преко 400 степени, а на тамној мања од -180 степени.

kako nema rotaciju
svako nebesko telo ima rotaciju
cak i sunce i galaksije

Сад сам нашао. Раније се мислило да му је увек једна страна окренута Сунцу, као што је једна страна Месеца окренута Земљи. Међутим, после бољих испитивања откривено је да се Меркур окрене 3 пута око своје осе за време 2 обиласка око Сунца. Темпретауре варирају од -170 до око 400 степени Целзијуса..

za nas je samo tackica

a u stvari je bomba jaka

koja je njihova havarija

sta kod njih tacno dimi
koja je njihova realnost uopste
x
mnogo milijardi
ma sta milijardi
zilijardi
ne mozemo znati kakve se havarije tamo desavaju
al upravo to jebe
misticnost jebe

nisu prikazali najjeziviji zvuk,tib,jedan saturnov ili jupiterov satelit

znam da on voli o tome da cita pa cemo ga sacekati...

ja se uglavnom fokusiram da napravim pare za kurve i koks, al ovako naidjem na nesto i onda krenem da tripujem svasta i da razmisljam o ovim sranjima :/

au koja prehavarija sudaranje crnih rupa jebeno(sad ce neko da baci skech kao lezbejke hahah kapiras tj nece sad kad sad rekao da hoce posto barem mogu prepoznati da to nije spontano kad vec ne mogu skapirati da sama fora nije spontana) sta se tu desi jebeno kad se sudare crne rupe napravi se jedna velika crna rupa ili sta ili izbacuje prejunecu kolicinu energije