Prijava

kul su svedjani, komunizam na nivou :)
pretpostavljam i da pomazu, ako ne umes sam da se snadjes? pametni su oni, prihvate te ko svog, i vremenom te uklope u drustvo, umesto da izoluju imigrante i da naprave kosovo ili neke delove francuske...

Arapi dovode turistički jedni druge pa ostanu za stalno, ta bagra se nakoti
najgori su Somalijci kol'ko ja znam
Mada ako nikog ne diraš niko ni tebe ne dira, živiš svoj život i uživaš

http://radio.nrk.no/direkte/p1_oslo_akershus
Ako neko uci, da ima da slusa i nista ne razume

Da prenesem ja nešto svog iskustva o Norveškoj. Bio sam u Stavangeru pre dve nedelje poslovno. Nisam se dugo zadržao, nekih nedelju dana. Imao sam prilike da pričam sa dosta Norvežana, i ovo bi bilo ono što sam čuo od njih, ili primetio:
- Norvežanin se od malena uči da je niko i ništa, da nije ništa posebno i da ne treba da se ističe. Ti si samo jedan mali čovečuljak koji ako se ponaša normalno i radi vredno i pošteno svima će biti bolje.
- Svi imaju relativno ujednačene plate, tako da ne postoje ogromne klasne razlike. Klasičan programer kod njih ima veću platu od premijera države.
- Bogatstvo se ne ceni, i ne vole ljude koji se bahate. Na ulicama stvarno nisam video napucanih automobila, uglavnom su to sve novija kola, ali klasični porodični automobili.
- Imaju nenormalne rezerve nafte, i sav prihod od nafte se konstantno ulaže u njihove rezerve za crne dane. Sve političke partije imaju međusobni dogovor da se od godišnjih prihod od nafte 97% stavlja sa strane za "crne dane" a 3% se koristi za budžetske izdatke. Znači, neverovatno ali istinito, sve političke partije imaju dogovor da rade u kolektivnom interesu, a ne da sjebu narod kao kod nas.
- Ljudi sa kojima sam imao kontakt su uglavnom svi bili jako prijatni i otvoreni.
- Kuće su im IDENTIČNE (ne baš doslovno, ali skoro). Sve koje sam video se prave sa fasadom od drvenih dasaka ofarbanih u crveno. Nemaš palate koje štrče i bodu oči.
- Kao i sve države sa visokim standardom, ekstremno je sve skupo. Ako ideš iz zemlje Srbije kao turista ili ponesi vreću para, ili ponesi dve vreće hrane sa sobom.
Ak' se setim još nečega napisaću.

Ukoliko razgovarate o pacijentu sa, na primer, njegovim bivšim komšijom..a taj razgovor čuje neka treća osoba i prijavi vas, preti vam kazna od 6 meseci zatvora. Informacije o pacijentu možete da dajete jedino članovima porodice.

Musašie, evo me u Oslu, kod kraljevske palate. Gde si ti, ajmo na pivo??

HAha... nice one...
Ja tek pred kraj god. pocetak sledece.. i mislim da ce biti neka zapizdina
jedino covpa da se javi... alo da li se cujemo

Jel može u Norvešku da se ode, traži posao i da središ papire u imigracionoj službi da ne moraš da se vraćaš u Srbiju? U Švedskoj je bio taj fazon.

ma samo se oženiš sa šveđankom i boli te uvo

Ako nekome može pomoći, evo nekih sajtova koje sam dobio, a tiču se posla i odlaska u Norvešku. Ja ih nisam proučavao, još uvek.
http://www.cribsnorge.se/norska-loner#h
http://www.udi.no/ - direktorat za emigraciju
https://tjenester.nav.no/stillinger/forside - norveški zavod za zapošljavanje
http://www.finn.no/finn/realestate/lettings/browse1 - stanovi u Norveškoj
https://www.nav.no/Forsiden - sajt za poslove
http://www.nokut.no/en - za priznavanje diplome jezika
http://www.statoil.com/en/careers/jobopportunities/pages/default.aspx - sajt njihove najveće naftne kompanije

знате ли енки добар кафић у норвешкој сморио сам се

norvesku je sjebalo ovo igranje amera sa naftom, stize recesija, ne bih se ja zaletao

mada opet je bar 5 puta bolje nego ovde tako da..

E, hvala Ujo pogledaću sutra sve to na tenane. Ja sam prošle godine bio 6 meseci radio u Švedskoj, ali nisu hteli da mi izdaju radnu dozvolu, kao vraćaju sve koji ''ne moraju'' da idu iz svojih zemalja, pa primaju ove azilante, što je po meni malo glupa teorija (ne bi trebalo da ima veze sa mnom, bio sam na radnoj dozvoli, sam našao stan, izdržavao se od rada i čak sam naučio sasvim solidno jezik za taj kratak period). A bio sam 2 puta u Oslu poslom, nisam stigao da se raspitam o svemu za emigraciju tamo. Ne znam kako oni stoje sa nekom elektronskom industrijom, gde bih mogao da nađem posao kao elektrotehničar.

Nema na čemu, seti se i nas ako uspeš tamo :-)

Kakve su im pičke tamo?