Prijava

Ozbiljno pitanje, za nekog ko je fizičar, ili je radio sa optičkim kablovima:

Ako sa jedne strane fajbera staviš laser diodu da ubacuje svetlo uskog spektra (800-830nm), a sa druge strane imaš otvoren kraj fajbera, bez receptora, pod kojim će se uglom rasipati svetlost (fotoni) na drugom kraju.
Ili drugačije da zamislite, recimo ako je prečnik kabla x, koliki će biti prečnik osvetljenog kruga na ravnoj pozadini na udaljenosti od 10 cm?

I, još bitnije, da li ovo zavisi od dužine, ili samo debjine kabla. Takođe, da li zavisi od talasne dužine svetlosti. Ili od materijala od kog je kabl. Zavisi li od multimode-singlemode?

Jebe me, ne mogu da nađem na internetu teoriju koja objašnjava ovo, pa ako neko zna da me uputi, bio bi jako zahvalan, pa reko da probam i ovde.

Spemeri, banovaću vas puškom ovde, bez zajebavanja. Ako nemate ništa pametno da kažete, nemojte.
Upozoreni ste.

Kapiram da je multimode-Singlemode vrlo bitan faktor, jer se kod singlemode manje rasprsuje

da, al mi je najbitnije, dal zavisi od duzine kabla, iskreno... i treba mi dobro rasprsivanje, dakle multimode.

kad bi samo mogo da nadjem neku jednacinu kojom mogu da bar pretpostavim kolko ce mi trebati rastojanje za 2 cm precnik kruga...

Ja imam u radionici firme za koju radim nekih optičkih kablova za razne namene...i kapiram da nije baš toliko teško da se nabavi parče za možda neku praktičnu probu?

ma, probace se to na kraju, nema sumnje, al je muka da ne bude iznenadjenja posle kad se promeni tip kabla, ili se promeni duzina npr...

a i hteo bi malo da proracunam kako ce to da ide prvo. volim kad znam sa cim radim pre nego sto radim... al mi fali fizika ovde.

Samo, ako ne bude spema, nema ni odgovora.

moj opticki mis daje oko 20ak santimetara, ako ti nesta znaci

Je l' ti znači nešto ovo?
https://www.slac.stanford.edu/slac/sass/talks/opticalfiber.pdf

Takođe, je l' si pokušao da nađeš nešto u stranoj .pdf literaturi na temu fiber optičkih telekomunikacija, tamo ćeš najpre iskopati neku formulu? Evo ti recimo ova, jeste da je izdanje 2007. ali možda ti posluži.
http://icole.mut.ac.ir/downloads/SC/W07/Fibre-Optic%20Communications-ICOLE2013.pdf

Kelte, ima da se izviniš za tu prijetnju oko spema.

Naso sam, parametar je numerical aperture, I samo od njega zavisi, ne od dužine. Fala bogu pa daju taj podatak uglavnom ovi sto prodaju kablove, tako da je ok.

Možeš da spemujes kizo sad ako si hteo, ako ne da zaključavam.

Tripovanje optičkim kablovima...

A neću sad. Ja spemujem da pomognem.