Prijava

у мађарску су ушли након што су сјебали хитлера, то је било пре 59 година, сад не би могли ни јадну пољску да победе у рату

Google je danas na početnoj strani okačio posvetu Sali Rajd povodom 64 godine od rođenja. Odem da vidim ko je u pitanju i ispostavi se da je u pitanju njihova prva žena u svemiru. Čitajući o njoj naiđem na ovaj tekst:

Na današnji dan, 26. maja 1951. godine, na svet je došla Sali Rajd, prva Amerikanka i najmlađi astronaut u svemiru.

Iako je često mišljenje da je Rajdova bila prva žena u svemiru, to je zapravo Valentina Terješkova, dok je Sali Rajd prva žena iz Sjedinjenih Američkih Država koja je otputovala u svemir.

E sad, ja za Valentinu Terješkovu znam oduvek kao za prvu ženu u svemiru, znam i neke anegdote o njoj (morala je i ona po tradiciji da zapišava točak autobusa na putu za lansirnu rampu, kao Gagarin i svi posle njega, zaspala je tokom orbitiranja i propustila jedno redovno javljanje bazi, pa je Korovljov rekao da dok je on glavni, žene više neće ići u svemir i tako je i bilo) a za Sali Rajd iskreno nisam čuo (mada dosta toga o istoriji kosmonautike znam), pa mi bilo čudno da postoji "često mišljenje da je Rajdova bila prva žena u svemiru". Mada, u pitanju je tipično amerocentristično poimanje istorije pa i nije toliko čudno. Isto kao što smo godinama učili da je najviši vrh Evrope Mon Blan, a tek nedavno sam naučio da je ipak u pitanju Elbrus.

Brate Maratone za Rajdovu je samo potpuna mentalna dijabola zatvorena čitav život u pećini mogla da pomisli da je prva žena u svemiru. Maltene je opšta kulutura da znaš da je Terješova u pitanju kao prva žena u svemiru. Imaš pravo, najverovatnije je u pitanju amerocentrično poimanje istorije.

зашто руси држе тепихе на зидовима?

зашто руси држе тепихе на зидовима?

izolacija sto zvucna sto toplotna, to samo u nekim posebnom djelu zapizdine, pravili im pretanke zidove.

Руси културно јебу Амере. Бар поезијом и музиком, а шта је културније од тога? Ко се не слаже, нек се јави да му дам примере. Ал не јебу Швабе, ту су негде на истом. Руси и Немци треба да поделе Европу, а да избаце Амере, а мрш у пичку материну.

А опет су највећи извозници културе на свету. Мада капирам да је то сад због интернета углавном, али свет се претвара у једну велику Америку.

Valdemare... Ne. Muzikom definitivno ne prednjače Rusi. Bar ne gitarskom.

A zapadnjaci se trude da svaku stvar učine da u njoj može da uživa cijela porodica, od najmlađeg mladunčeta do najstarijeg isto toliko željnog pažnje člana.

Daj mi ruskog Bukovskog (da, jebe mi se da u književnosti tražim smisao života i ljepotu u njemu) i oprostiću ti što nijednu lošu stvar za Ruse rekao nisi.

Sprda se Valdemar no se ja palim ka budala, umjetnost nema veze s nacionalnim porijeklom, genij ili talent se postaje sticajem životnih okolnosti. A ja samo staram :(

Daj mi ruskog Bukovskog (da, jebe mi se da u književnosti tražim smisao života i ljepotu u njemu) i oprostiću ti što nijednu lošu stvar za Ruse rekao nisi.

Vladimir Sorokin. Viktor Peljevin. Venedikt Jerofejev. Jurij Poljakov.

Muzikom definitivno ne prednjače Rusi. Bar ne gitarskom.

Al klavirskom...

I deder mi dodaj link od nekog klavirskog komada po tvojem izboru.

америчка цивилизација је највише учинила за човечанство

Njemci su ubermenšovi, kaki kurac Rus.

Руси културно јебу Амере. Бар поезијом и музиком, а шта је културније од тога?

Ovo je toliko obmanjujuće, da nemam reči. Kako neko ko se izdaje za bibliofila uopšte može da napiše ovo?

Prvo, čemu potreba da se čitava jedna raznovrsna kultura stavi iznad čitave druge raznovrsne kulture na osnovu subjektivnog utiska koje su neka dela ostavila na tebe?
A ako ćemo da koristimo neke malčice objektivnije metode tipa međunarodne nagrade, samo je četvorica Rusa (3 Sovjetski savez + jedan bez države) dobila Nobelovu nagradu za književnost, naspram 10 Amerikanaca (+ T. S. Eliot koji je rođen u SAD).
Da, da... pre nego što neko počne da piše kako to nije nikakav pokazatelj kvaliteta i kako je Nobel zapadnjačka zavera gušter-ljudi, setite se da ju je i naš Ivo Andrić dobio i da su u tom slučaju svima puna usta ponosa i hvale.

Drugo, opskurnost kompozitora ne govori ništa o njegovom (ne)kvalitetu. To što nikada nisi čuo za američke kompozitore klasične muzike, govori nešto isključivo o tebi.

Ako ćemo već da spinujemo, spinujmo do kraja.