Prijava

Serem vam se u ton film.

Bakunjin je mađija lik. Kida.

kako kad je anarhista?

Pa zbog toga je i do jaja, jedini od tih komunista koji mi se baš sviđa. Pogotovo pogled na religiju.

Mendel je mađija lik. Ukršta.

Malo ljudi shvata da živi u stvarnosti koju su oblikovali Hegel, Sartr, Džon Stjuart Mil, Marks, Bakunjin i kompanija filozofa koji su se bavili teorijom društva.

i dalje ne vidim zašto se priča o njima na temi o evoluciji živog sveta, dnk i mutacijama kako stoji u naslovu? Bila je ona tema o svemiru tu su filozofi prestali da kenjaju posle 20-25 stranica. Ovde ne posustaju ni posle stote.
A ni jedan filozof da iznese svoju teoriju nastanka i razvoja živog sveta, samo neko skretanje sa tema i lupetanje o njihovim ''božanstvima''- prepametnim poddrvašima i pokušaji da se sve što ima veze sa naukom opovrgne, a njihova disciplina promoviše. Mrzim filozofiju, a i filozofe, neopisivi daveži.

E, Trulekse, neko drugi na tvom mestu bi odustao :) Šta je sa evolucijom ljudske misli, ljudske kulture, ljudskog duha, ljudskog društva? Evolucijom ljudske svesti o slobodi i tako to? I to je jedan vid evolucije? Ili misliš da nije? Od pronalaska točka do puta na Mars? Od pričanja uz vatru do romana toka svesti? Od švrljanja po zidovima pećine do Sikstinske kapele? Od arlaukanja do Rahmanjinova? Od ubistva protivničkog poglavice do Gandijevog izbacivanja Engleza iz Indije. Evolucija. A šta misliš, koji su ekvivalenti prirodnoj selekciji u društvenoj evoluciji, šta su društvene mutacije, šta je društveni DNK, šta društvena epigenetika? Baš me zanima tvoje šire gledište o ovoj stvari, ukoliko bi mogao da apstrahuješ, upotrebiš samo malo mašte. Da daš neku svoju teoriju o tome. Spekulaciju takoreći.

Šta je sa evolucijom ljudske misli, ljudske kulture, ljudskog duha, ljudskog društva? Evolucijom ljudske svesti o slobodi i tako to?

''ljudski'' zajednički imenilac-to mi mnogo smeta. Previše ograničen pogled. Šta je sa evolucijom svemira? Evolucijom naše planete? Evolucijom biljaka, gljiva, insekata, delfina....?
Ovo što si nabrojao je krenulo maltene ''juče'' ako se posmatra od tačke kada se pretpostavlja da je bio veliki prasak-pre ~14 milijardi godina.

I to je jedan vid evolucije? Ili misliš da nije?

Mislim da jeste jedan vid evolucije, ali ne na koju je otvarač teme mislio, možeš da nalepiš termin evolucija i po toj logici pričaš buikvalno o svemu: Evolucija francuskog stripa, Evolucija Slobodana Miloševića, Evolucija Jelene Karleuše, Evolucija Maxi diskonta, Evolucija smešnih slika na internetu, Evolucija košarkaškog kluba Partizan.......

Mislim da jeste jedan vid evolucije, ali ne na koju je otvarač teme mislio, možeš da nalepiš termin evolucija i po toj logici pričaš buikvalno o svemu: Evolucija francuskog stripa, Evolucija Slobodana Miloševića, Evolucija Jelene Karleuše, Evolucija Maxi diskonta, Evolucija smešnih slika na internetu, Evolucija košarkaškog kluba Partizan.......

Zamisli, a ja te baš pitao ne o Maksiju, već da povučeš neke interdisciplinarne paralele, npr.

šta misliš, koji su ekvivalenti prirodnoj selekciji u društvenoj evoluciji, šta su društvene mutacije, šta je društveni DNK, šta društvena epigenetika?

Tvoj smislen odgovor na ovo pitanje, ne obavezno iz tvoje glave, već možda nešto što si čitao, dao bi ti bar delimičan kredibilitet da govoriš o odnosu nauke i ostalih polja ljudske delatnosti (što evidentno radiš, tvrdeći da je ovo i ono obično sranje ili bezvredno, npr. religija, filozofija, umetnost), i pokazao da imaš određeno integralno i univerzalno shvatanje ljudske kulture (a tu ne mislim na nepljuvanje na pod), toliko potrebno nekom ko pretenduje da izriče univerzalne stavove o bitnim pitanjima ljudske i neljudske egzistencije (kao što pretenduješ). Dakle, šta misliš o ovoj temi? Ne moraš da odgovoriš ako nećeš ili ne možeš.

ne želim da provlačim paralele sa društvenim naukama jer nisu u naslovu teme, tema je isključivo o prirodnim procesima evolucije i diskutovanje o dnk, mutacijama i darvinovoj postavci koja je sada osavremenjena i zasniva se na mnogim drugim oblastima prirodnih nauka.

dao bi ti bar delimičan kredibilitet da govoriš o odnosu nauke i ostalih polja ljudske delatnost

ne zanima me toliko ljudska delatnost u smislu u kome je spominješ jer vuče na sferu koja je van domena ove teme. Postoji tema ''teška filosofija'' gde bih možda i rekao nešto, ali ovde je to čisto spemovanje.

tvrdeći da je ovo i ono obično sranje ili bezvredno, npr. religija, filozofija, umetnost

Prvo, umetnost nikad nisam označio sranjem, naprotiv mislim da je od svih tih ljudskih delatnosti koje si spomenuo umetnost najbolja, ''najljudskija''. Religija je verovatno imala svoju ulogu kada čovek nije znao da objasni prirodne pojave, kada je bio preplašen i kada je postao svestan svoje konačnosti/smrtnosti. Uteha koju je nalazio u verovanju u nekog čuvara na nebu (ili više njih) sigurno je omogućila da opstane kao vrsta, ali sada u je potpuno bespotrebna. Kao i filozofija, bila je bitna do pre 500 godina, sada treba da bude privilegija samo onih koji pokupe sva saznanja iz neke oblasti pa da od tačke kada ''se ne zna dalje'' krenu da ''filozofiraju''. Kad ti kreneš da pričaš o novim sortama useva, ili o nekim stvarima o svemiru, ljudskoj svesti - a koje su već poznate i objašnjene donekle- deluje pomalo smešno. Prerano krećeš da filozofiraš o nekim stvarima koje su uveliko poznate. To je mana filozofije, kaskanje za onim što se već zna i nemogućnost da prati sve ono što kritikuje. A taj raskorak je ogroman. Filozofirate o Darvinu, a ''na snazi'' je savremeni koncept evolucije koji se svakodnevno dopunjuje.

i pokazao da imaš određeno integralno i univerzalno shvatanje ljudske kulture (a tu ne mislim na nepljuvanje na pod), toliko potrebno nekom ko pretenduje da izriče univerzalne stavove o bitnim pitanjima ljudske i neljudske egzistencije (kao što pretenduješ)

Otvori temu o ljudskoj kulturi pa ću napisati ili okačiti relevantan link ako nađem, ovde je to spem.

Dakle, šta misliš o ovoj temi?

O temi koju si započeo mislim da je jako interesantna, ali je za novu temu na forumu- ''Evolucija ljudskog društva'' ili nešto slično, mislim da ćeš smisliti bolji naziv. A o ovoj OVOJ temi mislim da je prsla kad je prvi filozof i religiozni fanatik postovao na njoj. Krivo mi je što niko od stručnih lica nije izneo svoje mišljenje - neki evolucioni biolog recimo :)

Nemaš ovde evolucionih biologa, a ja o tome baš slabo znam, samo osnove. Umešao sam se samo kad sam video da se priča o svemu i svačemu, pa reko ajd. A i da otvorim tu temu o društvenoj evoluciji, osećam koliko bi tek prsla, jer bi se nakačila gomila fanatika, kao i ovde. I ja mislim da je ova tema trebalo da se drži naslova i početnog posta, koji nema veze sa religijom, filozofijom ili ljudskom kulturom, ali ne možeš diskutovati ni raspravljati kad nemaš nekoga s kime bi diskutovao i ko bi imao znanje za diskusiju. Diskusija u nedostatku toga po pravilu se rasplinjava, da bi mogla da teče i da bi imala predmet. I eto. A sto i kusur strana može da zahvali samo prepucavanju između pljuvača religije, filozofije i nauke.

Sa tim se već u potpunosti slažem.
edit: interesantno, ali na početku je oc joil imao sasvim dobar post, šta mu kasnije bi?
http://vukajlija.com/forum/teme/61376-dnk-teorija-evolucije-po-darlingu-i-inace-mutacije-i-tako-to#post_2769358

Dve zamerke: prvo, kako bismo znali šta je u umu čoveka suočenog sa smrtonosnim talasom, kad nije stigao ništa da ispriča. Drugo, jedno je da te nešto lupi i obriše sa lica zemlje, a različito da te lovi po džungli. Biološki si uslovljen da bežiš kad te ganja jaguar, proradi ti mali mozak i instinkti predaka, a za cunamije i nisi nešto pripremljen :)

OVA TEMA JE EVOLUIRALA!

U pauzi pokušavanja da ispadnete pametniji od onog drugog, bacite pogled na ovaj video, zanimljiv je i zapravo ima veze sa temom: http://www.slate.com/blogs/wild_things/2014/08/30/walking_fish_evolution_video_nature_study_shows_plasticity_of_bichirs.html?wpsrc=fol_tw

Fascinantno, riba koja hoda.

U pauzi pokušavanja da ispadnete pametniji od onog drugog

Valsinarb90

Лол

Право питање је ту зашто је Бог баш тој рибици дао плућа. Неки разлог сигурно постоји.

U intermecu svog eruditivnog nadgornjavanja s drugima i intelekektualnog eksponiranja nađoh vremena da nađem ovu vest i na srpskom, za one koji ne znaju engleski.
http://www.b92.net/zivot/pop.php?yyyy=2014&mm=08&dd=31&nav_id=894276