Prijava

Meni su svi naši pisci kurčine. Mogu da ga pofafaju Fanteu, Bukovskom, Selindžeru. Žali bože čitanja Crnjanskog, Andrića i ostalih govnara.

Реквијем је најјача пјесма која се ради у средњој школи.

Meni su svi naši pisci kurčine. Mogu da ga pofafaju Fanteu, Bukovskom, Selindžeru. Žali bože čitanja Crnjanskog, Andrića i ostalih govnara.

колико се ти можеш пута избламирати за један дан и да останеш жив, чудо једно

колико се ти можеш пута избламирати за један дан и да останеш жив, чудо једно

da

Ne znam šta je Fante, ali ovo poređenje Bukovskog i Crnjanskog... Neko drka po papiru, neko piše poeziju... Bez omalovažavanja ovih što drkaju po papiru :) Lepota je u oku posmatrača.

Dobro ajde izbacite Bukovskog, evo recimo Jonh Fante, milina čitati, ali baš milina, dodje ti da nakon čitanja zagrliš pisca (glavnog lika) ko brata

Буковски сише пркно.

Bukovski je precenjen. Plava ptica je kul, ali se mnogo proserava u onim izjavama koje hipici i intalektualke citiraju po fesbucima.

Koji si opozicionar, Peri, kontam da će gimnazijalci štampati tvoj lik na majicama.

Ja sam Che srpskoga naroda, u Zajecaru vec mozete da kupite upaljace i priveske sa mojim likom, trenutno trazim distributera za majice, ali oba butika kazu da ne zele da podrze revoluciju. Mater im.

Ja mislim da ti samo hoćeš da izazoveš pometnju i da se izdvojiš iz grupe dje svi misle isto. Ali to je normalno u tim godinama. I pozeljno je u takvim grupama. Nekad čak i kad ne misliš drugačije od ostalih, ipak reci da misliš. Tako je bolje, napraviš raspravu, suočiš suprotnosti.
A ne znam zašto ti se Crnjanski ne svidja. Pogotovo Sumatra. Forma je jednostavna, tumačenje ti pomaže. I može da ti korisi u životu, to je ta vrsta umjetnosti.

Ali najsmešnije mi je pljuvanje Rastka Petrovića a veličanje Dučića. Govori o nemanju pojma u domenu književnosti.
A šta ekspresionisti smatraju... To čovek treba malo bolje da prouči i više toga da pročita. U stvari mnogo bolje, i više.

1. Sama pesma ne tezi savrsenoj formi, sto je i citava poenta ekspresionizma

лоло њет

Covek koji ne ume da uskladi metriku u 4 katrena

У грубим цртама, поента експресионизма је у трагању за исконским, људи су тежили ослобађању од свих стега и презирали јасне песме. Црњански није желео да усклади метрику у 4 катрена, слободан стих баш у доба експресионизма доживљава пуну славу, то ти израз модерног духа, млади падаване.

Наравно, нико те не може натерати да волиш Црњанског и имаш право да ти се не свиђа, али рећи да је очајан песник је глупост. Међу тим осталим глупим аргументима, овај се издваја као победнички:

VIS Novi dan ima obradu njegove Sumatre, lose zvuci i otpevano, a oni su transfer.

Ако наставиш да читаш и изграђујеш укус, вероватно ћеш једног дана почети да волиш и Црњанског.

http://www.kcb.org.rs/Programi/Pesmanadan/Pesmanadannajava/tabid/1095/AnnID/1208/language/sr-Latn-CS/Default.aspx

http://www.poezijasustine.rs/milos-crnanski/ja-ti-i-svi-savremeni-parovi

Ali najsmešnije mi je pljuvanje Rastka Petrovića a veličanje Dučića

Pogrešno si me razumeo(EDIT: tj. ja sam se pogresno izrazio), Rastko je odlican, samo mi je Tajna rodjenja nekako iščašena pesma :)

лоло њет

Pa pesma stvarno ne teži savršenoj formi, a za poentu ekspresionizma, pa, tako mi piše u definiciji. Mada, ta profesorka je bukvalno pitala jednog lika koji je odgovarao za pet da joj promeni osnovni broj kroz padeže, tako da šta znam, možda je i netačna.
Argument za VIS je više šala nego nešto ozbiljno.

Ако наставиш да читаш и изграђујеш укус, вероватно ћеш једног дана почети да волиш и Црњанског.

Možda i hoću :)
1. pesma mi se sviđa, 2. ne baš, upravo zbog stvari koje sam naveo gore-parna rima, rimovanje prideva, stvari kao što su dah i uzdah...u osnovi je dobra, kao i Sumatra, ima sjajnih delova, ali mi se realizacija ne sviđa baš.