Prijava

Znaci treba da ti je neko bio Madjar/izjasnio se tako?

aman ljudi, ne treba niko da ti bude madjar, moze ti deda biti i kolumbijac samo je bitno da ti je predak ziveo na teritoriji austrougarske do 1921. godine i da to dokazes preko knjige umrlih ili rodjenih i to je to.
Al ne bi vise preporucio nikome da pokusava ako ne prica madjarski tecno, postedecete sebe i vremena i para

ima li koga u njujorku? imam druga na menhetnu, ne pada mu napamet vise da se vrati, ni kevi u posetu

Pa i rade robovi :)

Prosečna plata je oko 700$ :) To je zvanično. Ali moraš da znaš da ako iko živi ispod prosečnoo u Šangaju, to su kinezi. Prosečan kinez živi kao rob, jer jeste rob i treba da bude rob. Ako mu daš bilo kakvu vrstu kontrole vidiš u kakvom je svet problemu ako oni zavladaju.
Ni jedan stranac u šangaju nema mesečno ispod 2-3 soma dolara, pa sve i da radi samo part tajm poslove. Jer realno ispod 2500 $ mesečno da kažemo, nemaš šta da tražiš tamo.

Specijalisti se useravaju od para. Bukvalno im nisu plate ispod ovoga što si naveo. A sa 8-9000evra si bogotac tamo. Plus obično ti pokriju i stan.

Mađarski pasoš je za pičke.
.
..
...
PIČKE

Celte, čime se ti baviš u Irskoj?
Meni je Irska primamljiva kao turistička zemlja, a mislim da bih mogao i raditi tamo, na osnovu ovoga što si rekao.

On je doktorirao u Irskoj, a radi u CH.

Nego jel zna neko kakav je to fazon sa kvotama za Švajcarsku?

imaju odredjen broj b i c dozvola koje mogu da daju godisnje, i kad se to popuni, vise srece naredne godine.
njihova fora ogranicavanja imigracije na ljude sa profesijama koje imaju manjak. mislim da se za to rezervise odredjen broj tih dozvola, a kad dodje neko da trazi ovako, sto ostane.

Znači, realno je teško dobiti to sa srednjom elektrotehničkom.

ma nije bitna skola... ako nadjes posao u nekoj firmi koja proizvodi nesto, nije kafana ili tako neka usluga, dobijes i dozvolu.
muka je sto te firme traze ljude sa iskustvom obicno.

Moj drug imao za Švajcarsku ponudu da studira i da uz to dobije posao u zdravstvenom sektoru sa srednjom spremom koji je tamo prelak obzirom da srednji stručni kadar fazon samo pita "kako ste? Mogu da vam promijenim ovo cvijeće na stočiću pored kreveta? Poz."
Nije htio, pa rekao meni da prebači to nekako al nijesam ni ja bio zainteresovan... tj. frka bi me bilo da se crnjačim po državi u kojoj se pričaju tri jezika od kojih ja sve ukupno kad se sastavi ne pričam ni dvije sedamdesetčetvrtine jednog ukombinovanog...

ako ces sa ljudima treba znas jezik. mada po vecim firmama se prolazi i samo sa engleskim, sto je sa jedne strane lepo, al sa druge, mnogo razvuce ucenje nemackog nekome. evo ja ovde za 2.5 godine, jos nisam najbolje savladao nemacki, samo zato jer mi fali prakse.

Moj nemački je manje više solidan koliko ga ne koristim xD. Kad sam radio testove na netu bio sam A2 do B1, za B1 userem gramatiku, a realno ni ne trba mi previše (za početak) jer sam gledao poslove po servisima i fabrikama kao elektroničar.

Nego Celte, jel znaš cene za kurseve švajcarskog nemačkog? Imam strica koji je rođen i živeo 30 godina u Nemačkoj i ima problem da ih razume (doduše 15 godina je u Srbiji i razume samo čist srpski, lale i one iz južne pruge retko šta razume). Msm i ja kad slušam nešto kad oni pričaju, desi mi se da ne razumem čak i neke stvari koje znam (i na srpskom i na nemačkom lol).

Gledam neke te zemlje jer će biti jako teško vratiti se u Švedsku jer će još da smanje procenat mogućnosti dobijanja dozvole, čak i da imaš ponudu za posao.

svajcarski nemacki je po meni razlicitiji od nemackog nego sto je holandski razlicit, to dodatno jebe.

za bilo koji kurs, svaki dan, racunaj oko 1000fr mesecno.

Pošto su kurve u Švajcarsku?

Jebote.....1000 fr mesečno.....

Idukurac, kol'ko je to, fazon 700 evra?

830€

ovo za kurs svaki dan, 2 sata recimo.

Znači treba da imaš platu bar 3000fr da bi mogao da skrpiš kraj sa krajem.

Znači treba da imaš platu bar 3000fr da bi mogao da skrpiš kraj sa krajem.

Za nijansu lakše nego u Budvu... (znači skoro pa nemoguće)

EDIT: Inače, pomažu li šta ti kursevi? Ja sam mislio japanski da odradim neđe. Imam već podlogu solidnu a i svaki dan sam u kontaktu sa japanskim preko anime, vizuelnih novela i igrica tako da kapiram da bi mi bilo lakše nego da krećem sa nule.