Prijava

Недавно сам испрозиван због тога што сам рекао да Црна Гора има доста градова, јер поједини изгледа ни Подгорицу не сматрају градом. А шта је са Никшићем, Баром, Цетињем, Улцињем, Будвом,Бијелим Пољем, Беранама, Херцег Новим, Котором, Тивтом, Пљевљима...?
По мом мишљењу град се не треба мерити по броју становника, већ по установама, по томе да ли има средњу школу и факултет, болницу, спортске догађаје, манифестације, по урбанизму, да ли има ватрогасце, хитну, полицију итд.
Мислим да сам у праву, али ако неко зна више о томе нека ми објасни.

zasto pitas kada znas

pola tih "gradova" koje si naveo nema npr. bolnicu.

Mora da ima više od sto soma stanovnika, da bude kulturni, ekonomski centar jedne regije. Može i manje stanovnika, ako postoje neki specifični razlozi, istorijski itd.
Dakle, od vaših je samo podgorica grad, eventualno i cetinje.
I ne treba ti posebna tema za ovo.

tivat je prilicno grad iako mislim da nema 100 soma stanovnika
herceg novi,budva,kotor,sve su to ozbiljni gradovi,bez obzira na to sto su mali

Чек' чек', стани! Ти кажеш да мислиш да си у праву, али хоћеш да ти се објасни! Чудно, али 'ајде.

Што се тога тиче, учило се из географије некад да се, примарно, град разликује од села по врсти делатности. Како на селу постоји једна делатност - пољопривреда, а у граду постоји више делатности и пољопривреда није примарна делатност, или је чак уопште нема. Па, дакле, ако кроз Подгорицу виђаш чешће тракторе него кола, онда ти је Подгорица село, што претпостављам није случај.

А што се болница и осталих установа тиче, не знам, али знам за села која, уз то што се становници дотичног баве пољопривредом имају печењаре, кинеске продавнице, велепродаје и слично томе, па не знам у шта да их тачно рачунам...

Ево шта каже Википедија: http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%93%D1%80%D0%B0%D0%B4

ako me ne vara sećanje iz 6. razreda, grad mora d'ima preko 25k stanovnika, a naravno i prateće ustanove za normalan život tih stanovnika.

nema veze sa brojem stanovnika da li je grad
jeste culi za PRAZNE GRADOVE i slicno

Jać da pričam o kotoru dje ja živim... Imamo 25 soma stanovnika, malo veoma, al imamo 2 bolnice, 2 fudbalska stadiona, 2 bazena za vaterpolo, 2 fakulteta, 2 srednje skole, 4 osnovne skole, ja ne znam jel to mnogo... Ima i teniskih terena,svega i svacega, pun kurac timova, a povrsina je na nivou opstine onako solidna. Jel se to karakterise gradom ili ne ?

Sto hiljada je granica po pravilu, a izuzetno može i manje, kao što rekoh, makar po zakonu o lokalnoj samoupravi, a vi se jbg vodite geografijom i fizikom, šta da vam kažem.

Што се тога тиче, учило се из географије некад да се, примарно, град разликује од села по врсти делатности. Како на селу постоји једна делатност - пољопривреда, а у граду постоји више делатности и пољопривреда није примарна делатност, или је чак уопште нема.

Ne valja definicija
Po ovome je beograd grad

Да, оланик, има тога, али чини ми се да је то град типа титуларан. Јер, у историји нпр, се каже да је Виминацијум, на простору Костолца град, а сви знамо да је Костолац данас само општина, не рачуна се у град...

Ne slušajte Cou, on vrv misli da je i Kg grad

"Izuzetno, kada postoje posebni ekonomski, geografski ili istorijski razlozi, može se utvrditi da je grad i teritorijalna jedinica koja ima manje od 100.000 stanovnika.
Teritorija za koju se obrazuje grad, predstavlja prirodnu geografsku celinu, ekonomski povezan prostor koji poseduje izgrađenu komunikaciju među naseljenim mestima sa sedištem grada kao gravitacionim centrom".

Grad je naselje sa brojem stanovnika srazmjernim sa brojem stanovnika te države. Npr u Kini je svako naselje ispod 100k selo

Е јбг, Душане, ја хоћу да ти дам адресу моје професорке географије, ако хоћеш да је преваспитаваш, добро би јој дошло, ја сам често имала потребу да је звекнем, али се сећам да сам то тако учила.

"Grad je jedinica lokalne samouprave utvrđena zakonom, koja predstavlja ekonomski, administrativni, geografski i kulturni centar šireg područja i ima više od 100.000 stanovnika".

Ovo je prvi deo, ispustio sam pri kopiranju.

JA PODUČAVAM.