Prijava

Wayward Pines (2015)

Serija snimljena po trilogiji Pajns Blejka Krauča, prati agenta američke Tajne službe Itana Burka koji odlazi u gradić Vejvord Pajns da pronađe dvoje nestalih kolega. Na putu do gradića doživljava saobraćajnu nesreću, dotetura se do civilizacije, pada u nesvest i završava u lokalnoj bolnici. I onda počinju tripovi... sve u svemu, nema jedne jedine normalne stvari vezane za, naizgled idilični, Vejvord Pajns.

Knjiga Pajns preporučena je ljubiteljima Tvin Piksa, Izgubljenih, Dosijea Iks i Zatvorenog ostrva, a nekako je većini uspešno promakla jedna netipična, ali vrlo popularna serija koja je redefinisala žanr špijunske fantastike. U pitanju je The Prisoner (1967) Patrika Mekguana, o agentu britanske službe bezbednosti koji, nakon napuštanja posla, biva otet i završava u selu u kojem su svi stanovnici pod potpunom kontrolom i nadzorom nepoznatih ljudi.

Ova serija je uticala na pomenute (pre svega na Dosije Iks i Izgubljene), ali i na Trumanov šou, tako da bi Vejvord Pajns bio derivat derivata, što nikako ne umanjuje kvalitet ove serije koja je za pslednjih par meseci emitovanja stekla zavidan broj sledbenika (ako je verovati brojkama).

Naravno, diskusija je poželjna, da ne ispadne da sam bezveze otvarao temu i ubacivao ove silne linkove.

http://mscorp.blob.core.windows.net/mscorpmedia/2015/05/Wayward-Pines-GONE-640x360.jpg

Deluje zanimljivo

Wayward Pines (2015)

Gledala par epizoda. Njesra. A veliki sam ljubitelj Dosijea X.

Pratim seriju i OK je, ništa pretjerano, jer ne volim nikakvo pretjerivanje u serijama ni u realnom životu.

Trebalo bi "konsultovati" i knjigu po kojoj je serija pisana. Nije sve u akciji i jurnjavi jer se priča vrti oko balansa između slobode i bezbednosti, upravo na način na koji je u petoj i šestoj epizodi to elaborirano. Primera za to imamo i u svakodnevnom životu, a posebno poslednjih petnaestak godina. Terorizam, na primer, od strane vlasti u SAD predstavljen je kao apsolutna pretnja po nacionalnu bezbednost, te mere koje su uvedene nakon 11. septembra mnogi s razlogom doživljavaju kao ugrožavanje osnovnih ljudskih prava i sloboda. Podizanje zidova na granicama zbog straha od migranata takođe. Dok, s jedne strane, građani koji sopstvenu bezbednost ne doživljavaju na način na koji to država doživljava kad su nacionalne granice u pitanju, reaguju na podizanje bilo kakvih zidova kao na drastično kršenje svakodnevne, normalne rutine i potrebe za slobodom kretanja, donosioci političkih odluka (uz pomoć obaveštajnih službi koje je ih hrane raznim paranoidnim i preteranim predviđanjima) nikad ne mare za povećanje budžeta za povećavanje bezbednosti države. Niti političari na vrhu mogu građanima da otkriju do kraja zbog čega to rade, niti će građani moći do kraja da utiču na smanjenje tih mera bezbednosti. Uvek će postojati trzavice i sukobi oko toga.

Gledo sam epizodu, dve.
Staznam, kul.
Nista preterano vec, kul.

highlighter e procitao sam knjigu i mogu ti reci da ne verujem da sam nekad procitao vece sranje od knjige...pisac je hteo da knjiga podseca na twin peaks, da ima tu atmosferu, normalno u tome nije uspeo ni malo, ne podseca ni na dosije x..ja sam ubedjen da je to marketinski trik..ej cao milioni ljubitelja tvin piksa i dosijea iks ova moja knjiga podseca i na jedno i na drugo..zamisli..i da knjiga mozda ima solidnu ideju ali je toliko plitka, jadna, komercijalna, moze da je cita dete od 7 god da je to strasno..a mislim i da ima neligicnosti ali nisam hteo da proveravam jer je knjiga govno.nema ni jednu jedinu dublju misao..ima malo akcije malo jeze i tako..cista komercijala..serija jos i nije losa..ali msm tvin piks i pajns..dupe i glava..uopste nisu u istom stilu

Ma vidi se iz najave da nema veze s Tvin Piksom, zato sam gore i preporučio The Prisoner pošto ta priča ima mnogo više linkova s Vejvord Pajnsom, a i nije u pitanju prilagođeni scenario, već originalni. Ko ima vremena, neka pogleda, za 1967. je prava avangarda od serije.

Meni ok serija, samo tupe sa onim anemicnim klincem, mnogo odvratno dete. Kada bi njega sveli na najmanju mogucu meru serija bi bila bolja. Steta sto nije riknuo kad je bomba eksplodirala.

Masti, dobro zboriš, mali je ružan ko Taylor Swift po dnevnom svjetlu ili kao Tijana Dapčević kad obuče ili skine muda. Treba ga ubiti.

onog malog treba nagrditi...ubiti ga otprilike

Ma najjaca fora je u tome sto su on i ona kurva preziveli eksploziju, a vozac nije?!

Prvo, oni su od bombe bili udaljenih nekih metar i jedina prepreka je bio neki dzak krompira, lupam ne secam se sta je bilo. Drugo, vozac koji je igrom slucaja poginuo, je bio udaljeniji od bombe, i sedeo je u kabini. I trece, ona eksplozija je bila smesna, ne moze da unisti jebeni kamion, a njome su hteli da sruse ogradu. LoL

Juče se pojavila poslednja epizoda na kikesu. Zanimljiv kraj, ostavlja prostora za drugu sezonu, samo je pitanje kako će to izvesti s obzirom na činjenicu da su za ovu sezonu iscrpli sve tri knjige.

Čuj kako će izvesti? Pa napraviće neki novu seriju, ovu otkazati, i reći će da su radnje povezane ;-)

Куд почех да гледам? Не волим те серије у којима силују клифхенгере, па се у наредној епизоди испостави у првом минуту да се ништа заправо није ни десило на крају претходне. Ликови мењају карактер од епизоде до епизоде само да буде занимљивије.

Надам се да неће бити друге сезоне.

Kontam da je ovo propali pokusaj da se napravi novi The strain

Ma koliko mogu da opravdam poslednju epizodu, tj. za kakav kraj su se odlučili, sranje mi je i ostavlja utisak da sam sve džabe gledao, na stranu što ispada da se sve u prethodnim epizodama džabe i događalo.