Prijava

A naši političari su, kao, iznenađeni i uvređeni. Enivejz, jedan osvrt, bez namere da nekome držim stranu: pre nešto manje od 10 godina, Vojislav "neobavešteni" Koštunica nas je informisao da ćemo uskoro morati da biramo između EU i Kosova. Njegovi politički protivnici su to odlučno odbacili, pa je on pristao da se održe izbori posle kojih je uklonjen iz političkog života.
Od tada, tri kabineta su vodila i vode politiku "I EU i Kosovo; i Rusija i EU i SAD i Kina, i burek s mesom i sa sirom,...".
Očito da je toj igri sada kraj, tj. vratili smo se na onaj deo puta na kome smo bili i pre gotovo čitave jedne faking decenije. Dakle, očito sada moramo da izaberemo- ili ćemo i dalje tvrditi da je Kosovo Srbija (što je zaista trenutno jedna velika iluzija), ili ćemo nastaviti pridruživanje EU (što je shodno svemu cilj koji je sasvim pogrešno zacrtan, ili barem naši političari prave neke teške greške u koracima).

Verovatno da od pominjanog referenduma nema ništa, već će se ići na izbore (da bi Vučko and co. produžili sebi mandat dok još mogu), a posle će u drugačiju oblandu biti umotano ono što bi bilo i bez njih, jer je to o čemu se sada priča po medijima već potpisano: što 2013, što 2015. godine.

pre nešto manje od 10 godina, Vojislav "neobavešteni" Koštunica nas je informisao da ćemo uskoro morati da biramo između EU i Kosova.

pre nešto manje od 10 godina

uskoro morati da biramo

pre nešto manje od 10 godina

и напокон је погодио? покушавам да замислим колико њему траје дан. тачно он устане у понедељак ујутру, а леже да спава следеће суботе.

а то што се прича о признању је само још један спин. јутрос чујем да "траже" да укинемо некакву заједницу српских општина (након што смо готово све институције држ. србије самоиницијативно угасили) која још није ни формирана. ко сме да се опклади како ћемо да их победимо и да ће заједница српских општина ипак на крају бити формирана!?

Sve je spin. Što se Koštunice tiče: on nam je pre 10 godina ponudio da se- kako god- izjasnimo o onome što je SADA JOŠ UVEK aktuelan problem.

A ovo sve sa patrijarhom, ambasadorima i ostalima i jeste jedan veliki predizborni trik.
Kao i ono otvaranje semafora- Sloba je makar otvarao naftna polja. ;)

Matori od kosova nema ništa još od 99-e. One ZSO bi bile puna jebena kapa.

Ono što će se vrv dalje odvijati na "političkoj sceni Srbije" je da Vučić izađe pred narod i kaže oni traže, ja ne dam, pa podnosim ostavku, raspisuju se izbori, i kad dođe opet na vlast, biće "narod je izabrao".

Može lok.

Ne slazem se samo sa ovim delom da ce dati ostavku.

како нема ништа од 99? зар нисмо имали суд, полицију и тако нешто на северу косова, па смо решили да нам не треба пре неку годину?

Jer mnogobrojni politicki analiticari tvrde da ni Tadic ne bi izgubio vlast da nije bilo prevremenih izbora.

па смо решили да нам не треба пре неку годину?

Oni koji su kao posle izigravali mučenike pred Sudom pravde u Hagu su najpre potpisali stvaranje EULEX-a i ograničenje UNMIK-a.

Toliko o tome.
Objektivno gledano od 1999. do danas gotovo sve vlade su nešto uradile što je udaljilo Kosovo od Srbije.

1. SLOBA- potpisao Kumanovski sporazum, i to u trenutku kada su unutar NATO-a postojale ozbiljne sumnje da li bombardovanje daje rezultat ili se treba vratiti za pregovarački sto.

2. ĐINĐIĆ- u suštini, gurao problem pod tepih. Doduše, za njegovo vreme su se vojska i policija vratili u kopnenu zonu. Danas se priča da je imao ideju da se ponudi Albancima najšira moguća autonomija, pod uslovom da Kosovo formalno ne proglasi nezavisnost. Ako se neko seća: 2002. godine je prvi put usvojena deklaracija o nezavisnosti, ali ju je UNMIK prekinuo.

3. KOŠTUNICA- formalno se oštro protivio bilo kakvom ustupku, ali je formalizovao ideju o najširoj autonomiji za Albance. Prihvatio indirektne pregovore sa Prištinom.

4. TADIĆ- Predstavio formulu iz naslova, tvrdio da je to moguće. U njegovo vreme je Srbija izgubila parnicu u Hagu, složila se sa EULEX-om.

5.VUČIĆ/NIKOLIĆ/DAČIĆ- u suštini, potpisali faktičko priznavanje Kosova i pride malo igrali fudbal sa Tačijem.

VOIVODINA NAŠA DIKA BIĆE REPUBLIKA!!!12

Lool truć, imamo i sad policiju, tipa 27 Srpskih policajaca "operiše" u AUTONOMNOJ POKRAJINI (važno je naglasiti, to je važno) KIM, pa kad se to raštrka, iiiii brale, i previše.

Ne treba nam sud, ionako odugovlače sve zastari, prepuštamo EULEKSU, oni su puni elana. Al važno je da plaćamo "činovnike" sa 2 plate, jednu dobijaju od Srb, jednu od AUTONOMNE POKRAJINE!

Jedino što je do jaja, naši "biznismeni", što "plasiraju robu na Sever", pa im se vrati pdv, i nema carine, pa slučajno kamioni skrenu levo kod Albukerkija, i završe npr. u Vraništu.

Cela priča oko Kosova se razvlači samo zbog mlaćenja para, šverca i tih krimosa na severu. Strogo zdravorazumski, trebalo bi izvući neku garanciju o visokoj autonomiji za Srbe, enklave, crkvu i bataliti celu priču.

Sa druge strane je dobro pitanje šta nam to zapravo nudi EU i po koju cenu (a da Kosovo nije jedina valuta).

A realno matori, onog trenutka kad prihvatiš da skloniš svu vojsku, policiju, da ti proteraju toliko civilno stanovništvo, ne da si izgubio teritoriju...

Mada možda je sve samo taktika, poput Duloa koji kad vidi da će da izgubi u poslednjim trenucima utakmice, povuče ekipu s terena, pa ga onda delegat i sudije mole da se vrati, obećavaju 3 nesportske, 4 tehničke, i izbacivanje 3 najbolja protivnička igrača...

Al ovi ne mole, samo viču "alal vera majstore, još kad bi mogli i te spomenike nekako da sklonimo, manastire i sve u pm".

To je realno. Kada je Čeda to pre 10+ godina prvi put rekao, hteli su da ga nabiju na krst (ni njemu ne držim stranu, ali je tako).
Mislim, ako nisi Lihtenštajn/Niue/štajaznam, koja je poenta države ako nemaš vojsku ili policiju?

Jer mnogobrojni politicki analiticari tvrde da ni Tadic ne bi izgubio vlast da nije bilo prevremenih izbora.

Netačno, Tadić bi ostao još ono malo što mu je ostalo, i fajront, popularnost mu je bila u konstantnom padu, u vreme kad je raspisao izbore kontao je da će imati dovoljno snage da izvuče još jedan mandat, a znao je da ako ne raspiše prevremene, ako ostane pun mandat, u sledećim izborima ga safta ko mo tno.

Sa druge strane Vučićev rejting (koliko god mislio ili ne mislio svašta o njemu) je za udžbenike. Držati konstantno tipa 40% ne znam da l bi Bog mogao (bez KIM možda, ali KIM JE SRB tako da teško, loool), tako da su tu velike razlike.

Držati konstantno tipa 40%

Hajde sad: da li ti zaista veruješ da je njemu rejting toliki?
Njemu je rejting MOŽDA toliki među 40-50% glasača, ali ne i u narodu, jer većina naroda je toliko apatična, samo razmišlja o egzistenciji, da ne veruje da bi izlazak na izbore nešto promenio. On ima ukupno 20-25% realne popularnosti. To što je naš izborni sistem nakazan (da ne kažem kako ispada da je u Slobino vreme bio teorijski pošteniji) i omogućava da dvoje ljudi izađu na birališta i izaberu celokupnu vlast ne znači ama baš ništa što se tiče objektivne popularnosti.

Naš izborni sistem (za skupštinu naročito) je veoma nedemokratski, jer može na izbore da izađe 40% ljudi, 40% izašlih (ukupno 15ak odsto upisanih, dakle) može da glasa za jednu stranku, a kada se raspoređuju mandati, ta stranka može da ima apsolutnu većinu.

POUKA O PRAVNOM LEKU: što ne izlazite na izbore i puštate da manjina bira za vas...
Je rajt...

Matori kako se postaje vlast? Glasanjem, gde biraju jednog od kandidata. Znači u obzir se uzimaju samo glasači.

To mu dođe kao papaet ima 10k evra hoće da započne mali biznis, i vrši istraživanje da l je bolje da otvori pilemanije (da prodaje samo piletinu) ili krmemaniju (da prodaje praseće), i startuje na ulici likušu koja je vegetarijanac. Treba li njen odgovor da se uzima u obzir? Ona svakako ne odlučuje (neće kupiti ništa).

Čeda je debil.

To mu dođe kao papaet ima 10k evra hoće da započne mali biznis, i vrši istraživanje da l je bolje da otvori pilemanije (da prodaje samo piletinu) ili krmemaniju (da prodaje praseće), i startuje na ulici likušu koja je vegetarijanac.

onda otvori brokolimaniju i usere se od para

Pošteniji su predsednički izbori, gde se bira konkretna glava, ali ni oni nisu sasvim pošteni.
Aktuelni sistem gde manjina može da izabere bilo koji organ vlasti je pogrešan, isto kao i pozivanje na činjenicu da "je pravo, ali ne i obaveza izlaziti na izbore".
Kad je došlo do dvogodišnje blokade predsedničke fotelje 2002-04. godine, uveden je takav sistem. Mada, konkretno, za zemlju koja želi da forsira parlamentarni sistem, bilo bi bolje da skupština bira i predsednika (ovako, večito će se postavljati pitanje značaja osobe kojoj je narod dao mandat, pa tako si imao Tadića koji je često gazio i Ustav na konto toga).
Sa skupštinom je drugačije, jer ne može de facto najvažnije telo u zemlji da dobije većinu koju teorijski može da izabere petina upisanih birača.

Ja tvrdim da je Slobin izborni zakon bio pošteniji, iako je i on masovno zloupotrebljavan.

MI PLANIRAMO DA VAM UZMEMO SVE ZAKLJUČNO SA NOVIM BEOGRADOM
NOVI BEOGRAD GLAVNI GRAD VOIVODINE
VOIVODA PRVI PRECEDNIK