Prijava

Zanima me da li je istina da je dozvoljeno nosenje hladnog oruzja. Konkretno noza, seciva do 7cm. Cuo sam da se noz seciva do 7cm ne tretira kao hladno oruzje, i da pandur ne moze da ga konfiskuje. Da li jeovo istina, i da li neko moze da stavi link/kopira sadrzaj clana zakona koji to dozvoljava?

Hvala

Brate ja nosim zaledjeni pištolj i kažem hladno oružje :D

Članom 2 st. 1 i st. 2 tač. 7 propisano je da se oružjem, u smislu ovog zakona, smatra svaka naprava koja je izrađena, prilagođena ili namenjena za izbacivanje projektila, gasa, tečnosti ili druge supstance putem potiska barutnih gasova, vazdušnog pritiska, gasa pod pritiskom ili drugog potisnog sredstva, kao i drugi predmeti čija je osnovna namena vršenje napada.
Oružje, po vrstama, može biti hladno oružje, bokser, bodež, kama, sablja, bajonet i drugi predmeti kojima je osnovna namena napad.

Članom 5 st. 1 propisana je zabrana nošenja oružja, odnosno zabranjen je promet, nabavljanje, držanje, nošenje hladnog oružja i naprava koje nisu izrađene i prilagođene kao vatreno oružje.

Ово и мене занима. Добио сма швајцарски нож на поклон пре годину дана, али га не носим никад када идем по граду. Очигледно то није направа којој је основна намена напад, нити би га носио јер имам намеру да се бодем с неким.

Mozhe se nositi noz ne veci od preko dlana vlasnika.

Pa šta ima da ga nosiš?
Ja npr nosim pištolj u kolima. U kaseti stoji regularno bez okvira koji je pod sedištem. Prenosim ga sa tačke a do b i boli me kurac

Može da te privede i plaćaš tipa 5000, ali mora da bude određene veličine, ne može baš za bilo šta. Tako je bar meni i ortacima objasnio pandur kad su nas smarali proverom ličnih i pretresanjem jednom prilikom. Mislim da može švajcarac da se nosi.

Hvala na odgovorima
Stevane koja je to odredjena velicina? :D

Veličina je ipak bitna

Nema određene veličine, to je po starom Zakonu o oružju i municiji. Sada se gleda isključivo da li to može nanijeti povredu, može biti i 3 cm ali ako je oštro i može ubosti onda je hladno oružje.

Međutim, ako vas ipak i startuje pandur i nekako završite na Sudu - sudska praksa Višeg prekršajnog suda kaže da npr. bejzbol palica i nož (pa čak i kuhinjski) mogu biti hladno oružje u smislu člana 2. stav 2. tačka 7. Zakona o oružju i municiji (vidi gore), ukoliko se prvostepeno utvrdi da su bili namijenjeni za napad na nekoga/nešto. Ukoliko se, pak, utvrdi drugačije, da predmet nije bio namjenjen za napad onda se ne mogu voditi kao hladno oružje.

Ako ti treba, odštampaj ovo sebi i izađi pred sudiju sa ovim.
http://www.pkap.sud.rs/sednica_2011_07_07_pm.html

`naci mozes nosit kuhinjski ali uz kilo prsute. Meni je previse i ovih 3-4 stvari sto inace nosim, sta ce vam noz cak i ovaj svicarski?

Čekaj, sad ja krenem u gljive i ponesem gljivarsku britvu, nekih osam cm sečivo, i startuje me pre toga u gradu pandur, kako on da utvrdi da li sam krenuo nekog da koljem ili da berem gljive?

Ako izgledas ko navijac sa ful opremom nisi krenuo u gljive.

Pa stavi nož u ruksak i neće ti ga naći.

Ako te uhvati u tuči s nožem onda si sigurno htio ubosti nekoga, nisi htio brati gljive dok te neko bije u glavu, jelde?

A ako imam ex JNA maskirno odelo? Ili izgledam kao satanista, šta znam, imam neku lobanju na majici? Jebem ti zakon kad može tako kreativno da se tumači na licu mesta.

Valde ti si sumnjiv i bez nožda da se ne zajebavamo

Сваки шиљком можеш неког да унаказиш, троуглом оним за математику што смо носили у школи, шестаром. оловком..

Ako se dozvoli nosenje hladnog oruzija koliko ce krvavih Meds Mikelsena setati ulicama noseci siljak za led?