Prijava

Gde je uporište fašizma u Srbiji, ko je najveći zagovornik fašizma u Srbiji? I gde je i koja je tačno narodna crta fašizma u Srba kolektivno?

http://www.politika.rs/scc/clanak/371884/Grabar-Kitarovic-U-Hrvatskoj-nema-fasizma-ali-zato-u-Srbiji-ima

Najzanimljiviji je deo članka gde kaže, parafraziram: da je hrvatska pobedila u otadzbinskom ratu, i da je oluja bila legitimna operacija.

A čak se i poziva na stavove pojedinih srpskih stranaka u parlamentu -- rekavsi da u hrvatskom parlamentu ne postoji nijedna stranka koja zastupa fasisticke stavove (naravno jer ne nazivaju stvari pravim.imenom)---dok sa druge strane imamo njena konkretna dela.

U Čačku uporište je.

Zato što je debeli najveći ustaša na sajtu.

daj bre rasni nemoj vise da se kacis za debelog , koga boli kurac za debelu igracku, i ajde povedi nesto konstruktivno, sto uvek mora to bezvezno vraćanje na tu spiku

Pa brate nema sta posebno da se kaze. Hrvati su ustaše iste koje su bili 1941.

Ja više i ne znam šta znači fašizam. Može da bude demokratski teror, može da bude klasičan šešeljavski, a može da bude i vučićevski. Kad danas govorimo o fašizmu, moramo gledati da li je ostvaren ili ne. Ako nije, onda postoje fašistoidne tendencije u nekoj meri, današnja učenja i stremljenja koje bismo sa određenim stepenom poklapanja mogli da uporedimo sa onim starim dobrim fašizmom.Ali old skul fašizam je stvar prošlosti, pojavio se gde se pojavio, u društvenim okolnostima u kojima se našao, i koje je izazvao, uradio to šta je uradio, a ovo sad može biti na njegovom tragu, ali teško da se jedan istorijski fenomen može pod istim imenom i karakteristikama pojaviti u totalno drugom vremenu i drugačijim istorijskim okolnostima. Zato mislim da je fašizam danas više stvar etiketiranja protivnika, a ono što je zlo još uvek nije dobilo ime, mada su ostale one univerzalne etikete - jedni viču da se zatre liberalizam, drugi konzervativizam, i tako. Ja mislim da su suštinske vrednosti i poštenog liberalizma i konzervativizma izneverene, da je levica propala ližući se sa kapitalizmom, a desnica nema šta da ponudi, osim još malo sranja i ratova koje je izazvala tokom istorije. Kažem, ovo zlo što sada vlada tek će kasnije dobiti ime, mi ne znamo, ali će ga istoričari nazvati.

Па сад. Мало-мало нађе се неко код нас у Србији који неког другог назове фашистом. Чим дође до неслагања мишљења, увек се једна страна окриви за ширење фашизма.
Ево ја на пример стварно немам ништа против што се мигранти и њихова младунчад мрзну по Србији, то је њихова слободна воља. И сад кад бих рекао да би требало да оду, реаговале би ове нарикаче из НВО, хипстери и остали љубитељи ластавице што води Вајс и прогласили би ме за фашисту јер их терам. Шта да се ради, кад је демокрацки пустити их да се смрзавају.

Nema u Srbiju fašizma. Da bi se pojavio fašizam, potrebno je da postoji jak nacionalizam. (ljubav prema sopstvenom narodu). A ovde se hapse mladi ljudi čim kažu Srbija i prednost se daje svemu što je strano. U Srbiji danas, nije dobro biti srbin, lakše je biti neka manjina ili strani investitor ili migrant da dobiješ nešto od države.

Што рече изнад, националиста воли свој народ, а овде очима не можеш да гледаш ни фамилију, камоли комшије. О фашизму тек нема речи.

Čekajte, vi uzimate ljubav prema svom narodu kao osnovni uslov za nastanak fašizma? Pa to mi ne ide. Prvo, zato što fašizam nije obavezno vezan za naciju, već za društveno uređenje (o nacizmu ovde nije reč, on je bio vezan za naciju), a drugo, iz ljubavi prema nečemu ne bi trebalo da se rađa mržnja. Ljubav iz koje se rađa mržnja nije bila ljubav, već ispranost mozga, umišljena ljubav. A za fašizam je dovlolnjno da se skupi kritična masa ugnjetenih i razjebana i ponižena država i harizmatični vođa koji će ne u ime građenja utopije (to je već komunizam) već u ime stare slave tog naroda i države ponovo vratiti ljudima i državi dostojanstvo, i onda ukidati društvene institucije i zavoditi apsolutističku vlast.

Млађана партизанка
+1

Зато и јесте Република Српска независнија држава од Републике Србије.

Hrvati se puno kurče jer su ušli u NATO. Ne znaju da će dobiti po pički odmah kad se NATO raspadne.

Nacionalista ne samo da voli svoj narod, nego smatra da je on bolji od drugih naroda i da zazslužuje neki poseban, privilegovan položaj u svetu.
E sad termin fašizam jeste tolko bacan unaokolo da se stvarno više ne zna šta je tačno što kaže Valdemar.
Najbliže izvornom bi bilo neko društvo koje traži zbijanje redova, odbacivanje ličnih sloboda, unutrašnjih razmirica, razlika i suprotnosti, javnih rasprava, dakle sve što krnji jedinstvo društva, te potčinjavanje državi ili naciji zarad njenog dobra, spasa itd. Tako da nacionalizam pogoduje, ali nije nužno neophodan. Msm sve ili veći deo se može primeniti i na komunističke režime u prošlosti i sadašnjosti. Fašizam je kako se jedno društvo odnosi prema sebi pre svega.
I mada od takvog društva ne možeš da očekuješ da se bolje odnosi prema državljanima drugih zemalja, agresivne namere prema nekoj drugoj zemlji nisu fašizam, mada je uvek lepo tako okarakterisati ga u propagandne svrhe zbog WW2 u kome su uglavnom fašističke zemlje bile agresori.

Зато и јесте Република Српска независнија држава од Републике Србије.

Je l' to negde u Bosni?

Treba opet Goli Otok. Kao obrazovna ustanova da se uvede: 8 sati kamenolom, 8 sati sve što se propustilo u školi, 8 sati slobodno.

Мислиш да си духовит ал ниси.

Ovih prvih 8 sati što si naveo je bilo, ostalo nije.

EDIT: Rađ, kako li si samo nabasao na ovaj instagram xД

Колико си глуп од 0 до мислим да је Голи оток био логор за криминалце

celtic
Ovih prvih 8 sati što si naveo je bilo, ostalo nije.

Каменолом и образовање су ишли истовремено контам