Prijava

Кад сте већ сви ту да питам, је л' постоји нека књига, нека скрипта за учење баса? Тражио тјуторијале по ЈуТјубу, нема ништа за почетнике. Хоћу да научим бас, а не знам како, тј. одакле.

Morda imaju casovi.

Томдрил Мерилин

maloprije naletih na neki klub zove se "stecan house" istinita priča

Сад си ме подсетио шта сам нашао пре неко вече, сад ћу окачити на одговарајућу тему.

nađi neki "top 100 funkiest/famous bass riffs" klip na jutjubu i kreni redom da skidaš one koji te najviše lože

posle nekog vremena ćeš da uđeš u bas majndset

Фала, Рађ!
ЕДИТ:
Кад научим да свирам, мењам име у Fender Precision Bass. Лололо

@Стеван Divlja trešnja je telo i malo lepka. :D

Мада има још нешто у вези баса. Не знам како из мелодије и хармоније да извучем бас линију, објашњење за тако нешто не могу да нађем. Мора да постоје нека правила, није ваљда све то само "на осећај".

Samo vežba. Za tebe i mene je sasvim dovoljno reprodukovanje postojećih, a odličnih bas linija. To je u teoriji dovoljno da dostigneš nivo top 5% basista.

Miroslav Tovirac, svira s Rambom i Vasilom. Mašina. Evo dve odabrane bas sekcije.
https://www.youtube.com/watch?v=cGt_qj0SiJY
https://www.youtube.com/watch?v=Eh-fZEfX0Bs

Bio sam prisutan kad ga čovek zove na telefon i kaže mu "jel možeš da dođeš za pola sata da snimiš bas na jednoj pop pesmi i kolko će da košta". Došao, seo, deset minuta se upoznavao s pesmom i počeo na random da izbacuje bas linije u rangu ovih iznad. Znači, zna brda šablona koji uspešno "rade poso" između dva akorda, upeglao tehniku, navežbao brda ovih minijaturnih ukrasa, plus ovo osećaja što mu je bogom dano. Ne postoji tutorijal za ovakvu svirku, samo eksperimentisanje.

Па ајде да пробам.
Ја онако на прву сам мислио да је то тоника-квинта, па кружење по пентатнонској лествици, међутим, видим да ту има и неких хроматских прелаза и често суптотно кретање бас линије од мелодије и хармоније. Нпр. Ангелова "Празна рука"; акорди на крају рефрена иду Б-Ц-Дм, а на басу се свира Ф-Е-Д.

Баш сам био у неком студију кад сам учио Кјубејс летос и продуцент ме тера да размишљам како да формирам из ритма бас линију па после тога хармонију и мелодију.
И мени је испао бас сложенији од хармоније и мелодије. Размишљам изгледа превише као (соло) гитариста, а не као басиста.

Pa da, da bi bas linija zvučala bogato, uglavnom ima brda hromatike i inverzija u basu, prelazaka u triole, note različitih trajanja, bla bla...

Ako me poslušaš, doći ćeš na forum posle nedelju dana i napisati "jebote koji sam retard bio, trošio sam vreme na dešifrovanje teorije iza tih linija, a zapravo je samo trebalo da ih slušam i sviram".

Smrt teoretisanju. Krajnji cilj je da umeš da zamisliš te linije u glavi pre nego što ih odsviraš, a u to stanje uma ćeš doći tako što ćeš prvo preslušati deset hiljada postojećih bas linija, i usput isprogramirati u kjubejzu ili odsvirati dvesta takvih bas linija.

Tovirac radio na Natašinom albumu?! Ne, vidim ja da kida...

dajte neke lickove koji do jaja zvuče na fenderima tipa kao under the bridge, hey joe ili little wing

Ma sta ovo pola vukajlije gitaristi
wtf

bilo je i vise ali smo ih otjerali.

Ovo što Radjard kaže, samo dosta preslušane muzike i dobro se upoznati sa svakakvim šablonima i ukrasima, posle sve ide dosta lakše i jednostavnije, tečnije.

Krajnji cilj je da umeš da zamisliš te linije u glavi pre nego što ih odsviraš

Nakon deset godina sviranja, mislim da je ovo sva suština izvođenja i sviranja nečeg sopstvenog i autentičnog, da bukvalno imaš u glavi već unapred odsviran svaki sledeći ton koji nadolazi, a da to opet bude prirodno i sveže.

Још бих додао да, за разлику од гитаре која (говоримо о гитари као о соло инструменту) треба да учини ствар занимљивијом путем мелодије, ефеката, фора итд., за бас стварно важи оно less is more. Значи добар басиста треба да буде стамен као кућа и да прави грув, уопште не мора да измишља неке виртуозне бас линије. Он је тај који покреће људе да играју. Он је тај који господари ниским регистрима (сем ако му се клавијатуриста не меша, а не би требало да се меша- овом једном сам хтео да одсечем прва три прста леве руке).

По мени је добар басиста кључан по цео бенд. Пар пута сам само имао ситуацију да се поклопе сјајан басиста и сјајан бубњар и то су ми биле најбоље свирке, имао сам осећај да могу да одсвирам шта хоћу.

Него, јел има овде неко да се разуме у педале? Хоћу да се опедалим па ми треба пар савета.