Prijava
   

Frenk Zapa (Frank Zappa)

Frenk Zapa je bio čuveni američki muzičar, kompozitor, vođa benda, humorista i satiričar. Njegova karijera prožeta je borbom protiv muzičke industrije, kritičara, cenzure i manje/više svakog oblika zatucanosti. Pored britkih, duhovitih i provokativnih tekstova i "uvrnutih" (još duhovitijih) kompozicija i aranžmana ostao je upamćen i kao vanserijski gitarista. Kroz njegov bend prošli su mnogi izvrsni muzičari, između ostalog i poznati virtuoz na gitari Stiv Vej (Steve Vai). Celokupna Zapina karijera i užasno obimna diskografija mogu se rezimirati njegovom izjavom "Da li humoru ima mesta u muzici?".

Pošto je ovo Vukajlija, sad idemo na ono glavno - kakve veze ima pomenuti gospodin sa srpskim slengom?

Na ovim prostorima, Frenk Zapa je najpoznatiji zbog činjenice da Nikola, glavni baja u legendarnom domaćem filmu "Mi nismo anđeli" najviše voli Zapu. Slušati Zapu je u datom slučaju, uz načitanost, alkoholisanje, pušenje trave i promiskuitetan životni stil, merilo nečije urbanosti i stepena frajerizma (ameri bi rekli "coolness"). Naravno, mnogima koji znaju taj film napamet, od reči do reči (verovatno 85% populacije sa srpsko-hrvatskog govornog područja mlađe od 40 godina) Zapa je i dalje "šta god to bilo".

Mnogi kasniji domaći filmovi namenjeni mlađoj urbanoj populaciji imaju slične odrednice (slušaju se najnoviji Primus i Bathol Surfersi, osniva se prvi srpski dram en bejs, itd).

"Pa ja slabije slušam ove novije stvari, najviše slušam, recimo, Zapu."

Komentari

Захваљујући оном чувеном Запином постеру на ком он сједи на ВЦ шољи, упознао сам неке драге пријатеље, тачније они су упознали мене укравши ми га у студентском дому. Плус наравно +

...Wikluh Sky često pominje gore navedenog... :) Ali retko ko bi se setio da i uzme da vidi ko je zapravo Frank Zappa... Naravno i od mene + :)

Зашто су осумњичени ови другови Маркес и Борхес? +

"Provericemo sta je to Zappa..." :)

+