Prijava
   

Ko nas kleo, nije dangubio

Nigde nije med i mleko, pusti ti to što se priča. Čitao si šta pišu tabloidi, ispada što više para - veća nesreća. Gledaš filmove i serije, pa više problema u životu ima mačo-tajkun nego paraplegičar-beskućnik! Istina je prosta i važi za sve: život funkcioniše po principu rada obične klackalice u parkiću: čas si gornji, čas u sredini, čas donji, i tako u krug. E, sad, naiđe taj period, nekom često, nekom malo češće, kada formula Marfijevog zakon fercera stoprocentno samo u korist tvoje štete.

Zima je na pragu, a drva ni za lek. Ostalo neko granje od onih letos pokrčenih, osušenih šljiva, al' to izgori dok si rek'o ''britva''. Kuća neomalterisana spolja, izolacija ne postoji, gornji sprat zvrji bez prozora. Smederevac greje samo dnevnu sobu i to u radijusu od 3 metra, sad, kad je ovako hladno. U ''dnevnoj sobi'' prvi krevet do šporeta zauzima sušičava mater. Iz daleka se vidi da neće još dugo, karcinom je davno metastazirao.
Na suprotnoj strani - krevetac. Neka je bar bebanu toplo. Između, razapet štrik za sušenje otkuvanih pelena čija se isparavanja mešaju sa buđom vlažnih zidova i duvanskim dimom krdže koju purnja ''glava kuće'', proseda starina zabijena u ćošak do televizora, sa hrpom zastarelih novina, punom pepeljarom i skoro praznom flašom brlje ispred sebe. Taj po vasceli dan bistri politiku, donosi makijavelističke zaključke i solomonska rešenja, jedina ispravna po srpski rod.
Snaja se uglavnom vrzma oko šporeta, bacajući brižne poglede, čas na astmatično dete, čas na svekrvu na samrti, dok pokušava da iznađe jestivi izvor energije u praznom kredencu.
Radenko je promrzao ušao u kuću i zatekao isti prizor kao i mnogo puta pre toga. Danas je istovario 3 tone uglja i zaradio neku crkavicu, možda bi i više, ali brzo se smrkne ovih dana. Uzeo je par komada kupovnih pelena, 3 pomorandže za staru majku i dve paklice ''Morave'' za oca. Ostalo je dao ženi da ode do prodavnice i kupi nešto za jelo, ukoliko trgovac bude dobre volje i ne bude tražio da se prvo namiri veresija.
Objavi svima da je komšiji umro otac, i da će morati sutra da ide na groblje da kopa raku, da vrati dug od pre mesec dana kad ono baba umre. Već oseća vibracije krampa koji se odbija od kamenitog i izmrzlog grobljanskog terena. Izađe da namiri ono malo sitne stoke i uvide da mu nedostaje još jedna kokoška, lisice zimi dave živinu prekovremeno. Ali, nije se dao Radenko! Pa on i ne pamti da mu se nešto dobro desilo skorije.

Ujutru je poranio. Mraz je bio veliki i ježio se pri samoj pomisli koliko će mu vremena trebati da iskopa toliku rupu. Traktor nije hteo da upali jer je otac zaboravio da sipa D2, pa se nafta zaledila. Dakle, moraće peške 3 kilometra do groblja. Iznutra se čuo dečiji, sipljivi kašalj, majčino dozivanje da joj se doda čaša vode i očevo psovanje vlasti, opozicije, crkve i komunista. Sledeće subote treba babi izdati 40 dana...
Radenko nasloni laktove na volan nepokretnog traktora, zari dlanove u očne duplje tako da su mu prsti prekrivali čelo i nesvesno čupali ono malo kose na glavi.

Na oronulo stepenište izađe mlada žena u dronjavoj bluzi i nedovršenom pletenom prsluku, samo u priglavcima. Kros kiseli osmejak, blago ga pogleda i krotko prozbori:

- E, moj Rade. Ko nas kleo, nije dangubio.

Komentari

idi bre Mile, umalo nisam zaplakao
+++

Mile znam da tema nije za šalu i da ima dosta porodica koje danas tako žive. Ipak, gledam malo zajebantski na život pa evo moja verzija

Kod nas Kleo nije dangubio

Zajebancija navijača Partizana na račun zvezdaša i pomenutog fudbalera.

Au bre Mile, kako si ovo izvezao. Dao sam plus nakon čitanja tela defke, jer tu je već plus bio zagarantovan, čitajući dalje samo je laganezi potvrđen.
+++

Ko te je učio da pišeš, nije dangubio.

фала ви, о ви расни аутори.
кад Откачени удели комплимент без икаквих примедби, знам да вреди. :)

A sinoć kad sam je ocenio bilo 1:1, vaka defka. kud ide ovaj svet. Bravo leMi.

Ово је до јаја. Углавном дам минус на оволико дугачке дефке, пошто махом нису сленг, него састави, али овде иде плушчина, пошто је ем израз који се користи, ем до јаја написано. Свака част.

+ на наслов одма', сјајна мисао. Мис'им и дефка је да ме не схватиш погрешно.

umes da docaras primer. zbog ovakvih te pratim. i ova ide u omiljene.

чкоде, пријавићу те за лајковање више од нормалног/дозвољеног. срам те бре било, отац могу да ти будем!

Ti to meni druže Nigrutine?

ako si na antidepresivima nisi sasav!
lololo idodmaraj, jutro ce promeniti sve. doduse, nece ispraviti stubic...

doduse, nece ispraviti stubic...

ajde necu, stariji si covek...:D

e to cenim kod tebe, postovanje prema starijima.
kakono rece tvoj bivsi nadredjeni: budimo ljudi, iako smo desimirovcani :)

Vratices se ti ovamo...:D
proveri pvt čiča, zaboravili smo nešto jako bitno.

слабо ти ја то гледам, пуковнику нема ко да пише... а пробаво сам, стартово ове неке расне женке, ал јок, кажу: матор, дебео, ћелав, 3 детета, џаба ти и паре и кућа са базеном и ектар у гају, неће душа. ја шта ћу, мора пишем патетичне дефке и чекам да дође она права... швалерка :)

Синоћ/прексиноћ, кад си ово напис'о, видим ја нека дугачка дефиниција, прочит'о ред-два и видим да је нешто квалитетно, па сам букмарков'о и сад се сетим да прочитам. Нисам ни знао да си ти аутор, ал' кад сам вид'о, рекох "па да, ко би други". +

Da ne spemujem i ovde :)
+++

ekstra defka. dao sam plus cim sam procitao pocetak primera. I predloz za odabranu.

Koliko dobar izraz i koliko predobro napisano

Au Mile... Odma' da ti modovi stave krunu na defke, da se ne bi mucili kasnije! :)
+

У јебо те, од овог' може да се рикне.
+*

Ti mnogo dobro pises, i ne znam zasto, ali sam imao cudan osecaj da je ova defka nekako...usiljena... inace sve pohvale i ovo je super +