Prijava
   

Medenica

Zvono koje ovce nose oko vrata. Preciznije, u pitanju je jedna ovca, odnosno ovan (predvodnik) koji klepetom zvonca predvodi stado. Ostale ovce iz stada bespomučno slede svog vođu, ubeđeni da im to donosi određeni prosperitet; da on određuje njihov "hod", u zamenu za napredak ka "Evro-Atlanskim integracijama ovčijeg sveta". Prodaju se za šaku zobi, navučeni na jeftin trik.

Analogno tome, preneseno u realan život, uvek postoji neka individua/grupa medeničar(a) koji nezavisno od livade na kojoj dejstvuju, pokušavaju da "hipnotišu" ljudski "ekosistem" (biračko telo, prim.aut) da ga sledi i podržava. Jer bez stada nema ni ovaca, a bez ovaca nema ni medeničara. Dok nam to ne dođe iz dupeta u glavu i dok medenicu jednako ne budu koristile i druge ovce (ne u svrhu predvođenja, već u svrhu "da vidimo gde smo sada"), ovan predvodnik će dobijati najveće parče kolača. Ko ga jebe? Ne znamo. Ali bar znamo ko ga hrani.

Neposredno pred opštinske izbore, u malom selu u centralnoj Srbiji, predsednik lokalne samouprave šparta laganim hodom od centra sela ka mesnoj zajednici. Za njim ide grupa od pedesetak seljaka, od toga mu njih troje, četvoro sa rukama iza leđa stalno nešto "ispadaju" iz ramena i revera.

- Gospodine precêdniče, evo mi ćemo da posečemo ovo grmlje pored puta a Vi ćete da nam pošaljete mašine da asfaltiramo i zakrpimo rupe.
- Da. Sve će biti sređeno. Znate kako kažu: "Dobra ovca mnogo ne bleji, ali mnogo vune daje". Biće puta!
- I ćuprija da se podigne, da ne idemo u njive zaobilaznim putem.
- Može. I ćuprija!

Kad su čuli ovaj razgovor, dvojica seljaka iz sredine kolone se čudno pogledaše, ali nastaviše da hodaju za predsednikom. Odjednom, jedan se nasmeja i kroz brk progovori.

- Milorade, al' izvlačimo korist od precêdnika, a?
- Umiljato jagnje dve ovce sisa, moj Jovane. Hoćemo i put i ćupriju? Posisaćemo ga međusobno, videćeš. Još se komšije popalile pa podigle pompu kao da je Putin došao. Nisu nama sve ovce na broju a one koje jesu su crne.
- Pa gledaj, ja i ne verujem da će nam oni dati sve to što tražimo. Jebiga. Ali rekoh da dođem, da blejim sa vama k'o ovnina. Možda nešto i bude. Da se nadamo. Znam i ja ko nosi medenicu, ali se nadam i verujem.

Predsednik opštine, krajem slušnog kanala, osluhnu u pravcu ove dvojice. Videvši da se stado pobunilo, samo je podigao prst visoko i uzviknuo.

- Dobijate put i ćupriju! Braćo! Dobićete i mnogo više! Kao što znate bliže se opštinski izbori! Hajde da zajedno uradimo mnogo! Glasajte za mene! Zaokružite broj 1!
- Beeeeeeee.

Komentari

To na Vesnu nešto?

To na Vesnu nešto?

Немам појма, не верујем :)

Не читах те дуго, ово ми дошло ко мелем.

Bravo, Čegi, dobra ovčija defka:) +

dobra ovčija defka:)

Пример је овчији лоло, тело ђене-ђене :)

Што би Бата Гуги рек'о: ПОЈЗЕЕЕН!
Сваком прецêднику мора да будНе важан глас народа!

Pročitah juče, pa se izgubih na pola. Sad nastavih. Uglavnom - dobro urađeno, ima kul rečenica, solidnog povezivanja, malo prokenjavanja...od svega po malo. Kvlt, u svakom slučaju.

+, jak